Cartofi copti, cu unt, sfecla si ciuperci

Micul dejun si cina, de multe ori le pregatim in graba. Dimineata – plecatul la serviciu si oarece leneveala in pat, dupa ce suna ceasul, pana faci ochi sau pregatitul copiilor pentru plecarea la scoala, te fac sa fii mereu in intarziere. Spre seara, la sosirea de la serviciu, cand soriceii te rod la stomac si copiii asteapta ceva deosebit sa le fie servit in farfurie, graba se repeta. Graba aceasta perpetua ne impinge spre tot felul de nascociri culinare, rapide de pregatit, folosind ce se gaseste prin frigider si/ sau prin camara (daca nu ai avut timp sa mai treci prin market/ macelarie/ pescarie/ magazinul din coltul blocului), in conditiile in care mancarea pregatita din timp s-a terminat la pranzul copiilor sositi fomisti de la scoala.

De ce nascociri culinare ? Multe din respectivele preparate pot fi servite si ca aperitiv cald, la pranzurile servite in familie. Nu am gasit ceva mai potrivit pentru a denumi retetele pregatite la iuteala, in functie de sezon (cu temperaturi scazute si temperaturi ceva mai ridicate), in special la cuptor – ciuperci invelite in costita afumata, la cuptor, rulouri cu porcarele, gratineuri la cuptor, ciuperci cu ou si cascaval la cuptor sau la tigaie – ardei picanti, umpluti cu branza, trasi in ulei de masline, chiar fara coacere/ prajire – paine prajita cu sunca, ceapa si boia, pateu din ficat de curcan cu paine prajita. Vara, cand legumele (rosii, castraveti, ardei, verdeturi, etc.) se gasesc din plin si coloritul acestora iti fac cu ochiul de pe tarabe, gospodina scapa mai usor pregatind la iuteala salate de sezon – salate rapide cu legume facute la abur, salata de rosii galbene cu mozarella si sunca de Praga, salata orientala cu ton si oua de prepelita, salata de conopida cu maioneza.

Cartofi copti cu unt sfecla si ciuperc
Cartofi copti cu unt sfecla si ciuperci.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi rosii, ciuperci, masline, sfecla rosie, unt proaspat si cas proaspat de vaca (cumparate din piata de la ciobani, respectiv de la precupete), sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de masline, otet balsamic.

Ingrediente

  • cartofi,
  • sfecla rosie,
  • ciuperci,
  • masline,
  • unt proaspat,
  • cas proaspat, de vaca/ mozarella.

Sfecla rosie si cartofii se spala bine, sub jet de apa rece, folosind la nevoie buretele din sarma.

Cartofi rosii pregatiti pentru coacere.
Cartofi rosii pregatiti pentru coacere.

Sfecla se curata de coaja daca este mai mare si nu proaspat scoasa din pamant. Pentru a grabi coacerea, sfecla rosie se poate felia in bucati groase de 2 cm.

Sfecla rosie pregatita pentru coacere.
Sfecla rosie pregatita pentru coacere.

Ciupercile (de preferat mici, pentru a le pregati intregi), daca sunt de cumparat din market, se curata de nisip folosind o pensula de bucatarie sau daca sunt culese din camp/ cumparate din piata, se spala de pamant sub jet de apa rece.

Ciupercile spalate si scurse se pun intr-o tava de copt, impreuna cu maslinele, ulei de masline, piper boabe, proaspat macinat si cimbru uscat. Ingredientele se amesteca folosind o lingura.

Ciuperci cu masline pregatite pentru coacere la cuptor.
Ciuperci cu masline pregatite pentru coacere la cuptor.

Cartofii intregi, cu coaja se invelesc in hartie de copt si apoi in folie din staniol sau direct in folie din staniol.

Cartofi si sfecla rosie, inveliti(e) in folie de staniol, pregatiti(e) pentru coacere.
Cartofi si sfecle rosii inveliti(e) in folie din staniol, asezati(e) in tava de copt, pregatiti(e) pentru coacere.

Tava cu ciuperci si masline impreuna cu tava cu cartofi si sfecle rosii se introduc in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru 40-60 de minute in functie de marimea cartofilor si a sfeclelor.

Reteta pas cu pas

  1. Curatare/ spalare ciuperci, cartofi si sfecle rosii.
  2. Punere ciuperci, masline, condimente, ulei de masline in tava de copt si amestecare ingrediente.
  3. Invelire cartofi si sfecle rosii, separat, in hartie de copt si/ sau folie din aluminiu. Asezare guguloaie in tava de copt.
  4. Coacere ciuperci, cartofi si sfecle rosii in cuptorul aragazului, la foc potrivit.
  5. Taiere cartofi in 2 bucati si adaugare unt proaspat si cas proaspat de vaca pe fiecare bucata de cartof.
  6. Feliere sfecle rosii, asezonare felii cu sare grunjoasa si picurare ulei de masline si otet balsamic.
  7. Asamblare ingrediente pe farfurie si servire la masa.

Oarece tertipuri gospodaresti ! Daca potrivesti ca marime, tavile de copt, astfel incat sa intre amandoua o data in cuptorul aragazului si/ sau cartofii si sfeclele rosii sunt de marimi apropiate invelite in folie, ai economisit timp de coacere.

Cel mai repede se vor coace ciupercile, dupa cca. 30-40 de minute. Spre finalul coacerii ciupercilor se poate picura vin alb peste acestea pentru un gust deoasebit.

Ciuperci cu masline la cuptor gata pregatite.
Ciuperci cu masline la cuptor, gata pregatite.

In functie de marime, se vor coace cartofii, dupa 40-50 de minute.

Cartofi cu coaja, in folie de staniol, gata copti.
Cartofi cu coaja, in folie de staniol, gata copti.

Sfecla rosie se va coace ultima, dupa 50-60 de minute.

Sfecla rosie, in folie de aluminiu, gata coapta.
Sfecla rosie, in folie de aluminiu, gata coapta.

Daca sfecla rosie a fost coapta cu coaja cu tot, dupa coacere, cat timp sfecla este calda, se curata coaja folosind varful unui cutit bine ascutit si tinand sfecla intr-o furculita de bucatarie, cu coada lunga.

Cum verificam coacerea cartofilor/ sfeclelor rosii, fara a desface invelisul ? Verificarea coacerii se face prin palparea fiecarui guguloi din folie de aluminiu si daca se simte moale leguma, la pipait, atunci legumele sunt facute.

Asamblarea ingredientelor preparatului pentru servire ! Cartofii copti in folie se pot curata sau nu de coaja si se taie pe jumatate. Pe fiecare jumatate de cartofi se pune un bot/ o lingurita de unt proaspat, se asteapta sa se topeasca untul si se adauga si o felie de cas proaspat de vaca. Nu este nicio greseala daca pe cas se presara cateva cristale de sare grunjoasa si putin piper boabe, proaspat ras. Sfecla rosie se feliaza si se stropeste cu putin ulei de masline extravirgin si cateva picaturi de otet balsamic. Din tava cu ciuperci se adauga pe farfurie 2-3 linguri cu ciuperci si cateva masline.

Cartofi copti cu unt sfecla si ciuperci - preparatul este gata de servit.
Cartofi copti cu unt sfecla si ciuperci – preparatul este gata de servit.

La o asa minunatie de preparat, deosebit de parfumat si de gustos, merge de minunte un pahar cu bere, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu intrati in panica daca seara nu aveti nimic gata preparat pentru cina. Prin frigider si/ sau camara tot se mai gaseste cate ceva. Aveti nevoie doar de ceva inspiratie sau informare, de putina pricepere in manuirea sculelor de bucatarie si de dorinta de a incerca/ de a insista pentru a reusi in pregatirea unor retete simple si gustoase.

2 comenterii

  1. Mi-a placut deosebit modul de intocmire a retetei. Felicitari!
    Sunt f putini cei care stiu si se grijesc sa scrie o reteta de bucate.

    Am si o rezerva: acest preparat nu este de facut cand iti este foame; totusi dureaza pregatirea lui.
    Dar am si un sfat, plecand de la propria experienta (desi nu ma aflu in vreuna din situatiile prezentate in preambul): unele operatii (coacerea, de ex.) se po face cu o zi inainte, printre picaturi sau odata cu alte preparate. Deci, ar trebui ca meniul sa fie facut cu cel putin o zi inainte. Sau, sa ai la congelator naut / fasole / soia boabe fiarta, orez fiert, ciuperci oparite, etc.
    Toate cele bune!

    • Cartofii copti cu o zi inainte nu mai au acelasi gust. In plus, ar trebui reincalziti pentru ca untul sa se topeasca atunci cand il adaugi pe jumatatile aburinde ale cartofului taiat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*