Cartofi noi cu unt si cascaval afumat

Cartoful este leguma preferata de romani. Doar varza mai concureaza cartoful in preferintele romanilor cand se pune problema servirii unei garnituri la orice preparat din peste sau din carne indiferent de modul de preparare al acestora. Cu greu isi fac loc prin retete, legume mai putin cultivate la romani precum conopida, brocoli sau bamele. Destul de rar, telina, patrunjelul si morcovii sau fasolea verde si mazarea mai au o sansa prin farfuriile romanilor cand se pune problema garniturii care se serveste. Sfecla rosie este marginalizata pe nedrept dupa parerea mea. Napii sunt o leguma amintita doar in treacat chiar prin cartile de bucate mai vechi. Cand vreo precupeata mai in varsta pune napi pe taraba sunt ocoliti de gospodine care nu stiu cum sa-i pregateasca.

Cand copiii incep sa inteleaga ce mananca, iar mama sau bunica ii intreaba ce doresc sa serveasca la masa, putini sunt cei care dau alt raspuns in afara de friptura cu cartofi prajiti sau carnat cu cartofi prajiti sau snitel cu cartofi prajiti. Au grija comerciantii stradali si proprietarii de fast-food sa intretina cererea de cartofi prajiti a copiilor.

Amintiri, amintiri ….. ! In anii studentiei mele, o punga cu cartofi prajiti (uneori si cu un snitel cat palma, dupa portofel si pentru potolirea soriceilor ce sburdau prin stomac), cumparata de la acelasi nenea ce-si purta un imens cos de nuiele prin Piata Amzei, te scotea din foametea de moment si iti limpezea mintea pentru a face fata unui examen apasator.

Imediat dupa incrancenarea din decembrie ’89 copiii mei aveau o singura preferinta culinara – friptura la tigaie cu cartofi prajiti, chiar daca dupa vreo 2-3 saptamani le-a trecut pofta, o data cu subtierea continutului din lada cu cartofi adusa de la socrul meu inca din toamna precedenta.

Cum pregatim cartofii ? In retetarul familiei mele cartofii ocupa si in prezent un loc important (suntem romani, nu, cum am putea altfel ?), desi in ultimul timp pregatim legume de tot felul, dupa retete mostenite – cartofi copti, cartofi noi inabusiti, cartofi gratinati, sufleu de cartofi, dar si experimentand retete noi – cartofi gratinati altfel, cartofi zimtati, in folie, la cuptor, cartofi zimtati in folie, la gratar. Nu pot lipsi din retetarul familiei cartofii prajiti in untura (daca-i balci, sa fie balci, cartofii prajiti in untura sunt adevarate bombe culinare dupa spusele multor nutritionisti dar niciunul nu le contesta savoarea), cartofii taranesti la cuptor serviti drept garnituri la diverse fripturi sau la peste. Pregatim si cartofi la abur impreuna cu alte legume. Cum sa nu pregatim piure’ de cartofi, ce fel de gospodina ar putea renunta la aceasta garnitura minunata ? Nici nu vreau sa-mi imaginez ce ar gandi gurmanzii profesionisti si gurmetii cei stilati daca aceasta garnitura ar lipsi din retetarul familiei ?!

Cartofi noi cu unt si cascaval afumat.
Cartofi noi cu unt si cascaval afumat.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi noi, unt proaspat, cascaval afumat, smantana grasa (optional), marar verde, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Secretul bucatarului ! Cartofii noi se curata usor daca se moaie mai intai in apa rece 10-15 minute, pana cand coaja cartofilor, destul de subtire, se desprinde usor folosind lama unui cutit sau buretele din sarma.

Ingrediente

  • cartofi noi,
  • unt proaspat,
  • marar verde,
  • cimbru uscat.

Am incercat , dar nu prea mi-a iesit ! Unele gospodine pun sare grunjoasa pe cartofii umeziti, ii amesteca bine intr-un prosop si apoi ii freaca in prosop pana se desprinde coaja.

Cartofi noi curatati si spalati.
Cartofi noi curatati si spalati.

Cartofii curatati si spalati sub jet de apa rece se feliaza rondele (de 1,5-2 cm grosime) si se pun la fiert intr-o oala, in apa rece in care s-a pus o lingurita de sare grunjoasa. In apa de fiert se adauga unt proaspat si cimbru uscat, faramitat.

Cartofi noi curatati si feliati pusi la fiert in apa rece cu sare grunjoasa, unt proaspat si cimbru uscat.
Cartofi noi curatati si feliati pusi la fiert in apa rece cu sare grunjoasa, unt proaspat si cimbru uscat.

Cartofii se fierb la foc potrivit, cu capacul pus pe oala. Cartofii se fierb cca. 10 minute, doar cat sa patrunda putin varful cutitului.

Reteta pas cu pas

  1. Curatare cartofi noi de coaja subtire.
  2. Spalare cartofi noi curatati de coaja sub jet de apa rece. Feliere cartofi sub forma de rondele de 1,5-2 cm grosime.
  3. Fierbere rondele de cartofi in apa rece cu sare grunjoasa, unt proaspat si cimbru uscat, maruntit.
  4. Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.
  5. Mararul verde se toaca marunt.
  6. Servire cartofi fierti cu unt, presarati cu cascaval afumat dat pe razatoarea mare si marar verde tocat marunt. Optional se poate servi si smantana grasa pusa peste cartofi.

In timpul fierberii cartofilor se pregateste o salata de sezon – salata verde, rosii, castraveti, verdeata, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere/ zeama de lamaie, sare grunjoasa.

Salata de sezon care se serveste la cartofi noi cu unt si cascaval afumat.
Salata de sezon care se serveste la cartofi noi cu unt si cascaval afumat.

Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare. Mararul verde se toaca marunt.

Cascaval afumat dat pe razatoarea mare si marar verde tocat marunt pentru cartofi noi cu unt si cascaval afumat.
Cascaval afumat dat pe razatoarea mare si marar verde tocat marunt pentru cartofi noi cu unt si cascaval afumat.

Cartofii fierti cu unt se pot servi ca atare la cina, presarati cu piper boabe proaspat macinat, cascaval afumat dat pe razatoarea mare, marar verde tocat marunt si smantana grasa (optional) deasupra.

Cartofii fierti cu unt proaspat si presarati cu cascaval afumat dat pe razatoare si marar verde tocat marunt se pot servi drept garnitura la orice friptura sau la peste, ca felul doi la masa de pranz.

Cartofi noi cu unt si cascaval afumat serviti drept garnitura la pulpa de curcan dezosata, prajita in tigaie.
Cartofi noi cu unt si cascaval afumat serviti drept garnitura la pulpa de curcan dezosata, prajita in tigaie.

Salata de sezon si un pahar cu bere rece pot insoti acest preparat simplu, delicios, plin de savoare.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti cartofii, leguma deosebita, utilizata in orice bucatarie dupa preferintele celor care de fapt, conteaza – cei asezati in jurul mesei, pofticiosi laolalta cu gurmanzi si gurmeti, dar si cu unii mai simandicosi cand vine vorba de pofte culinare. Toti trebuie avuti in vedere de catre gospodina de serviciu din familie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.