Sardele cu paste de orez si legume

Prin magazinele cu profil pescaresc gasesti mai nou peste proaspat adus de peste mari si tari. Peste romanesc de Dunare sau de crescatorie se gaseste mai rar, fiind mai scump. Comerciantii au umplut piata cu peste si fructe de mare  aduse en gross, din Grecia, Turcia, Italia si tarile nordice. Intermediarii au grija sa ajunga prin pescarii sau in galantarele din market-uri. Am gasit la pescarie sardele proaspete, aduse in gheata de prin tarile nordice.

Se curata pestele de solzi, de branhii si de mate. Se taie capul si se da la pisica vecinului sau la pisicile care te intampina pe la usa blocului.   😀

Se spala sardelele sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Se face un amestec de ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper proaspat macinate, cimbru, cu care se unge pestele la interior si exterior. Se pune pestele intr-o punga din plastic, legata la gura si se lasa la macerat 1-2 ore, in frigider, la rece.

Se pregatesc legumele: morcov, praz, ceapa, usturoi. Se spala o legatura de patrunjel verde. Se ia din glastra un ardei iute rosu. Se spala si 2-3 ciuperci albe, proaspete.

 

Legumele si ciupercile se taie subtire. Patrunjelul se taie marunt.

Se incinge ulei de masline in tigaia speciala, pentru peste. Se pune o lingura zdravana de unt cumparat de la tarani, din piata. Se calesc 2-3 catei de usturoi, ardeiul iute taiat marunt si o crenguta de rozmarin, luata din glastra din balcon. Cand s-au rumenit usor, cateii de usturoi se scot din tigaie, ca sa nu amarasca pestele.

Sfat necesar a fi urmat ! Usturoiul ars contine reziduuri periculoase pentru stomac, motiv pentru care trebuie scos din tigaie.

Se prajesc la foc potrivit, pe ambele fete, sardelele date prin faina, in care ai presarat sare grunjoasa.

Sardelele prajite se scot pe un platou si se acopera cu o folie din staniol, sa se amestece miasmele.    🙂

In uleiul ramas in tigaie se prajesc legumele si ciupercile, la foc potrivit, pana se inmoaie. Se adauga o frunza de busuioc verde si o frunza de foi de dafin, luate din glastrele de pe balcon.

Cat timp se prajesc legumele, pui la fiert o cratita cu apa rece. Cand apa da in clocot, opresti focul si pui pastele din orez. Acoperi cratita pentru 2-3 minute cu capacul, timp in care pastele de orez se umfla. Ai grija sa le desfaci cu un cleste de bucatarie, cu grija, sa nu le rupi.

Peste legumele si ciupercile prajite, adaugi pastele din orez, asa cum le scoti din apa, nescurse. Amesteci ingredientele, cu grija, sa nu rupi pastele si legumele sau ciupercile, “dansand” cu tigaia in mana sau daca abia incerci sa gatesti – folosesti o spatula din plastic, ca sa nu “zgarii” teflonul tigaii.    😛

Atentie !  Pastele nescurse au apa fiarta si cand le pui peste legume este posibil sa-ti sara stropi de apa pe maini sau aburul sa-ti inroseasca mainile. Nu dispera, baga repede mainile in apa rece si unge-te cu ulei de floarea soarelui daca nu ai la indemana vreun unguent pentru arsuri termice. Ar mai fi o varianta, sa utilizezi manusi de bucatarie din PVC, care sa-ti protejeze mainile. Eu unul nu folosesc asa ceva. Nu simt tigaia in mana.      😛

Sardelele se servesc cu pastele calde, aburide si cu lamaie. Se presara patrunjel verde peste paste. Se poate pune pe paste sos de rosii, din sticla facuta asta toamna. Sosul ramas in tigaie se adauga pe peste. Merge de minune un pahar de vin alb, sec.

Se mai intampla ! Din viteza bucatarului (nu ia tigaia de pe foc) sau din neglijenta pozarului (de fapt acelasi individ), cand este soare puternic afara si bate in geamul de la bucatarie, apar poze oarecum neclare sau miscate. Se iarta, zic eu. Pozarul isi insuseste orice critica, cu bucatarul este mai greu de lamurit treaba.   🙁

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! Nu pregetati sa incercati retete noi, chiar daca timpul vostru este limitat si foamea va face deja “soricei” prin stomac. Rezistati ispitei nesanatoase, de a lua un hot dog de la turcul care si-a plasat taraba tocmai in drumul vostru catre casa. Ca sa rezistati foamei ce va bantuie, pana faceti reteta, luati un aperitiv din branza telemea de oaie, cumparata de la ciobani, cu 2-3 masline, o ceapa rosie si un coltuc de paine. Nu va tine nimeni sa savurati chiar o ceasca de tuica fiarta. Incercarea moarte nu are, zice o vorba batraneasca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*