Conopida fiarta, pregatita pane’

A inceput sa apara prin market, conopida de un alb lucios, batuta, cu “buchetele” potrivit de mari si proaspata, netinuta prin depozitele comerciantilor cine stie cate saptamani. Are frunzele verzi, nu oparite de vreme si temperatura, prin galantare. Daca nu ar intra si frunzele in pret totul ar fi in regula.   🙂

Am cumparat de curios, sa vad daca si gustul este pe masura sau are acelasi gust searbad/ nedefinit, al legumelor aduse de peste mari si tari, coapte cu biostimulatori. De, ce sa-i faci, asa se strang marile averi, punand pe piata legume, tot timpul anului, indiferent de anotimp. Ca nu au gust, e treaba consumatorului, nu a comerciantului.    😛

Conopida se curata de frunze si se desprind buchetele, atat de mari cat doreste fiecare.

Buchetelele de conopida se oparesc in apa fiarta cu sare, pana se moaie putin, sa intre varful cutitului.

Se bat cu furculita 2-3 oua de gaina, cu galbenusul portocaliu, cumparate de la tarani, din piata. Se pune sare si piper, dupa gust. Se rade niste cascaval, din acela mai tare. Se adauga in oul batut, 2-3 linguri de faina si se amesteca cu furculita pana se face un aluat, ca cel pentru clatite. Cui ii place, poate sa puna si niste patrunjel verde taiat marunt.

Se trec buchetelele de conopida prin aluat si se prajesc in ulei incins.

Mic secret ! Buchetelele de conopida se pun cu grija in tigaie, sa nu sara uleiul incins pe peretii bucatariei, pe maini si/sau fata, dar in special pentru ca bucatica sa fie invaluita treptat, in caldura dogoritoare a uleiului incins si sa se coaca si la mijloc.

Cine doreste sa faca pane-uri plate, modelate estetic, poate sa taie buchetelele de conopida, in felii mai subtiri, inainte de a le trece prin aluat.    🙂

Conopida pane se serveste calda sau rece, dupa gustul fiecaruia. Se poate servi drept garnitura la o fleica de porc, facuta la gratar. Se poate servi doar ca atare, cu mujdei de usturoi si iaurt sau doar cu smantana.

Preferata mea este conopida pane, servita fierbinte, cu mujdei de usturoi verde si patrunjel verde tocat fin, omogenizat in iaurt si putin ulei de masline, pana se face o pasta.

Secret ! Se lasa mujdeiul peste conopida fierbinte, 2-3 minute, sa patrunda miasma in leguma.

Un pahar de vin alb sec este sanatate curata. Daca pui alaturi si o felie de paine neagra, proaspata, atunci scoasa din cuptor, orice gurmand adevarat, semivegetarian (!?), nu poate sa-si doresca altceva.    8)

Era sa uit esentialul ! Daca folosesti conopida aflata in prezent, in comert, reteta va avea gust acceptabil spre bun. Reteta facuta cu conopida recoltata de taranii nostri, din gradina proprie, prin septembrie-octombrie, are gustul garantat.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, nu conteaza pe ce meridian va aflati ! Sanatosi sa fim si sa ne bucuram de “oferta” generoasa a naturii. Sa fim “intelegatori” cu mama natura si sa nu o mai “imboldim” cu ingrasaminte, pesticide, biostimulatori si te miri ce mai apare nou, de prin laboratoare. Natura ne ofera tot ceea ce ne dorim, numai noi oamenii sa avem grija de ceea ce ni se ofera.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*