Cartofi copti pentru dupa amiezele lungi de vara

Copil fiind, cand iernile erau lungi, din noiembrie pana in martie, deosebit de geroase, cu nameti cat casa, cu sanii mari trase de cai care zburdau intr-un adevarat iures (de multe ori in competitie adevarata, pe strada mea), mama si bunica ca sa ne mai adune pe noi copii, de prin zapada, sa ne incalzim in jurul sobei din bucatarie, ne incantau spre seara, cu cartofi copti in cuptorul sobei de tuci sau direct in spuza (cenusa) ramasa de la lemnele arse.

Atunci reteta mamei era simpla: alegeau cartofi mari, care erau bine spalati si apoi zvantati pe soba. Cartofii spalati si uscati erau pusi direct in cuptorul sobei si se coceau cam intr-o ora, daca in focarul sobei mai era si putin foc.

Daca focul era aproape stins, iar cenusa fierbinte si cu ceva taciuni in ea, 5-6 cartofi erau pusi direct in spuza din focarul sobei, acoperiti fiind cu aceasta spuza. Acei cartofi se faceau mai repede, numai bine pentru a ne ostoi pofta, pana se coceau cartofii cei multi aflati in cuptorul sobei de tuci.     🙁

Cartofii fierbinti, abia scosi din spuza/ cuptor, ii mancam cu unt pus generos, in zdrobitura facuta in cartof, prin apasare cu podul palmei. Uitam de sare de cele mai multe ori.

O adevarata minunatie culinara, mai ales ca simteai caldura in podul palmelor inghetate de atata zapada bulgarita.     😛

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi rosii, mari, felii de cascaval afumat, felii de carne afumata si/ sau de carnati afumati, felii de sunca afumata, felii de ceapa, unt si smantana grasa, cumparate de la ciobani, sare grunjoasa, piper boabe.

Cartofii rosii, cei mai mari, cumparati de la tarani, din piata, se spala bine cu apa calduta si se freaca cu buretele de sarma. Cartofii curatati de coaja se clatesc in apa calduta si se tamponeaza cu prosoape de hartie pentru a se usca.

Secretul cumpararii cartofilor !  Astazi cand piata de cartofi este plina de marfa adusa de prin strainataturi, te poti pacali usor. Majoritatea cartofilor din market dar si din piata sunt adusi de la polonezi. Polonezii cultiva cartofi pentru consumul populatiei si separat pentru hrana animalelor. Cartofii pentru animale sunt fainosi, avand un continut mult prea mare de amidon. S-au smecherit/ s-au adaptat la “economia de piata” originala a romanilor si taranii nostrii, producatori, care cumpara de la angrosistii de culoare ai pietelor (care aduc mai multi cartofi pentru animale, fiind mult mai ieftini) si vand mai scump, ca si cum ar fi marfa lor. Concluzia nu poate fi, din pacate, decat una singura: cumperi dupa cum iti este norocul. Te prinzi ce ai cumparat, numai cand mananci cartofii si gustul acestora poate fi indoielnic.      🙁       O sansa ai, daca precupeata de la care cumperi de mai mult timp este sincera cu tine si nu te duce cu presul, ca iti vinde cartofi cultivati in propria ei gradina.      😕

Cartofii curatati se cresteaza pe trei sferturi, in mai multe locuri, fara a fi decupati de tot.

In crestaturi se pun alternativ, felii de afumatura, felii de ceapa, felii de cascaval afumat.

Imaginatia fiecarui(e) gospodin(e) este libera in ceea ce priveste “umplutura” pentru cartofi. Nu uitati totusi de micii mofturosi dar si de consacratii gurmanzi care se vor inghesui la cina.     8)

Feliile subtiri (de 2-3 milimetri grosime) ale umpluturii pot fi si din alte preparate afumate sau neafumate (costita, muschi file, ceafa, etc.), din branza telemea sau alta branza mai tare, din ardei gras, rosii sau praz.

Cartoful “umplut”, acoperit generos, pe partea de deasupra, cu cateva bobite de unt/ uns cu un start gros de unt topit, se infasoara strans in folie de staniol (2 straturi) sau in hartie de copt, stropita cu putina apa.

Cartofii inveliti se aseaza intr-o tava de inox care se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 50-60 de minute (dupa marimea cartofilor).

Incercarea cartofilor daca s-au copt ! Cu mama trecuta prin suvoi de apa rece, stearsa, se apasa cartoful (nu se strange cu toata mana), pachetelul fiind adus la marginea gratarului aragazului, folosind un cleste de bucatarie. Daca esti norocos, nu te frigi si chiar afli ca s-a facut cartoful, acesta fiind moale la apasare.     😛

Cartofii scosi din cuptor se lasa in tava pentru 5 minute, fara a umbla la ei, timp in care se continua coacerea datorita caldurii inmagazinate in cartofi.

Invelisul cartofilor se desface cu grija, existand riscul ca aburul inmagazinat sub folie sa “navaleasca” pe mainile gospodinei neatente.      😀

Pe cartofii calzi se poate pune smantana. Cine doreste poate presara sare grunjoasa (daca branza/ cascavalul nu au fost suficient de sarate), piper boabe proaspat macinat, verdeata (marar/ patrunjel/ frunze de busuioc) tocata foarte fin sau cimbru uscat, macinat fin.

O bere sau un pahar de vin alb, sec, poate insoti o cina minunata. Nu-i utati nici pe cei mici, sunt pofticiosi. Pot gusta si ei o lingurita de bere pusa intr-un paharel, ca sa poata da noroc cu cei mari. Cu siguranta, nu veti regreta. Cand vor fi mari, copii isi vor aminti cu placere, iar parintii vor fi multumiti deoarece copii lor nu vor fi cu siguranta “fani” ai alcoolului.      😕

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe ampamond ! Initial cand am inceput sa scriu pe vechiul blog https://www.despremancare.ro , nu eram “pregatit pentru a filozofa” pe teme culinare. Cu timpul, mi s-a deschis apetitul. Nu sunt sigur daca ideea de a filozofa este nimerita pentru un blog de bucatarie, dar mie imi place si voi continua in acelasi stil. Cei carora le place au libertatea de a alege noua adresa a site-ului https://www.despremancare.ro si sa continue sa citeasca, iar cei carora le displace pot sa uite adresa acestui site.

One Comment

  1. eu zic merci pt.ca exista acest site! Sa va dea Dumnezeu sanatate si multe zile sa ne mai incantati cu astfel de retete si povesti …….

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*