Ceafa de porc la tava, cu cartofi si ciuperci

Peste tot, prin ziare si reviste cu bucatareli, la intrarea in crasme, bombe de cartier si restaurante selecte, vezi numai lozinci (reclame ?!) de genul – gatim gustos si sanatos. Sincer vorbind, nu ma omor dupa astfel de oferte. Se pare ca nici marea majoritate a romanilor nu se inghesuie, daca prin geamul cu draperii grele, se intrezaresc mai multe mese goale decat scaune ocupate de musterii dispusi sa scoata sume considerabile din portofele, pentru a verifica pe viu adevarul din reclama.     🙁

Imi amintesc ca pe vremea studentiei mele, bombele de cartier erau preferate de noi, tuturor celorlalte locatii. De ce ? Muzica lautareasca era la mare cautare. Friptanele erau imense si cu garnituri mai mult decat generoase. Salatele si muraturile erau gratis. Painea de cuptor era aburinda. Gustul preparatelor era minunat, serviciul chelnerilor si picolitelor ireprosabil. Vinul sau berea rece, erau pe masura preparatelor. Privirile pofticioase ale mesenilor gaseau imediat raspuns din partea tinerelor fete, aflate prin preajma, cu treaba sau fara un scop anume. Pretul era accesibil, pentru buzunarul studentului, nu in fiecare zi, dar sigur cand luai bursa de 30 de lei. Ce vremuri minunate, domnule !?      😛

Mi-am amintit de friptura la tava pe care o serveam la Zahana Bumbesti. Bomba  a disparut de mult, excavatoarele si basculantele socialiste facandu-si datoria, in numele modernizarii orasului. Si ce daca s-au distrus niste adevarate lacasuri primitoare, pentru tot romanul.     🙁      Au aparut in schimb cladiri imense, in care megalomania fostilor conducatori si-a gasit rostul.

Am purces la aprovizionare cu cele necesare, am imbracat “toalele” de bucatar, am ascutit instrumentele de lucru, m-am asezat la “birou” si am purces la gatit.

Pentru a impinge pofticiosii sa demareze actiunea, incep cu poza finala a preparatului.      8)     Iata ce a iesit. Destul de pofticios, nu ?

Cum cel mai mult timp iti ia sa prepari cartofii, am pus la fiert, intr-o cratita cu coada, niste cartofi rosii, in coaja, bine spalati de nisip, in prealabil.

Cartofii se fierb pe jumatate, cat sa intre greu varful cutitului, in ei.

Un secret bine pastrat ! Cartofii se lasa la racit, nu prea mult, doar cat sa-i poti tine in mana pentru a-i curata de coaja. Carcotasii ar putea zice: uite la asta, nu poate sa tina cartofii intr-o furculita si s-ai curete de coaja, cu un cutit.     😕     Ba poate, dar bucatarii care se respecta curata cartofii tinandu-i in mana, sa se laude ca au pielea batatorita, de la cat lucreaza ei in bucatarie. Sau poate gresesc ?       😛

Se ia o bucata mai zdravana de praz, o legatura maricica de patrunjel, o ceapa nu prea mare, 3-4 catei de usturoi, niste ciuperci albe, proaspete. Se feliaza ceafa de porc, in bucati groase, de 2 cm. Se taie in felii subtiri, niste costita afumata, din cea pregatita la Craciun si pastrata special, pentru astfel de ocazii.

Intr-o tigaie bine incinsa, se caleste in unt si putin ulei de masline, costita taiata bucatele, prazul taiat rondele subtiri, ceapa taiata feliute si ciupercile, taiate felii. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, pentru o aroma mai puternica.

Tine de gustul preparatului dar si de sanatatea mesenilor ! Cand ceapa este calita (sticleste) se adauga usturoiul taiat felii subtiri. Usturoiul prea prajit devine amar si produce afectiuni digestive. 

Se stropeste cu vin alb si/ sau coniac, pentru un gust minunat, aromat, de fructe. Se lasa sa se evapore alcoolul, amestecand cu o lingura de lemn, 2-3 minute.

De ce se foloseste lingura de lemn ? Asa am invatat eu, de la cei mai batrani, care le stiau pe toate.     😀

Se ia tigaia de pe foc si se amesteca in preparat, 1-2 linguri de smantana, cu cat mai grasa cu atat va iesi preparatul mai delicios.

Bine de stiut ! Amestecati smantana grasa, cu tigaia luata de pe foc, pentru a nu se forma cocoloase. Daca cumva ati uitat tigaia pe foc si cocoloasele strica fasonul preparatului,  turnati cateva picaturi de lapte caldut sau de apa calduta, cu riscul de a iesi o garnitura mai zemoasa. Daca folositi smantana lichida (adica un produs lichid, laptos, cu gust de smanatana      🙁     ), nu se formeaza cocoloase, dar nici gustul preparatului nu este acelasi, ca in cazul utilizarii de smantana grasa.

Se unge o tava de inox, cu unt topit si putin ulei de floarea soarelui. Se pune pe carne, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cimbru uscat. Feliile de ceafa de porc se pun in tava, iar tava se introduce in cuptorul incins, la foc mare, pentru 5 minute, timp in care prin formarea unei cruste, sucurile din carne se mentin inauntrul carnii. Coacerea se continua la foc potrivit, pentru 15-20 de minute. Carnea se intoarce pe ambele fete.

Se adauga cateva felii subtiri de unt, pentru a da stralucire preparatului si se presara patrunjel verde tocat fin peste garnitura de ciuperci si praz, calite.

Dezvaluirea secretului ! De ce nu am lasat cartofii sa se raceasca, inainte de a-i curata de coaja ? Cartofii calzi, care se calesc in unt au o savoare mai mare, favorizata de usurinta cu care untul topit intra in cartofii calzi.

Cartofii se rumenesc in amestecul de unt si putin ulei de floarea soarelui. Se pune sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinate, cateva firisoare de coaja de lamaie si cateva firisoare de rozmarin si cimbru uscat.

Tine tot de gurmanderie ! Marii pofticiosi pot pune pe cartofii calzi, mujdei de usturoi, amestecat cu iaurt si verdeata.

Ceafa de porc se scoate din cuptor cand este bine rumenita. Se acopera cu o folie de staniol pentru 5 minute, pentra ca friptura sa redevina mustoasa.

Preparatul se serveste fierbinte, cu salata de ardei copti, din cei facuti in toamna. Merge de minune un pahar de vin rosu, servit la temperatura camerei.

Ardeii copti se scot din borcan si se spala sub jet de apa rece. Se lasa la scurs intr-o sita. Se pun intr-un bol. Se adauga ulei de masline si patrunjel verde, taiat mai mare, sa se vada si sa  se simta frunza.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe ampamond ! Nu pregetati sa va faceti toate poftele culinare. Timpul nu sta pe loc. Nu are niciun rost sa regretati, mai tarziu, ca nu ati mai servit de mult, nu stiu ce preparat, care va facea candva, o placere deosebita.

2 Comments

  1. blogideologic

    Domnule, chiar aveţi foarte mult talent şi gusturi bune. Este o delectare blogul Dumneavoastră. Pe vremuri scria la fel marele Păstorel.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*