Castraveti in otet cum fac eu

Multi ani am facut castraveti in otet dupa metoda veche taraneasca, dar castravetii se acreau foarte tare si un stomac sensibil ca al meu, protesta.  😀

In plus, reteta iti lua prea mult timp pentru preparare. Si cum pe vremuri mergeam si la serviciu, toamna cand faceam cantitati industriale de muraturi, pentru iarna, timpul era deosebit de pretios.

Este adevarat, ca nici televizorul nu iti oferea prea multe, iar de cinematograf, teatru sau altceva asemanator, nu prea aveai ocazia. Ramanea in schimb cititul, iar cartile bune desi erau tabu pentru multi, eu reuseam “sa fac rost”, de putinele titluri care meritau sa le achizitionezi. Ca sa am asigurata lectura, luam la gramada, pachetul de carti (fara a sti ce contine), in care sigur gaseam si 1-2 carti interesante, iar de restul, acuma, incerc sa ma debarasez si nu prea reusesc, pentru ca nu le vrea nimeni, iar chioscurile de hartie reutilizabila, s-au desfiintat.

Intrand prin anii ’80, la o fabrica de conserve, intr-o hala industriala, unde se faceau conserve de legume, am nimerit tocmai cand se fierbeau sute de borcane cu castraveti in otet, in niste marmite uriase. Am cerut cateva sfaturi de la mesterul din hala si de la inginerul din fabrica si ajuns acasa, fiind toamna, am purces la experimentari.

Ramane ca cei curiosi, sa insiste in a incerca cu forte proprii si sa se pronunte, daca reteta dupa care fac eu castraveti, merita a fi folosita, in gospodaria proprie.

Secret ! Poti face reteta inca din luna iunie-iulie cand castravetii sunt ieftini, cu seminte putine si mai gustosi decat toamna. Este adevarat ca in septembrie-octombrie gasesti castraveti mai mici.

Se cumpara castraveti proaspeti, tari, de un verde inchis, la culoare, fara pete si netinuti la rece sau udati pe tarabe de catre acesti comercianti inutili care au invadat pietele. De vreo 3 ani cumpar castraveti “cornison”, din market, fiind vigilent totusi, cand se aprovizioneaza si cand scot direct marfa la vanzare, fara depozitare prealabila.  😛

Se spala bine, cu apa rece sau apa calduta si detergent pentru vese, borcane de 0,800 Kg si capacele ermetice ale acestora. Borcanele din sticla se clatesc bine si se lasa la scurs in raftul pentru vase.

Se spala castravetii cu apa rece si se “aseaza” pe dimensiuni, la scurs intr-o tava, pentru a fi bagati apoi in borcane, pe categorii, castraveti de aceeasi marime.

Se aseaza la fundul borcanelor, marar uscat, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin si rondele de ceapa alba. Se aseaza castravetii intregi, in borcan, fara a-i inghesui, impreuna cu un morcov intreg sau morcov taiat rondele.

In fiecare borcan cu castraveti, de 0,800 kg, se pun 5 linguri de otet din vin, de 9 grade, o lingurita cu varf de zahar si o lingurita rasa de sare grunjoasa, romaneasca.

Se completeaza borcanul cu apa rece, pana sus si se inchide ermetic, cu capace bune (fara gauri sau ruginite, de preferinta noi).

castraveti in otet

Se aseaza intr-o cratita mare, intai o carpa, pe fundul vasului si apoi borcanele. Se completeaza cu apa rece, pana ce apa ajunge la buza cratitei. Deasupra borcanelor se aseaza o carpa umeda.

castraveti in otet 1

Se da drumul la foc, sub cratita si se urmareste cand incepe apa sa fiarba, in cratita. Se potriveste focul astfel incat sa fie o fierbere constanta in cratita si apa sa “zumzaie” fara a iesi pe parchetul din bucatarie, ca sa nu ai discutii cu sotia.  🙂

castraveti in otet 2

Se fierb borcanele cu castraveti, 15-20 de minute, la foc potrivit, pana cand castravetii initial verzi, capata o culoare mai inchisa.

Atentie ! Daca apa scade in cratita si risti sa ramai fara apa, se adauga apa calda, in cratita. Nu pune apa rece, pentru ca risti sa spargi borcanele si sa te mai si oparesti.

Opresti focul si lasi borcanele sa se raceasca lent, pe aragaz, pana a doua zi. Daca te grabesti si ai mai multe “sarje” de borcane, de pus la fiert si nu ai cratite destule, atunci opresti focul si cu grija mare sa nu te arzi, folosind manusi groase, de bucatarie, scoti borcanele din cratita si le pui fierbinti, in paturi, invelite bine si le lasi sa se raceasca, lent, 2-3 zile.

castraveti in otet 3

Cand borcanele cu castraveti s-au racit, le depozitezi la rece, in balcon sau in beci (fericit este cine are beci sau o camara cu fundatie din piatra de rau).

Castravetii in otet, astfel preparati, tin si 2-3 ani, la unii mai ligavi, daca “scapa “neconsumati”, in luptele grele, din iarna, cu fripturile de porc sau de curcan.

Cand familionul era complet, zilnic, la masa, de 3 ori pe zi, faceam anual, toamna, cca. 50 de borcane de 0,800 Kg si 5 borcane de 3 Kg, cu castraveti in otet, dupa aceasta reteta. Este naiv cine crede ca ramaneau mai mult de 2-3 borcane de 0,800 Kg, de pe un an pe altul.  😀

gogosari in otet cum face sotia mea 4

Pofta buna frati gurmanzi ! Nu uitati sa consumati la fripturi si mancarici, castraveti murati. Fiti fericiti si nu uitati o veche vorba (nu stiu daca este o zicala romaneasca) – fericirea trece mai mereu prin stomac.  8)

Secret pentru oameni mult prea pofticiosi ! Cine nu a incercat sa ia un aperitiv format din sunca  afumata, castraveti in otet sau muraturi taranesti, cu mamaliga calda si tuica fiarta, habar nu are ce a pierdut.

45 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.