Bagheta umpluta cu te miri ce

Micul dejun este deosebit de important pentru toti cei care se scoala de dimineata, dar nu chiar din viul noptii, pleaca la serviciu pentru mai multe ore si se intorc acasa abia seara, tarziu. Lucratorii necalificati, treziti dis de dimineata, care muncesc zi lumina, in soare/ frig/ ploaie servesc micul dejun ca pe un pranz consistent, cu ciorba, mancare cu sos si multa paine. Consistenta micului dejun se impune a fi avuta in vedere in conditiile in care pranzul se serveste la repezeala, chiar daca este destul de consistent si presupune mancare gatita. Nu toata lumea poate servi mancarea gatita la cazan, motiv pentru care pachetelul luat la serviciu are importanta lui bine stabilita.

Amintiri, amintiri ….. ! In timpul serviciului meu activ, plecatul zilnic de acasa (in multe perioade de timp nu au contat nici macar liberele legale), dimineata, pe la orele 6,00 – 6,30 era ceva obisnuit, in ordinea fireasca a lucrurilor. De multe ori, plecatul in delegatie in plina noapte era ceva la ordinea zilei. Indiferent de ora de trezire, serveam micul dejun destul de consistent, ca sa tina stomacul pus la cale pana aparea portita/ fereastra pentru servirea pachetelului, nelipsit din geanta. De putine ori, servitul mesei de pranz la cantina firmei a fost posibila. Grija pentru propria sanatate este obligatorie daca nu vrei ca o data cu inaintarea in varsta sa apara complicatiile.

Ce bunatati pregatim ? Combinatiile mele de aperitive si preparatele pentru mic dejun sunt variate, in functie de sezon, tocmai pentru a crea conditii propice pentru abordarea asa cum se cuvine a vechiului slogan: „minte sanatoasa in corp sanatos”. Legumele, branzeturile, porcarelele, ouale, ciupercile nu pot lipsi din retete. Porcarelelor le acordam o importanta pe masura – rulouri cu porcarele si cas afumat sau cornuri cu porcarele sau omleta cu porcarele si ciuperci sau prajina cu porcarele la cuptor. Umblam si la sofisticanii culinare – ciuperci cu ou si cascaval la cuptor sau paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita sau mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra sau creier de porc cu porcarele, cascaval si parmezan, la cuptor.

Multe dintre preparatele din retetarul familiei pot fi servite ca mic dejun dar si ca aperitive – ardei picanti umpluti cu branza, trasi in ulei de masline sau pane’ de nane, impreuna cu o salata la cina – lipia bunicii cu ce ai prin frigider, ca felul doi la pranz – dovlecei umpluti cu branza, ou, smantana si verdeata. Alte preparate pot fi luate in pachetel la serviciu – lipie umpluta cu te miri ce, coapta pe plita.

Bagheta umpluta cu te miri ce.
Bagheta umpluta cu te miri ce.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bagheta (de preferat din faina neagra sau din faina de secara), oua de prepelita, mozarella, cascaval afumat, unt proaspat, ulei de masline, ardei capia, carnati afumati, ciuperci, ceapa, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingrediente de trebuinta pentru bagheta umpluta cu te miri ce.
Ingrediente de trebuinta pentru bagheta umpluta cu te miri ce.

Ingrediente

  • bagheta din faina neagra sau din faina de secara,
  • carnat afumat,
  • cascaval afumat,
  • mozarella,
  • oua de prepelita,
  • ardei capia,
  • ciuperci.

Se folosesc numai ingrediente de calitate pentru un preparat de calitate.

Ingrediente de trebuinta pentru bagheta umpluta cu te miri ce.
Ingrediente de trebuinta pentru bagheta umpluta cu te miri ce.

Bagheta cu seminte se taie cu un cutit bine ascutit astfel incat sa se indeparteze capacul.

Bagheta din faina de secara capacita cu un cutit bine ascutit.
Bagheta din faina de secara capacita cu un cutit bine ascutit.

Partea de jos a beghetei taiate se unge cu putin unt proaspat. Se poate picura ulei de masline in loc de unt.

Reteta pas cu pas

  1. Capacire bagheta din faina de secara cu un cutit de paine, bine ascutit.
  2. Calire rondele de carnati afumati in amestec de unt proaspat si ulei de masline.
  3. Calire rondele de ceapa si felii de usturoi impreuna cu rondelele de carnat afumat.
  4. Calire felii de ciuperci impreuna cu rondele de carnati, rondele de ceapa, felii de usturoi.
  5. Asezonare preparat cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  6. Asezare pe felia de bagheta in straturi: felii de carnat afumat, ceapa, usturoi si felii de ciuperci, calite si asezonate.
  7. Asezare deasupra, fasii de ardei capia.
  8. Asezare deasupra fasiilor de ardei capia a bucatilor de mozarella in care s-au spart oua de prepelita.
  9. Capacire bagheta. Asezarea cascaval afumat pe capacul baghetei.
  10. Introducere tava de copt in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana se topesc branzeturile.
  11. Feliere bagheta umpluta, calda/ lasata sa se raceasca 5 minute, cu un cutit de paine bine ascutit si servire calda cu rosii proaspete.

Carnatul afumat, feliat, se prajeste in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Prajire felii de carnat afumat in ulei de masline extravirgin.
Prajire felii de carnat afumat in ulei de masline extravirgin.

Cand se intorc feliile de carnat, pentru prajire omogena, se adauga rondelele de ceapa si feliile de usturoi pentru a se continua calirea, impreuna.

Calire felii de carnat afumat, rondele de ceapa, felii de usturoi si felii de ciuperci in amestec de unt si ulei de masline.
Calire felii de carnat afumat, rondele de ceapa si felii de usturoi in amestec de unt si ulei de masline.

Spre finalul prajirii, se calesc si ciupercile si se picura vin alb, sec, pentru o savoare deosebita a preparatului si spre bucuria gurmanzilor de profesie.

Calire ciuperci feliate impreuna cu carnati si ceapa.
Calire ciuperci feliate impreuna cu carnati si ceapa.

Preparatul din tigaie se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Alternative culinare ! Ciupercile si carnatul afumat pot fi utilizate si fara a fi calite/ trase in amestec de unt si ulei de masline. Preparatul final va iesi insa, mai putin unsuros. Mult mai apetisant va fi preparatul final la care s-au utlizat ciuperci feliate si felii de carnati trase(i) in unt si condimentate cu sare grunjoasa si piper proaspat macinat.

Daca se calesc ciupercile si carnatii, felia de bagheta nu se mai unge cu unt proaspat.

Partea de jos a baghetei, unse cu unt proaspat pe care se care se pun felii de carnat afumat si ciuperci feliate, iar deasupra felii subtiri de ardei capia.
Partea de jos a baghetei, unse cu unt proaspat pe care se care se pun felii de carnat afumat si ciuperci feliate, iar deasupra felii subtiri de ardei capia.

Deasupra ciupercilor si carnatilor se pun fasii subtiri de ardei capia.

Feliile de mozarella se taie groase de 1 cm si in felii se fac niste orificii. Feliile de mozarella se pun peste fasiile de ardei capia. In orificile din feliile de mozarella se sparg oua de prepelita. Se condimenteaza cu putina sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Bagheta din faina de secara garnisita cu ingrediente.
Bagheta din faina de secara garnisita cu ingrediente.

Felia de bageta de deasupra se aseaza peste felia de bagheta garnisita cu ingrediente, fara a apasa pentru a nu se sparge ouale de prepelita.

Peste felia de bagheta de deasupra se pune cascavalul afumat dat pe razatoarea mare.

Bagheta umpluta cu te miri ce pregatita pentru coacere.
Bagheta umpluta cu te miri ce pregatita pentru coacere.

Bagheta astfel garnisita se pune intr-o tava de copt. Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana se topesc branzeturile.

Bagheta umpluta cu te miri ce gata scoasa din cuptorul aragazului.
Bagheta umpluta cu te miri ce gata scoasa din cuptorul aragazului.

Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului. Se lasa preparatul „sa rasufle” 5 minute, pentru omogenizarea gustului ingredientelor utilizate si pentru a se usura taierea baghetei crocante.

Bagheta umpluta cu te miri ce gata pregatita.
Bagheta umpluta cu te miri ce gata pregatita.

Bagheta se taie oblic folosind un cutit de paine, bine ascutit pentru a nu franjura preparatul.

Bagheta umpluta cu te miri ce, taiata.
Bagheta umpluta cu te miri ce, taiata.

Ce de mai miroazne tainice se raspandesc in bucatarie ! Gurmetii inraiti se aduna la iuteala in jurul mesei si isi asteapta pofticiosi farfuria cuvenita.

Bagheta umpluta cu te miri ce este gata pentru servire.
Bagheta umpluta cu te miri ce este gata pentru servire.

Nu-i nicio problema ! Daca se doreste ca oul de prepelita sa fie mai bine copt, tava de copt, cu felia de preparat cuvenita, se poate reintroduce in cuptorul incins al aragazului pentru 1 minut.

Bagheta umpluta cu te miri ce gata servita.
Bagheta umpluta cu te miri ce gata servita.

Preparatul se serveste cald cu rosii proaspete sau cu muraturi in otet.

Daca preparatul se serveste la cina, o bere rece merge de minune.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Urmati-mi sfatul, nu plecati niciodata, dimineata, de acasa, fara a servi micul dejun. Nu se stie niciodata cand timpul va permite sa serviti masa de pranz. Candva imi veti multumi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*