Branza cremoasa cu rozmarin, in aluat, la cuptor

Vrei nu vrei, chiar daca nu a trecut canicula si inca pregeti a sta prin preajma aragazului mai ales daca intentionezi sa bagi ceva la cuptor, soriceii chitaie prin stomac facandu-si datoria de a-si cere dreptul. Spre seara, cu geamurile de la bucatarie larg deschise, chiar facand ceva curent de aer, cu riscul de a ragusi si a-ti curge nasul, te incumeti sa dai mana cu niste tingiri si tavi din dotarea bucatariei.

Iarasi despre prevederea culinara ! O gospodina care se respecta (sunt oare si din cele care nu se respecta ?!) are intotdeauna prin congelator niste rezerve/ pachetele de aluat pregatit in casa, din faina de calitate si unt proaspat, cumparat de la ciobani.

Tinem la sanatatea familiei ! In urma cu vreo 7-8 ani aproape ca am scos margarina (cam nociva pentru sanatate dupa cum zic nutritionistii) din uzul casei, folosind-o doar la pateuri cu tot felul de umpluturi – branza, ciuperci, carne tocata, porcarele (de 3-4 ori pe an cand sarbatorim cate ceva special in familie si pateurile nu pot lipsi de pe masa, ca nu merge tuica din prune, fiarta/ nefiarta) care dupa cum zice sotia mea nu cresc apetisant, asa cum ar trebui, adica sa ia fata/ ochii gurmetilor si gurmanzilor familiei, daca facem aluatul cu unt.

Prin market, pe la noi prin oras, nu am descoperit inca aluat/ foietaj gata pregatit cu unt. O singura reclama am vazut in urma cu vreo saptamana, intr-un pliant, dar in galantar aluatul era lipsa. Posibil sa fi fost altii mai vigilenti decat mine si sa fi golit lada frigorifica.

Cum folosim in retetarul familiei, aluatul pregatit din timp ? Aluatul pastrat in pachetele la congelator prinde bine oricand. Daca tot facem aluat, il pregatim din 1 Kg de faina alba trei nule si unt proaspat cat inghite faina si dupa cum vrem sa iasa de pufos. Ies 3 portii zdravene de aluat, una o folosim imediat si alte doua le congelam.

Din aluatul pregatit in casa, pe langa pateuri facem rulouri cu porcarele, cornuri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat, foietaj in forma cu umpluturi aperitiv, chiftea uriasa cu ou de gasca in aluat.

Cu aluat pregatit in casa facem placinta cu fel de fel de umpluturi – placinta cu urzici, placinta cu urzici si muschiulet de porc, placinta cu ton din conserva, carnat afumat si branza dulce; placinta cu ciuperci, placinta cu spanac, placinta cu carne.

Branza cremoasa cu rozmarin, in aluat, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: aluat pregatit in casa, o cutie de branza Camembert, crengute de rozmarin, oua de gaina, sare grunjoasa, piper boabe.

In reteta am folosit o cutie mare de branza Camembert de 250 grame si cca. 350 grame de aluat pufos pregatit in casa si congelat.

Cutie de branza Camembert.

Calupul de branza se scoate din cutia de carton. Branza nu se scoate din crusta, doar se cresteaza in cruce, in partea de sus, folosind varful unui cutit.

Ingredients

  • aluat pregatit cu unt,
  • o cutie de branza Camembert,
  • oua de gaina,
  • crengute de rozmarin.

In crestatura facuta in calupul de branza se infig ramurele de rozmarin.

Am folosit o punga cu aluat pregatit cu unt proaspat, in casa si congelat.

Aluat cu unt proaspat pregatit in casa.

Aluatul se decongeleaza la temperatura camerei si se intinde sub forma unei foi groase de 0,3-0,5 cm folosind sucitorul, pe o planseta din lemn pe care s-a aruncat putina faina alba.

Foaie de aluat pregatitia pentru umplere cu calupul de branza Camembert.

Si pe sucitor se imprastie putina faina, sa nu se prinda aluatul.

Calupul de branza Camembert se inveleste in foaia de aluat si se pune intr-o forma din ceramica pentru copt.

Branza Camembert invelita in foaie de aluat si unsa cu galbenus de ou de gaina batut cu furculita.

Foaia de aluat in care s-a pus calupul de branza se unge cu galbenus de ou de gaina batut cu furculita.

Tine de indemanarea si talentul gospodinei ! Forma aluatului care inveleste calupul de branza Camembert este apanajul gospodinei. Guguloiul trebuie sa fie impaturit artistic ca sa-i impresioneze pe toti pofticiosii.

Branza Camembert invelita in foaie de aluat. Invelitura de aluat se unge cu galbnus de ou batut.

Nu este obligatoriu, dar totusi …. ! Pentru un gust deosebit al preparatului, in galbenusul de ou batut se pune un praf de sare grunjoasa si putin piper boabe proaspat macinat. Niste seminte de susan negru, aruncate ploaie pe guguloi nu ar arata tocmai rau pe preparatul final.

Directions

  1. Scoatere calup de branza Camembet din cutia de carton.
  2. Crestare calup de branza in cruce, in partea de sus a calapului. Crengute de roamarin verde se infig in crestatura.
  3. Aluatul congelat se decongeleaza la temperatura camerei. Aluatul decongelat se intinde cu sucitorul sub forma unei foi groase de 0,3-0,5 cm.
  4. Calupul de branza Camembert se pune in foaia de aluat. Foaia de aluat se strange ca un guguloi.
  5. Aluatul se unge cu galbenus de ou de gaina batut cu furculita.
  6. Guguloiul format se pune intr-o forma ceramica de copt.
  7. Forma de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
  8. Preparatul gata copt se lasa sa se odihneasca 15-20 de minute inainte de a fi portionat cu un cutit bine ascutit.
  9. Preparatul se serveste cald.

Cum se face coacerea preparatului ? Forma de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se urmareste coacerea prin geamul de la usa cuptorului, nu se deschide usa cuptorului (sa nu se pleosteasca aluatul care creste in timpul coacerii).

Branza cremoasa cu rozmarin, in aluat, la cuptor – preparatul este gata copt.

In timpul coacerii branza se topeste, intra prin aluat si il fragezeste si mai mult. Coacerea este terminata cand aluatul este rumenit si crocant.

Tine de tipul de aragaz dar si de experienta gospodinei ! Un foc mai puternic in cuptorul aragazului face ca aluatul sa nu fie prea bine copt la interior, chiar daca este rumenit la exterior asa cum trebuie. Acelasi lucru se poate intampla daca foiala si nerabdarea pofticiosilor obliga gospodina sa taie preparatul inainte de a trece cele 15-20 de minute.

Inainte de a se taia, preparatul scos din cuptorul aragazului se lasa sa se odihneasca 15-20 de minute, timp in care branza se intareste putin, in aluat.

Branza cremoasa cu rozmarin, in aluat, la cuptor – prerparatul este gata de servit.

La acest preparat, servit ca cina merge de minune o bere neagra, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Aluaturile congelate va pot scoate din multe incurcaturi culinare, mai ales la pregatirea cinei, cand veniti tarziu de la serviciu. Va uitati in frigider si este gol, nici macar paine, branza telemea si rosii nu mai sunt. Fiti prevazatori si daca nu gasiti aluat gata pregatit in market, faceti-l in propria bucatarie si puneti la pastrare in congelator. Nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.