Piept de pui cu legume si ciuperci, la wock

Carnea de pasare este recomandata de nutritionisti, cel mai des utilizata in retetele pentru copii si cam neglijata de catre adulti.

De ce sa nu recunoastem, pieptul de pasare (gaina, curcan, rata, gasca, chiar si pui) este cam fad, daca nu il lasi la macerat, inainte de a-l pune pe gratar, la cuptor sau in tigaie. Secretele bucatarilor, folosite la gatitul carnii de pasare (preparare in unt, acoperire cu staniol, acoperire cu foi de varza, ungere cu mustar, verdeturi introduse in pasare, etc.), altele decat maceratul nu dau roade deosebite.

Maceratul carnii de pasare are multe secrete. Cele cateva secrete pe care le stiu eu, o sa le spun la retetele pe care le fac eu. Sa le afle toata lumea. De ce sa ma bucur numai eu si familia mea de un gust deosebit ?   😛

Copii mici prefera pieptul de pasare, fiert (de fapt, nu au incotro, parintii sunt cei care hotarasc   😀   ). Prin fierbere, adaugand miroase (pentru copii, fara iuteli) si verdeturi, “imbunatatesti” gustul, aproape dispare “atosenia” carnii de pasare si in final impaci si capra si varza – parintele este multumit de ce mananca copilul, iar copilul savureaza gustul cel nou al mancaricii lui.

Am vazut pe la asiatici ca folosesc foc mare sub tigaie. Am cumparat un wock, de fapt sotia mi l-a cumparat si mi-a acordat intreaga ei incredere pentru a-l testa.   8)

Se ia un piept de pui mai maricel. Se taie fideluta, cu piele cu tot. Se pune sare si piper proaspat macinate, ulei de floarea soarelui (eu nu am avut ulei de porumb, de susan sau de soia, cum am inteles ca folosesc asiaticii). Eu am mai pus niste cimbru uscat, de-al nostru, romanesc si niste stropi de lamaie. Se amesteca bine, cu mana sau cu o lingura si se lasa carnea, la macerat, in frigider, la rece, 20 de minute.

Se taie 3-4 ciuperci albe, in feliute.

Se taie legumele sub ce forma vrei, subtiri sa fie (pentru a se rumeni repede si a se patrunde suficient). Eu am folosit praz, ceapa alba, morcov, telina, pastarnac. Am scos din congelator ardei gras si rosii (puse de cu toamna). Se mai folosesc foi de dafin si frunze verzi de busuioc.

Am cotrobait prin camara din balcon, dupa suc de care face sotia mea, toamna. Am fost norocos – am mai gasit o sticluta. Se poate folosi si pasta de tomate sau rosii decojite, in bulion. Fiti doar atenti, la ce scrie pe eticheta – sa nu prea contina amidon, conservan si/ sau E-uri.

 Apropo ! De curiozitate, sa cititi pe etichetele condimentelor din comert. Va vine sa credeti, ca in verdeturile uscate, se gaseste conservant ? Mare este gradina comerciantului avid de castig !    🙁

La libera alegere ! Fiecare stie care sunt condimentele pe care le agreeaza. Uitati de mitul bucatarilor, care sustin ca doar anumite condimente se folosesc, la anumite preparate din carne. Noi nu suntem bucatari, de ce sa nu folosim ce ne place ? Gustul preparatului nu va fi alterat, in niciun caz, de condimente.   😀

Secret ! Nu se lasa legumele scoase din congelator, sa se dezghete. Se folosesc imediat, inghetate, pentru a nu-si pierde gustul de proaspat.

Pieptul de pui se rumeneste, la foc mare, in uleiul in care a stat la macerat. Lichidul trebuie sa fie putin, mai ales ca se gaseste grasime de pasare, in carne. Carnea se amesteca continuu cu o limgura din lemn sau cu un cleste din lemn de bambus (se gaseste in comert si este foarte util). Incercati sa rumeniti carnea si aruncand/ amestecand carnea in tigaie (asa cum am vazut prin bucatariile vestite sau prin emisiunile tv, ca fac bucatarii). Tindem sa devenim bucatari, nu ? Primele rate-uri nu se pun. Totul este sa insisti si sigur vei izbandi.    😀

Se scoate carnea din woch si se rumenesc ceapa si ciupercile, tot la foc mare si tinand tigaia intr-o mana si lingura (clestele) din lemn, in cealalta. Peste ciuperci se pune un praf de sare si putin piper proaspat macinate. Se adauga o foaie de dafin. La sfarsit se adauga o lingurita de unt, cumparat de la tarani, din piata. Untul da stralucire ciupercilor si un parfum accentuat de salbaticie, de camp. Pacat, ca “parfumul” se regaseste numai la ciupercile culese din padure, de cunoscatori.

Atentie ! Cine nu cunoaste ciupercile, sa nu riste sa le adune din padure, daca nu vrea sa-si faca de lucru, pe la spital. Nu sunt vremuri prielnice, de mers prin spitale.   8)

Se scot ceapa si ciupercile din wock. Cum ciupercile sug tot uleiul, trebuie pus ulei proaspat si o lingura de unt. Se trag celelalte legumele, la foc mare, amestecand in continuu. Se pune sare si piper, proaspat macinate. Legumele trebuie doar sa se inmoaie. Facute prea tare, legumele isi schimba culoarea. La sfarsit, se adauga frunze de busuioc verde, tocat marunt.

Se amesteca in wock, legumele, pieptul de pasare, ciupercile. Se adauga putin suc de rosii. Se amesteca in continuu, mentinand focul mare, pana se omogenizeaza preparatul (1-2 minute).

Preparatul se serveste fierbinte, cu muraturi taranesti (cam acre, acuma in luna mai, fiind puse in octombrie anul trecut).

Asiaticii nu au muraturi taranesti. Nici noi nu folosim betigase sau de ce nu ? Incercarea moarte nu are. Fiti doar atenti, cand reusiti intr-un tarziu sa apucati cu betigasele, sa va regasiti cu capul deasupra farfuriei, nu de altceva, dar daca va pica ceva dintre bete, sa nu irositi bunatate de mancare.   😀

Daca tot gatim in stil romanesc, o reteta asiatica, sa nu uitati de un pahar de vin alb, sec, rece (sa fie paharul aburind). Nici o bucata de paine neagra, proaspata, nu ar trebui sa lipseasca.

Secretul meu ! Inainte de a pune preparatul, din woch in farfurie, se toarna cateva picaturi de coniac sau brandy peste amestecul fierbinte. Gustul este garantat 100 %.

Ai grija ! Cand torni taria, sa iei mai intai tigaia de pe foc, altfel risti sa iti ajunga stropi fierbinti de lichid, pe maini si chiar pe fata.   🙁

Trebuie sa recunosc ! Gustul retetei este diferit de cel din retetele cu carne de pasare, pe care le faceam eu, la tigaie. Tigaia asiaticilor este cam grea si se manuieste dificil, parca ai mainile impiedicate sau ambele maini sunt stanga. Ce sa-i faci, asiaticii au experienta de ani de zile, eu sunt novice, dar voi insista si ce a fost greu a trecut – am incercat si mi-a placut.    😀 

Pofta buna, voi frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu este un pacat daca va inspirati din bucataria altor popoare. Nu uitati insa, de bucataria traditionala romaneasca. Puteti gati romaneste, retete de inspiratie straina. Nu credeti ? Incercati si veti reusi. Nu are acelasi gust cu mancarea altor popoare ? Pai de unde sa stiu eu gustul preparatului original ? Daca va place ce obtineti, parca nici nu conteaza.   😛

3 Comments

  1. Alejandro

    hey tocmai ti`am citit reteta,e similara cu cea pe care o fac eu dar cu mentiunea ca eu adaug si orez(fierb orezu,nu cu prea multa apa,il scurg si apoi il pun la calit in wok in sucul deja existent de la tot ce ai facut mai devreme ,pe farfurie pun un “covor” de orez calit peste care adaug legumele cu puiul , e genial)

    • Fac si asa, dar pun si branza rasa sau cascaval. In loc de ulei folosesc grasime de pasare. O sa scriu reteta in curand, cand fac si poze.

  2. Felicitari pentru reteta! Rezultatul e de-a dreptul delicioooooos de buuuun.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*