Biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez

Astazi, la ortodocsi, este sarbatoare mare – Schimbarea la fata si este dezlegare la peste, fiind in postul de Sf. Maria. Chiar daca nu toti postim, o reteta de peste, simpla, rapida si deosebit de gustoasa, poate fi salvarea oricarei gospodinei, care isi face mult curaj, pana sa intre in “sauna” din bucatarie, pentru a pregati ceva la iuteala.

Bine de stiut ! Bibanul autohton este pestele meu preferat. Carnea alba, dulce, compacta, il face sa fie preferat de multi bucatari. Din pacate, rar gasesti pesti mai mari. Bibanul are solzi marunti, desi si tari, greu de curatat de pe peste, motiv pentru care am renuntat de mult sa incerc sa-l mai curat de solzi. Apropo, daca reuseste cineva sa curete biban si nu se jura, ca nu va mai incerca niciodata, sa-mi zica si mie. Am descoperit ca oricum l-ai prepara (saramura, la tigaie, la gratar sau la cuptor), bibanul isi pastreaza calitatile de netagaduit, amintite de mine.

Biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.
Biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.

Ingrediente de trebuinta in reteta: biban cat de mare gasesti (doar daca il prinzi singur si ai fost supernorocos, poate fi mai mare de 0,3-0,4 Kg/ bucata), ciuperci albe, ceapa verde, ardei gras, praz, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, unt proaspat, ulei de masline, usturoi.

Intr-o tigaie incinsa, se pune un amestec de unt proaspat si putin ulei de masline (pentru a nu se arde untul), 2-3 catei de usturoi si cateva firisoare de ardei iute, pentru gust. Pentru a nu se amari preparatul, usturoiul se scoate cand devine usor maroniu.

Amestec de unt proaspat si ulei de masline, usturoi si ardei iute, pentru prajire biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.
Amestec de unt proaspat si ulei de masline, usturoi si ardei iute, pentru prajire biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.

Bibanul, curatat la interior si de branhii, spalat si uscat cu hartie absorbanta, se pune cu grija (sa nu-ti sara stropi de lichid, fierbinti, pe maini) in amestecul lichid de prajire.

Pestele uscat, inainte de a fi pus in tigaie, se sareaza si se pipereaza la interior. Se stoarce niste zeama de lamaie, in interiorul pestelui.

Se adauga ardeiul gras, felii mari si bucati lungi de praz. Se asezoneaza, dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat.

Mic secret culinar ! Daca prazul este mai mare (deci, va fi si mai tare), bucatile de praz taiate, se trec 2-3 minute prin apa clocotita, se lasa la scurs si apoi se pun in tigaie, la prajit.

Inainte de a intoarce pestele se stoarce deasupra zeama de lamaie.

Legumele nu trebuie sa fie complet prajite, ci doar usor inmuiate, cat sa prinda sarea si gustul de unt proaspat.

Prajirea pestelui si a legumelor, in amestecul de unt si ulei de masline, pentru biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.
Prajirea pestelui si a legumelor, in amestecul de unt si ulei de masline, pentru biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.

Pestele gata prajit si legumele unduite in amestecul de unt proaspat si ulei de masline se scot pe o farfurie si in tigaie se prajesc in continuare, ciupercile, taiate jumatati.

Prajire ciuperci si incalzire pilaf de orez, in amestecul de unt proaspat si ulei de masline, pentru biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.
Prajire ciuperci si incalzire pilaf de orez, in amestecul de unt proaspat si ulei de masline, pentru biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.

Drept garnitura folosesc un pilaf cum stiu eu sa prepar.

Pilaf de orez, garnitura la biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.
Pilaf de orez, garnitura la biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.

Preparatul se serveste cald, cu lamaie alaturi si ceapa verde, presarata deasupra.

Sosul in care s-au prajit pestele, ciupercile si legumele, se adauga fierbinte pe peste si garnitura din orez.

Un pahar din vinul casei din smochine servit la biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.
Un pahar din vinul casei din smochine servit la biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez.

Un pahar aburind, cu vinul casei din smochine va insoti un preparat delicios.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Departarea de locul unde v-ati nascut, nu va poate impiedica sa pregatiti retete de-ale noastre, romanesti, nu de altceva dar poate le vor savura si prietenilor vostri, de pe acele meleaguri. Sau cand prietenii localnici, va lipsesc, nu uitati ca atunci cand va intalniti cu compatrioti, sa pregatiti si retetele noastre traditionale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.