Chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor

Intotdeauna mi-a placut sa pregatesc peste, fie la gratar, la cuptor sau la abur (cu sau fara legume, in sos de rosii sau sos de ciuperci, praz si smantana, cu sau fara citrice), fie rasol (cu cartofi si morcovi) si in special „regina retetelor” preparate din peste – prajit (cu sau fara aluat – cu bere sau cu lapte, cu sau fara branza/ cascaval afumat, presarat in pesmet/ faina sau peste prajit, simplu, dat doar prin faina si ou sau peste prajit direct in amestec de ulei de masline si unt proaspat. 

Prefer pestele proaspat, dar nu ocolesc nici pestele congelat, in special in perioada de prohibitie la pescuit, nici pestele sarat sau pestele afumat. De obicei, reteta pe care doresc sa o prepar, se preteaza cel mai bine la un anumit tip de peste, fie el proaspat, congelat, sarat sau afumat.

Pro sau contra ?! Ingredientele putine utilizate, unele nelipsite din retetele cu peste – ardeiul iute si usturoiul, uleiul de masline si zeama de lamaie, dar si timpul scurt de preparare, fac ca prepararea pestelui sa fie rapida, preparatul obtinut sa  fie deosebit de gustos, dar si sanatos.

Cand vorbim despre prepararea pestelui, nu trebuie neglijate „fetele subtiri”, ceva mai simandicoase, care pe langa nelipsita intrebare – are oase ?! – se codesc, sa prepare (curatarea pestelui nu este tocmai cea mai usoara si mai simpla operatie din bucatarie), dar si sa consume (este ceva mai greu de mancat cu furculita si cutitul si in plus, sa mai alegi si oasele).

De ce sa cumparam pestele proaspat, intreg ? Chiar daca se poate cumpara din pescarii, peste intreg, gata curatat sau file-uri din peste, prefer sa cumpar pestele intreg care imi ofera posibilitatea sa strang niste icre (deloc de neglijat, daca ne uitam la pretul icrelor de pastrav, de somon si chiar de stiuca), sa-l transez asa cum doresc – pentru ciorba, pentru gratar, pentru prajire sau sa-l pregatesc intreg la cuptor.

Chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.
Chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: peste afumat (macrou, hering, lufar) sau batog (de crap salbatic sau platica), cartofi rosii, usturoi, ceapa, marar verde, oua, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, iaurt gras.

Ingrediente de trebuinta pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.
Ingrediente de trebuinta pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Cartofii intregi, bine spalati si curatati cu buretele din sarma, se pun la fiert, intregi, intr-o cratita, in apa rece cu putina sare grunjoasa.

Cartofi pusi la fiert in apa rece cu sare grunjoasa pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.
Cartofi pusi la fiert in apa rece cu sare grunjoasa pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Intr-o tigaie, se caleste ceapa uscata, taiata fideluta, in putin ulei de masline.

Calire ceapa in ulei de masline pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.
Calire ceapa in ulei de masline pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Pestele afumat se curata bine de oase si se faramiteaza prin rupere cu mana, in fasii subtiri. Nu este nicio greseala daca se taie cu cutitul, in bucati potrivite ca marime.

De preferat, sa se rupa cu mana in fasii, astfel oasele se pot inlatura mai usor, chiar si cele mai mici oscioare.

Fasii de peste afumat, curatat de oase pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Fasii de peste afumat, curatat de oase pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Fasiile din peste afumat se calesc putin timp, impreuna cu ceapa, doar cat sa se amestece.

Calire peste afumat si ceapa pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.
Calire peste afumat si ceapa pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Cartofii fierti se curata de coaja si se zdrobesc folosind o furculita sau zdrobitorul de cartofi. Este ceva mai complicat, sa se dea prin masina de tocat carne, ia prea mult timp si in aceasta reteta nu este nevoie, sa fie cartofii zdrobiti fin.

Cartofi fierti, zdrobiti, pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.
Cartofi fierti, zdrobiti, pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Cartofii zdrobiti se amesteca cu ceapa prajita si pestele afumat rupt in fasii.

Amestecul se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa (putina, pestele este deja sarat), piper boabe proaspat macinat. Se adauga si marar verde tocat marunt.

Pentru deliciul profesionistilor in ale mancarii ! Cine doreste poate adauga in amestecul de cartofi si peste si niste boia de ardei iute si/ sau boia de ardei dulce. Un gust deosebit se obtine, daca se va adauga putina boia afumata (daca se foloseste batog, acesta poate avea si boia). Gurmanzii profesionisti stiu de ce.

Amestec de cartofi si peste afumat pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.
Amestec de cartofi si peste afumat pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Pentru a lega amestecul, se adauga 1-2 oua proaspete, de gaina.

Se amesteca bine cu mana pentru a se forma o masa cat mai omogena.

Amestecul pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti este pregatit pentru coacere.
Amestecul pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti este pregatit pentru coacere.

Pentru ca amestecul pentru chiftelute sa fie „unsuros” ?! Batogul este de regula destul de uleios. Daca se foloseste peste afumat atunci este posibil ca amestecul pentru chiftelute sa fie uscat, caz in care se poate adauga putin ulei de masline in compozitie.

Se pregateste o tava de copt pe care se intinde o hartie de copt.

Din amestecul gata pregatit, se formeaza chiftelute, rotunde sau plate, dupa preferinta gospodinei. Chiftelutele se aseza pe hartia de copt.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului, la foc potrivit.

Chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor, pregatite pentru a fi introduse in cuptorul aragazului
Chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor, pregatite pentru a fi introduse in cuptorul aragazului.

Tava se scoate din cuptorul aragazului cand chiftelutele sunt rumenite usor.

Chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor, gata, scoase din cuptor.
Chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor, gata, scoase din cuptor.

Se pregateste un mujdei de usturoi, din usturoi uscat si/ sau usturoi verde, marar verde tocat fin, putin ulei de masline, sare grunjoasa, iaurt, zeama de lamaie.

Mujdei de usturoi si iaurt pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.
Ingrediente pentru mujdei de usturoi si iaurt pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Ingredientele se amesteca bine pana se obtine o pasta fina.

Mujdei de usturoi si iaurt gata pregatit pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.
Mujdei de usturoi si iaurt gata pregatit pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Chiftelutele din peste si cartofi fierti se pot servi ca aperitiv cald sau aperitiv rece, cu un paharel de tuica de pruna, alaturi.

Chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor, servite cu mujdei de usturoi, marar si iaurt.
Chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor, servite cu mujdei de usturoi, marar si iaurt.

O felie de paine calda, pregatita in casa, in cuptorul minune, este bine venita, chiar daca in compozitia chiftelutelor se gaseste cartof, in special daca s-a folosit batog de peste, care este mai gras.

Paine facuta in casa pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.
Paine facuta in casa pentru chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati – pestele trebuie sa fie prezent in alimentatia familiei, de cel putin o data pe saptamana, de 2 ori/ saptamana daca aveti grija de sanatatea voastra si de 3 ori/ saptamana daca intentionati sa ajungeti la o varsta inaintata, fara a avea probleme deosebite de sanatate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.