Cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor

Este inceputul de sezon al mancarurilor usoare, din legume proaspete, pline de vitamine, garnisite cu verdeata din belsug. Combinate cu branzeturi si/ sau cascaval, cu ciuperci, dar si cu urme fine de carne (sunt printre noi, gurmanzi care pur si simplu nu pot manca fara carne), legumele preparate la cuptor sunt bine venite la masa de pranz, dar si la cina.

Salatele de sezon servite la felul principal (dar si singure, ca fel principal, combinate cu te miri ce se mai gaseste prin camara sau frigider – conserve de ton sau ceva piept de pui, ramas de la puiul intreg bagat la cuptor, in duminica care abia a trecut) imbogatesc masa si pun temelie la sanatatea tuturor celor care le consuma.

Sa profitam din plin de piata bogata in fructe si legume proaspete, la preturi destul de accesibile.

De-ale statului ! Ca fapt divers, sunt pe tarabe multe legume in special, dar si fructe, din productia interna, semn (deocamdata, inca firav) ca romanii s-au reinvatat sa cultive in sere si solarii. Daca romanii vor trece si peste vechiul obicei, de a-si fura caciula singuri, atunci legumele si fructele din productia interna, mult mai gustoase decat cele din import, vor reusi sa scoata de pe piata pe cele aduse cu bani multi de peste mari si tari. Astfel se va subtia si specula/ evaziunea fiscala, comerciantii din piete fiind inlaturati de adevaratii producatori/ cultivatori-truditori ai pamantului. Poate si ajutorul financiar al statului deja acordat producatorilor autentici are un rol in aspectul actual al pietelor. Cu siguranta este loc de mai bine, dar primii pasi au fost facuti.

Cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.
Cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi noi, ciuperci cu palaria mare, verdeata (ceapa, usturoi, marar, patrunjel), cascaval afumat, unt proaspat, sare grunjoasa, cimbru, boia de ardei dulce si boia de ardei iute, piper boabe.

Cartofii noi, spalati cu apa rece (de pamant/ nisip) si curatati/ razuiti de coaja subtire cu buretele din sarma sau cu cutitul, se pun la fiert in apa rece cu putina sare grunjoasa. Se fierb pe jumatate si se lasa la racit.

Cartofi noi pusi la fiert pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.
Cartofi noi pusi la fiert pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.

Cum curatam ciupercile ? Ciupercile se curata de nisip cu o pensula. Daca este nevoie (la ciupercile cumparate de pe taraba sau culese din padure este sigur nevoie) se spala sub jet de apa rece numai inainte de utilizare (pentru a nu se “ofili” si a-si schimba culoarea in timp). Mie personal mi se pare o “crima ciupercareasca” sa cureti palariile ciupercilor de pielita de deasupra, numai de dragul de a arata bine. Prin respectiva “jupuire” se pierd vitamine si gustul preparatelor cu ciuperci are de suferit.

Se indeparteaza cotoarele ciupercilor (nu se arunca, se pot folosi ulterior la o omleta cu ciuperci). Ciupercile spalate se tamponeaza cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata/ prosop de bucatarie.

Palarii de ciuperci, fara codite pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.
Palarii de ciuperci, fara codite pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.

Verdeata (ceapa si usturoi, marar si patrunjel) se toaca marunt.

Verdeata tocata marunt pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.
Verdeata tocata marunt pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.

Intr-un bol, se amesteca verdeata cu unt proaspat. Se asezoneaza cu putina sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si boia de ardei dulce si boia de ardei iute.

Ingrediente pentru umplutara ciupercilor pentru cartofi si ciuperci umplute, la cuptor.
Ingrediente pentru umplutara ciupercilor pentru cartofi si ciuperci umplute, la cuptor.

Palariile ciupercilor se umplu cu amestecul de unt proaspat si vedeata.

Cartofii fierti pe jumatate se feliaza in bucati mai groase care se aseaza intr-un vas de copt. Cartofii fierti se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru si piper boabe proaspat macinat si se stropesc cu cateva picaturi de ulei de masline sau cu unt topit (de preferat).

Nu este nicio greseala ! Vasul de copt se poate unge cu putin unt proaspat inainte de a se pune cartofii fierti pe jumatate.

Deasupra cartofilor, in vasul de copt, se aseaza palariile ciupercilor, umplute cu unt si verdeata.

Ingrediente pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor, puse in vasul de copt.
Ingrediente pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor, puse in vasul de copt.

Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare. Cascavalul ras se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat si boia de ardei.

Cascaval ras pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.
Cascaval ras pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.

Vasul de copt, cu ciuperci umplute si cartofi fierti pe jumatate se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru       10-15 minute, timp in care se va topi untul si va intra in ciuperci.

Se scoate vasul de copt din cuptorul aragazului, folosind manusi groase, de bucatarie, pentru a ne feri de arsuri termice, care pot crea disconfort.

Pregatire preparat de cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor pentru coacere.
Pregatire preparat de cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor pentru coacere.

Se adauga cascaval ras, din belsug, peste ciupercile umplute cu unt si verdeata.

Cascaval ras adaugat peste cartofi si ciuperci umplute, in vasul de copt pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.
Cascaval ras adaugat peste cartofi si ciuperci umplute, in vasul de copt pentru cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.

Vasul de copt se reintroduce in cuptorul incins al aragazului, cateva minute, pana se topeste cascavalul si se coc bine cartofii, devenind crocanti.

Cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor -preparatul este gata pregatit.
Cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor -preparatul este gata pregatit.

Deasupra preparatului se presara verdeata proaspata.

Preparatul se serveste cald, cu sau fara smantana grasa, cu sau fara mujdei de usturoi – vezi mujdei din usturoi uscat, usturoi verde si iaurt 

Preparatul poate fi “decorat” si cu o felie de pulpa de porc/ vitel, facuta la cuptor sau inabusita in vin/ bere. Adevaratii gurmanzi vor fi fericiti.

Cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor si o felie de pulpa de porc.
Cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor si o felie de pulpa de porc.

Preparatul se serveste cu o salata de sezon (salata verde, rosii, castraveti, leurda, ulei de masline, otet de mere si miere, sare grunjoasa).

Salata de sezon servita la cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.
Salata de sezon servita la cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.

Un pahar de vin rosu sau alb nu poate lipsi de la un asa festin. Merge chiar o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu sunt adeptul ciupercilor de crescatorie, cele de padure fiind mult mai gustoase, folosite in preparate deosebite. Folosesc ciuperci de crescatorie numai atunci cand am nevoie de ciuperci proaspete si nu este sezonul lor pentru a le culege din padure. Chiar daca culegeam ciuperci si in urma cu vreo 60 de ani, impreuna cu bunica (deci, sa zicem ca le deosebesc pe cele comestibile de cele otravitoare), nu indemn pe nimeni sa culeaga ciuperci, stiut fiind ca daca vei culege ciuperci otravitoare risti sanatatea ta si a familiei tale. Ce rost ar avea ?!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.