Ciolan afumat de porc perpelit la cuptor

Taranii romani se respecta cu bunataturi, ori de cate ori au ocazia. Munca la camp ii obliga sa manance consistent, fara a sta prea mult prin bucataria de vara (bucataria din curte), unde vara caldura devine insuportabila (foc cu lemne se face la soba cu plita si vara, pentru ca butelia de aragaz este scumpa, iar lemnele mai ieftine, se “asigura” din padurea statului), dar in casa nu pot gati (desi este mai racoare, datorita temeliei inalte din piatra de rau) pentru ca bucataria din casa este situata de regula langa “camera buna”, unde se stang seara sa cineze toti ai casei.

Ciolanul afumat este printre ultimele afumaturi ramase din porcii taiati la Craciun, in afara carnii si carnatilor, la untura, din garnita.

Taranii adevarati fac ciolanul in cuptorul de la soba cu plita sau in cuptorul de paine. Orasenii trebuie sa se adapteze la ceea ce au in dotare – cuptorul aragazului.

Daca nu ai taiat porc de Craciun sau l-ai terminat deja, cumperi un ciolan mare, cu carne multa si os cat mai mic, afumat omogen (aceeasi culoare rosie peste tot, fara pete), cu soriciul moale (porcul a fost parlit cu jar si paie), nu “barbierit” (porcul a fost curatat de par, cu apa fiarta, iar soriciul este tare si comestibil doar daca il fierbi).

Atentie ! Nu te repezi sa iei un ciolan afumat dezosat, pentru ca este voluminos, artificial, dar are injectat sub pielea oparita (la fel ca pentru opinci) si apoi afumata,  apa sarata, pentru a deveni mare si trufas, dar imbietor doar pentru sarmanii necunoscatori. 🙂

Parlesti ciolanul la flacara agazului, ca sa nu ai surprize sa mai gasesti fire groase de par negru, ascuns sub sorici. Cureti bine ciolanul, cu cutitul. Speli ciolanul intai cu apa calduta (mai iese si din fum), apoi cu apa rece.

Crestezi ciolanul pana la os, cu un cutit bine ascutit, in vreo 3 locuri, unde stratul de carne este mai gros.

Ungi ciolanul cu ulei pe toate partile. Nu pui sare, decat daca l-ai gustat si vezi ca este nesarat.

Asezi ciolanul intr-un vas termorezistent, pui niste boabe de piper, o crenguta de cimbru si 2-3 frunze de dafin si il bagi la cuptor, pentru vreo 15 minute la foc mare, avand grija sa-l intorci, pe fiecare parte (sa se rumeneasca usor si sa ramana mustos), apoi la foc potrivit, chiar mic, pentru vreo 2-3 ore. Din cand in cand mai intorci ciolanul, folosind un cleste de bucatarie si o furculita mare.

ciolan afumat de porc, la cuptor

Atentie ! Nu uita sa pui manusile de bucatarie. Vasul termorezistent se incinge puternic si mai este si greu. Sa nu te sperii daca te-ai parlit putin. 😀 Trece cu apa rece si apoi ungere cu ulei comestibil. O sa usture ceva timp, chiar poti face si bubite mici, dar nu se mai pune, vei uita cand savoarea ciolanului fript te va cotropi. Oricum, ai grija, daca te-ai parlit, sa nu spargi basicutele formate pe pielea mainilor, ca vei regreta, usturimea s-ar putea sa te faca sa nu mai dai atentia cuvenita, savorii ciolanului fript.

ciolan afumat de porc, la cuptor 1

Ciolanul se serveste fierbinte, cu garnitura de care iti place. Vara merge cu o tocanita de ciuperci, rece si/ sau o salata orientala de vara (vezi retete anterioare). Daca servesti doar tocanita de ciuperci, sa nu uiti de o felie de mamaliga rece.

Taranii intorsi de la munca campului, trag o dusca zdravana de tuica de pruna, din toiul de o litra si drept garnitura nu umbla la sofisticanii, iau cate un cartof fierbinte, cu mana, din ceaunul pus in mijlocul mesei, in care au fiert cartofii, curata cartoful de pielite si il afunda in sarea grunjoasa de pe coltul mesei. Ca sa mearga si sa tina de foame, mai indeasa in gura si un coltuc de paine neagra, proaspata, facuta in cuptorul casei.

Vai, ce de miasme te pot intampina, in pridvorul unei casei, unde s-a facut de curand paine proaspata si la cina se serveste ciolan afumat. 8) Nu se poate povesti, trebuie sa traiesti cu adevarat, momentul.

Orasenii servesc o bere rece, atunci scoasa din frigider. 😛

Pofta buna mai gurmanzi de pretutindeni, indiferent daca sunteti de la tara sau actuali oraseni, plecati tot de la tara ! Mancare sanatoasa si gustoasa ca la tara, nu se face nicaieri. Nu pierdeti ocazia (daca o aveti candva) sa serviti o cina, la tara. Proprietarii au inceput sa caute, inca firav, traditia bucatariei romanesti, taranesti, prin unele pensiuni situate prin locuri mai greu accesibile. Si la noi, putine locuri sunt mai usor accesibile (ma refer aici, la drumuri si la preturi). 😕

9 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.