Antricot de miel la cuptor

Sarbatorile de Paste bat la usa. In asteptarea marii imbulzeli, autoritatile se dau interesate si inspectorii verifica tarabele prin piata, galantarele din macelarii si frigiderele din boxele halei de carne. Gospodinele au terminat curatenia prin casa si acum fac planuri, pe zile, pentru pregatirea celor traditionale si scriu listele de bucate si de cumparaturi.

De-ale gospodinelor, mereu agitate si de-ale autoritatilor care se pretind interesate ! Agitatia gospodinelor in goana dupa cele necesare prepararii retetelor traditionale va atinge in 2-3 zile cotele maxime. In macelarii (deocamdata fara carne de miel expusa la vanzare) si prin piete, toata lumea cauta cate ceva, se orienteaza le ce este expus pe tarabe, asteapta preturile convenabile pentru fiecare buzunar. Cunoscatorii negociaza aducerea unor ingrediente mai rar expuse in aceasta perioada (rosii, castraveti, ridichi de luna, ceapa si usturoi verde, etc.) cu producatorii autohtoni si cu precupetele pentru ingrediente care sa fie cat mai proaspete (oua, lapte, unt, branza dulce). Mielul, deocamdata doar sporadic expus in galantare, la preturi de incercare (prin market), este la mare cautare. Drobul din maruntaie de porc este deja expus prin galantare. Iezii lipsesc si doar gurmetii obisnuiti sa-i pregateasca in loc de miel sau impreuna cu mielul, intreaba prin macelarii daca se aduc si cand, cat de mari sunt. Boxele deja inscriptionate cu cei care le-au inchiriat prin hala sunt pregatite sa primeasca producatorii cu mieii lor gata taiati. S-a stabilit si locul exact de la marginea orasului, supravegheat de politia sanitar-veterinara, de unde se pot achizitiona miei in viu care se pot sacrifica pe loc. Ciobanii sositi cu turmele, le pasc prin apropiere.

Ce bunatati preparam ? In familie, sarbatoare de Paste este respectata cu strictete, fara a face excese deosebite. Pregatim toate bunatatile cu care ne-am obisnuit din copilarie. Ouale inrosite, preparatele traditionale din carne de miel si/ sau din carne de ied – drob, bors, stufat, tocanafriptura, pasca si cozonacul nu pot lipsi de pe masa de sarbatoare. Salatele de sezon nu pot lipsi nici ele de pe mesele de sarbatoare pentru a atenua din grasimea preparatelor din carne de miel. Gurmanzii de ocazie si gurmetii profesionisti isi fac din timp calculele cum sa abordeze eficient mesele de sarbatoare pentru a nu rata nici una din bunatatile culinare preparate si nici sa puna prea multe Kg pe ei (oare, cat poate fi de real asa ceva ?!). Vinul casei din smochine sau vinul casei rosu din struguri sau tuica de prune nu pot lipsi in zilele de sarbatoare.

Antricot de miel la cuptor.
Antricot de miel la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: antricot de miel, cartofi noi, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, foi de dafin, ulei de floarea soarelui, ceapa uscata si usturoi uscat, vin rosu, untura de porc.

Antricot de la un miel mare (14-15 Kg) asezonat si pus intr-o tava cu legume, pregatit pentru coacere.
Antricot de la un miel mare (14-15 Kg) asezonat si pus intr-o tava cu legume, pregatit pentru coacere.

Se foloseste un antricot mai mare, de la un miel de 14-15 Kg, cu putina grasime pe carne.

Ingrediente

  • antricot de miel,
  • cartofi noi,
  • vin rosu.

Antricotul se unge cu putin ulei de floarea soarelui si se asezoneaza cu sare grunjoasa si cimbru uscat. Antricotul se aseaza cu oasele dedesubt, intr-o tava de copt impreuna cu sferturi de ceapa rosie si catei de usturoi, foi de dafin, boabe de piper si crengute de cimbru.

Antricot de miel asezat in tava de copt, pregatit pentru coacere.
Antricot de miel asezat in tava de copt, pregatit pentru coacere.

Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si stoarsa.

Tava de copt cu ingrediente, pregatita pentru introduce in cuptorul aragazului.
Tava de copt cu ingrediente, pregatita pentru introduce in cuptorul aragazului.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului, la foc mare pentru 15 minute, timp in care canea se rumeneste usor si apoi la foc potrivit pentru 1-1,5 ore (dupa marimea antricotului de miel) pentru desavarsirea coacerii.

Coacere antricot de miel in cuptorul aragazului.
Coacere antricot de miel in cuptorul aragazului.

Dupa 30 de minute de la inceputul coacerii la temperatura scazuta, se pune in tava de copt putin vin rosu si se intoarce antricotul in tava, cu oasele in sus. Se reintroduce tava la copt, cu hartia de copt asezata pe tava.

Tava de copt cu antricotul de miel intors cu oasele in sus, in tava.
Tava de copt cu antricotul de miel intors cu oasele in sus, in tava.

In ultimele 10 minute ale coacerii, se intoarce cotletul in tava, cu oasele in jos si se lasa tava descoperita, fara hartia de copt pentru rumenirea preparatului.

Antricot de miel la cuptor - gata pregatit.
Antricot de miel la cuptor – gata pregatit.

Nu este ce pare ! Cotletul de miel nu este ars. Vinul rosu si-a pus amprenta pe carnea frageda de miel.

Antricot de miel la cuptor - gata copt.
Antricot de miel la cuptor – gata copt.

Sosul format in tava este o minunatie si se poate strecura printr-o sita si lichidul strecurat, servi alaturi de carnea de miel.

Se acopera tava cu hartia de copt si se lasa 10 minute sa se odihneasca timp in care carnea redevine mustoasa. Antricotul se poate felia (bucati de carne cu os) folosind un cutit bine ascutit.

Reteta pas cu pas

  1. Asezonare cotlet de miel si asezare in tava de copt, cu condimente.
  2. Coacere cotlet de miel in cuptorul aragazului.
  3. Prajire cartofi noi in untura de porc.
  4. Servire cotlete de miel cu cartofi prajiti.

Cartofii noi se spala sub jet de apa rece si se curata de coaja subtire folosind buretele din sarma. Cartofii noi se prajesc in untura de porc.

Preparatul se serveste cald cu sos picurat pe cartofi.

Antricot de miel la cuptor - preparatul este gata servit.
Antricot de miel la cuptor – preparatul este gata servit.

La preparat se poate servi mujdei de usturoi verde cu iaurt si marar.

Mujdei de usturoi verde, marar si iaurt servit la antricot de miel la cuptor.
Mujdei de usturoi verde, marar si iaurt servit la antricot de miel la cuptor.

Un pahar cu vin rosu nu poate lipsi de la un asa festin.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Traditiia sarbatorilor crestinesti trebuie pastrata. Este unul din motivele pentru care familia se strange si toti ai casei servesc masa impreuna, se glumeste si se deapana amintiri. Nici cei plecati dintre noi nu sunt uitati, inchinandu-se un pahar in cinstea lor.

One Comment

  1. recomand sunt foarte bune

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.