Ce am facut cu un cap de somn

Am, nu am treaba, adica cumpar sau doar privesc, toate drumurile mele spre propria casa trec prin hala orasului (situata in apropierea locuintei mele), hala veche de vreo 150 de ani, in care sunt mai multe raioane pentru carne (porc, vita/ vitel, oaie/ miel, pui/ curcan/ rata), peste si fructe de mare, oua, mezeluri de toate felurile si branzeturi (lapte, branza, cascaval, unt, smantana), comercializate direct de catre producatori.

Acest obiceiul, vechi de vreo 30 de ani, isi arata roadele cand nu te astepti. In acesti 30 de ani a fost o perioada de vreo 10 ani in care hala orasului a fost inchisa pentru o renovare prelungita (mai intai din cauza lipsei de produse si ulterior pe caz de certuri intre proprietari).

Daunezi am cumparat o jumatate de cap de somn care a avut 4,750 Kg. Din pacate pentru mine, cealalta jumatate a capului monstrului marin (pestele intreg sa tot fi avut viu, vreo 50-60 Kg) fusese achizitionata anterior, de catre un alt cumparator norocos.     🙁     🙂

Cap de somn in farfurie
Cap de somn in farfurie

Prima grija cand am ajuns acasa, in bucatarie, dupa ce l-am spalat bine in cateva jeturi de apa rece si l-am lasat la scurs cateva minute (timp in care mi-am facut planul de bataie     😛     ), i-am tras o poza.

Zis si facut ! Dupa ce am ascutit bine cutitul si am pus la indemana satarul, am inceput transarea capului de somn, pe un calpator (taler din lemn) mare, gros, special adus de la o fabrica de mobila, pentru “munci grele in bucatarie”, precum transarea unei pulpe de porc sau a unei pulpe de berbec.     8)

Nu ca ar fi vreo arta deosebita, sa transezi un cap de somn. Sau lasa … !? La o asemenea matahala, pentru transare este insa nevoie de 2 persoane, una sa manuie cutitul si cealalta sa tina de capul de somn. Satarul devine un simplu cutitas, ineficient, cand lovesti cu el direct in oasele tari ca betonul, motiv pentru care trebuie cautate bine “incheieturile” si actionat cu migala, din aproape in aproape.    😕

Rezultatul transarii capului de somn este cu adevarat spectaculos ! Se obtine carne macra, pentru gratar sau pentru pane-uri, 2 oase mari, pline de carne pentru rasol si 2 falci (la care se adauga bucati din coada pestelui, cumparate o data cu capul si pana – inotatoarea din fata, desprinsa de capul pestelui) pentru 2 ciorbe de peste zdravene.

Carne macra de peste (file-uri de somn) – trei portii sanatoase pentru cate 3-4 persoane fiecare portie. Retetele vor aparea in curand, ca doar si maine mai este o zi. Si peste vreo 5-6 zile o sa apara alte retete, pe care nu le dezvalui inca, din simplul motiv ca nu m-am hotarat inca ce sa prepar si nici nu mancam toata ziua-buna ziua peste.     😀

Peste pentru rasol. Vezi reteta pe acest blog – rasol din cap de somn.

Peste pentru o ciorba de peste si un bors de peste. Vezi retete pe acest blog – ciorba de peste si bors de peste. 

Imi place sa cred ca adevaratii gurmanzi, profesionisti ai genului, au percutat deja si incepand de maine vor “bate” pescariile in cautarea materiei prime.     😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti grijulii cu sanatatea voastra si respectati pe cat posibil vechea lozinca din vremurile deja apuse (lozinca care nu este chiar atat de rea) – nicio masa fara peste.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.