Cartofi copti cu unt, telemea de capra si smantana

Incerc sa scriu numai retete pe care le pregatim in bucataria mea de la bloc, majoritatea acestora fiind din surse mostenite de la parinti si de la socri. Sunt acele preparate facute de mama si bunica in copilaria mea, preparate cu care am crescut. Pregatim multe din retetele preferate de socri, inca din copilaria sotiei.

Despre crezul meu culinar ! Toate aceste retete le-am pregatit ulterior, de-alungul anilor, in propria familie, inca de cand copiii mei erau mititei. Ne-am dorit ca anumite retete sa se transmita mai departe, din tata in fiu. Ramane de vazut daca va fi sau nu asa si in continuare.

Nu-i asa ?! Telul fiecarui bucatar este sa obtina preparate finale savuroase, sanatoase si nu in ultimul rand sa placa ochiului. O vorba din batrani spune ca orice preparat se mananca nu doar cu gura ci si cu nasul si cu ochii.

Amintiri, amintiri …. ! Destul de rar, ma ghidez dupa unele retete vazute prin emisiuni tv de profil sau citite, te miri pe unde.

In retetele mostenite de la mama se regasesc retete scrise pe plicuri sau pe colturi de ziar, pe foi dictando si chiar pe pergament. Mama si bunica gateau traditional, dupa retete stiute de bunica din tineretea ei, invatate de la mama ei.

Mama schimba retete cu cunostintele facute cu ocazia concediilor petrecute la bai. Cu unele din aceste cunostinte, coresponda ulterior. Aceste retete erau adaptate de mama, mai mereu, la poftele gurmanzilor familiei, in special la condimentele care se puneau, la salatele si muraturile servite cu preparatul obtinut.

Vecinele si prietenele mamei veneau sa-i ceara sfatul culinar cand aflau retete noi sau cand doreau sa pregateasca unele din retetele preferate ale mamei.

De-ale gospodinelor ! Fiecare reteta se poate lauda cu secretele ei. Secretele trebuie descoperite in timp. Nu toate secretele gospodaresti sunt publice. Toti bucatarii, fie ei amatori sau profesionisti au propriile lor secrete culinare.

Garniturile din cartofi sau varza sunt des intalnite pe masa romanilor. La multe preparate cu carne sau cu peste, aceste garnituri sunt preferate cu mic, cu mare, de pofticiosii de meserie.

Din retetarul familiei mele ! Daca in retetarul de zi cu zi al familiei apelam la garnituri simple gen cartofi prajiti, cartofi fierti, piure’ de cartofi sau varza calita, de sarbatori si la ocazii apelam si la garnituri mai elaborate.

Pentru pregatirea garniturilor din cartofii copti este nevoie de mai mult timp. Pregatim cartofi copti, simplu, serviti ca fel de mancare separat, de cele mai multe ori, la cina – cartofi copti cu unt, sfecla si ciuperci; cartofi copti pentru dupa amiezele lungi de vara.

Pregatim cartofi copti, simplu, drept garnituri la carne – ciolan proaspat de porc copt in bere cu cartofi copti, pulpa de vitel la gratar cu cartofi copti, pui la rotisor cu cartofi copti, pulpe de rata cu cartofi copti sau la peste – cotlet de platica tavalit prin malai, la cuptor, cu cartofi copti.

Din categoria sofisticaniilor culinare cu cartofi pregatim ca fel separat, cartofi zimtati, impanati cu umpluturi diverse si apoi copti – cartofi copti.

Cartofii zimtati ii servim si drept garnitura la carne – pulpa de capra cu cartofi zimtati, impanati, la cuptor; pastrama de oaie cu cartofi impanati, la gratar sau la peste – trunchi de platica cu cartofi zimtati, la cuptor.

Pregatim cartofi mai intai copti si apoi gratinati – pulpa de vitel pe gratar, in cuptor, cu cartofi copti si gratinati.

Cartofi copti cu unt, telemea de capra si smantana.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi mari, telemea de capra, unt proaspat, smantana grasa, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe.

Coacerea cartofilor.

In aceasta reteta se folosesc cartofi mari, speciali pentru copt.

Cartofii se spala bine cu apa calduta si se razuiesc cu buretele de bucatarie din sarma. Se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Cartofii astfel pregatiti se aseaza intr-o tava de copt.

Cartofi pregatiti pentru coacere.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Coacerea dureaza in timp, in functie de marimea cartofilor, de tipul de cartofi folosit in reteta si de performantele cuptorului.

Ingrediente

  • cartofi speciali pentru copt,
    unt proaspat,
    branza telemea de capra,
    smantana grasa,
    verdeata.

Cum urmarim coacerea cartofilor ? Coacerea cartofilor se urmareste prin geamul din usa cuptorului. Cand sunt gata copti, coaja cartofilor se inchide la culoare si capata o culoare usor maronie.

Pentru o coacere uniforma, cartofii se intorc in tava de copt pe toate partile.

Pentru a verifica coacerea se pipaie cartofii daca sunt moi. Se observa coaja cartofilor care tinde sa devina crocanta si chiar sa crape.

Cartofi gata copti.

Pregatirea ingredientelor pentru finalizare reteta.

Branza telemea de capra se da pe razatoarea mare.

Verdeata (marar si patrunjel) se toaca marunt.

Cartofii copti, calzi fiind, se taie in jumatati folosind un cutit bine ascutit. Pe fiecare jumatate de cartof se pune cate un bot (1/2 lingurita) de unt proaspat.

Ingrediente pregatite pentru finalizare preparat.

Lista activitatilor gospodaresti din prepararea retetei.

  • Coacerea cartofilor asezati intr-o tava de copt, in cuptorul incins al aragazului.
  • Taiere cartofi copti in jumatati. Pe fiecare jumatate de cartof fierbinte se pune cate un bot de unt proaspat.
  • Cand untul s-a topit, jumatatile de cartofi se zdrobesc cu scula pentru cartofii care se pregatesc ca piure’ grosier. Cartofii zdrobiti se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  • Pe cartofii zdrobiti si asezonati se adauga telemea de capra data pe razatoare si smantana grasa.
  • Se presara verdeata tocata marunt.
  • Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse.

Montarea si servirea preparatului final.

Cand untul s-a topit si a intrat in cartofi, acestia se sfarama folosind scula pentru cartofii care urmeaza a se pregati ca piure’ grosier. Cartofii se pot taia in cuburi folosind un cutit bine ascutit.

Cartofii sfaramati/ taiati se asezoneaza cu doar un praf de sare grunjoasa (branza este sarata) si piper boabe proaspat macinat.

Optional. Cine doreste poate presara si cimbru uscat si/ sau boia afumata si/ sau curcuma.

Pe cartofi se adauga telemea de capra data pe razatoare si smantana grasa. Se presara verdeata tocata marunt.

Cartofi copti cu unt, telemea de capra si smantana – preparatul este gata servit.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse.

La acest preparat se serveste salata din sfecla rosie, coapta.

Preparatul final poate fi servit ca atare, seara, la cina.

Optional. Daca se serveste ca garnitura, acest preparat este potrivit pentru un gratar din piept de curcan sau piept de pui.

La un asa preparat se serveste o bere rece. Merge un pahar cu vinul casei rosu din struguri daca langa cartofii copti se serveste la cina si carne la gratar.

Vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond. Nu neglijati din retetele voastre cartofii copti. Alegand din rafturile market-urilor cartofii potriviti pentru copt, veti obtine intotdeauna preparatul dorit. Nu sunt un mare fan al cumpararii legumelor din market, preferandu-le pe cele romanesti. Constatand ca de pe tarabele din piata au disparut cartofii autohtoni, am apelat la cartofii de Fagaras, preambalati la pungi/ plase, pe categorii strict recomandate pentru preparare. Cum rezultatul a fost de apreciat, am renuntat la a cumpara cartofi din piata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.