Ciolan proaspat de porc copt in bere, cu cartofi copti

Ca in oricare alta toamna, gospodinele cauta sa-si populeze camarile cu conserve. Muraturile de tot felul isi fac si ele simtita prezenta prin camari. Este vremea schimbului de retete intre gospodine. Si acum, in plina pandemie, cand vezi stand pe o banca doua gospodine, imbujorate de placere (vizibila pe la colturile mastii care le acopera trei sferturi din obraji), cu siguranta fac un schimb de retete.

Hai sa ma laud putin ! Blogul meu este in aceasta perioada, ca in fiecare an de altfel, in revirimentul de toamna. Accesarile pe retetele de conserve si muraturi sunt majoritare. Banuiesc ca retetele mele au un oarece succes in randul tinerelor gospodine. Nu am o statistica a accesarilor pe categorii de varsta pentru a ma pronunta cu certitudine.

Subiectul zilei ne ocupa aproape tot timpul liber si mereu ne atentioneaza ! Pandemia ne-a bulversat pe toti si a schimbat abordarea in toate domeniile. Gospodinele nu au renuntat si si-au facut provizii pentru iarna care vine. Poate mai multe provizii ca in anul precedent, cu o usoara sperietura legata de o noua stare de urgenta care poate fi instituita.

Amintiri, amintiri … ! Noi cei mai in varsta le-am trait pe toate si cu bune si cu rele. Am vazut cum a plecat primul om in cosmos si cum s-a aterizat pe luna. Am trait restristile din perioada de trista amintire. Am fost martori la revolutia IT. Am trait prabusirea comunismului si instalarea capitalismului de cumetrie la noi. In pandemie nu traisem, dar vom trece si peste ea. In toate aceste etape prin care am trecut, umorul a fost la inaltime si ne-a mentinut pe linia de plutire.

Ce preparate mai pregatim in familie ? Ciolanul de porc, proaspat sau afumat este un ingredient de baza in retetarului oricarei gospodine care se respecta. Nu puteam face exceptie nici familia mea.

Ciolanul cu fasole boabe este nelipsit de pe masa la sarbatoarea nationala.

Pregatim ciolan de porc proaspat – ciolan proaspat de porc pregatit cu varza noua, la cuptor; ciolan proaspat de porc inabusit in bere si copt in cuptor, cu fasole boabe.

Nu neglijam nici ciolanul de porc afumat – ciolan de porc afumat, fiert si apoi copt, cu varza noua calita; ciolan cu fasole boabe, ciolan afumat de porc la cuptor, ciolan afumat de porc, cu vin, la cuptor.

Pregatim delicatese din ciolan de porc – ciolan de porc afumat si dezosat, unduit in bere; ciolan si urechi de porc afumate, fierte in zeama de varza; delicatesa din ciolan de porc afumat fiert in zeama de varza.

Ciolan proaspat de porc copt in bere, cu cartofi copti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un ciolan proaspat de porc, cartofi pentru copt, bere, usturoi, condimente (piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, boabe de mustar), catei de usturoi, cepe mici, lunguiete, sare grunjoasa, untura de porc.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Cumparare si pregatire ciolan proaspat de porc pentru coacere.

Ochim in galantarele din macelarie un ciolan de porc din spate, proaspat, mare la 1,0-1,2 Kg. Marimea ciolanului trebuia sa fie data de partea din pulpa pe care macelarul a decupat-o o data cu piciorul animalului. Ciolanul sa aiba mult carne, putina grasime si de preferat sa aiba soriciul parlit, nu oparit.

Atentie la ce cumparam ?! Un ciolan foarte mare, umflat cu apa sarata de catre comerciant/ producator, nu este de avut in vedere la cumparare. Acest ciolan, in timpul coacerii se va umple cu un strat de “mazga” alba (apa sarata se concentreaza in timpul coacerii cu grasime, formand un strat compact prin carne), deloc comestibila, neaspectuoasa si care doar atarna la cantar. Gustul poate fi chiar dezagreabil daca indraznim sa gustam din “mazga” alba.

Ciolanul proaspat de porc se parleste la flacara mare a aragazului si se barbiereste cu un cutit bine ascutit de parul palit.

Ciolanul parlit se spala sub jet de apa calduta si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Ingrediente

  • ciolan proaspat de porc,
    untura de porc,
    cartofi speciali pentru copt,
    bere,
    crengute de cimbru,
    crengute de rozmarin.

Coacerea ciolanului proaspat de porc in bere cu condimente.

Ciolanul proaspat de porc se aseaza intr-un vas termorezistent pentru coacere.

Ciolanul proaspat de porc se unge cu untura de porc.

Ciolan proaspat de porc pus in tava de copt.

In vasul de copt, pe/ in jurul ciolan(lui), se pun condimentele (piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, boabe de mustar), un praf de sare grunjoasa, catei de usturoi, 2-3 cepe mici, lunguiete si bere.

Ciolan proaspat de porc pregatit pentru coacere.

Vasul de copt se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Vasul de copt acoperit cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc mare pentru 15-20 de minute, pana porneste fierberea lichidului in vasul de copt.

Lista activitatilor culinare in timpul prepararii.

  • Ciolanul proaspat de porc se parleste la falcara mare a aragazului si se barbiereste parul parlit.
  • Ciolanul se aseaza intr-un vas de copt impreuna cu condimente. Ciolanul se unge un untura de porc. In vas se adauga bere.
  • Introducere vas de copt in cuptorul aragazului si coacere ciolan proaspat de porc.
  • Intr-o tava de copt se pun cartofi in coaja.
  • Tava de copt cu cartofi se introduce in cuptorul aragazului impreuna cu vasul de copt cu ciolanul proaspat de porc.
  • Montare si servire preparat pe farfurii intinse, incalzite.

Se reduce focul in cuptorul aragazului, la potrivit. Nu ne dorim sa se usuce carnea si nici ca soriciul sa se faca talpa, motiv pentru care urmarim in timp, focul din cuptorul aragazului, sa nu fie flacara prea mica.

Ciolanul de porc este gata copt in bere.

Coacerea ciolanului se realizeaza in aburii formati si degajati din lichidul cu mirodenii. La finalul coacerii, soriciul va fi crocant, iar carnea moale (varful cutitului sa patrunda pana langa os).

Ciolan proaspat de porc gata copt in bere.

In timpul coacerii, lichidul din vasul de copt va scadea, se va concentra si prin miroaznele care se imprastie in jur va atrage toti pofticiosii familiei spre bucatarie, nerabdatori sa se infrupte cu bunatatile pregatite.

Ciolan proaspat de porc gata copt in bere.

Se lasa ciolanul sa se odihneasca 15-20 de minute, cu hartia de copt asezata pe vasul de copt.

In vasul de copt, lichidul cu condimente se va concentra formand un sos minunat.

Pregatire cartofi copti.

Cartofii intregi, in coaja, se spala bine si se aseaza intr-o tava de copt.

Cartofi intregi asezati in tava de copt.

Tava de copt cu cartofi se introduce in cuptorul aragazului impreuna cu ciolanul care se coace in bere.

Cartofi gata copti, in coaje.

Montare si servire preparat pe farfurii intinse, incalzite.

Ciolanul de porc gata pregatit se poate dezosa (nu este obligatoriu) si apoi felia. Cu un cutit bine ascutit, daca nu se dezoseaza, se taie felii/ bucati din ciolanul gata copt.

Preparatul (bucata de carne si felii de cartofi copti) se serveste cald pe farfurii incalzite pentru a nu se slei.

Farfuriile se tin cateva minute in cuptorul aragazului, cald, dupa scoaterea tavilor de copt, cu focul oprit.

Ciolan proaspat de porc, copt in bere, cu cartofi copti.

Minunatul sos in care s-a copt ciolanul se va picura fierbinte fiind, pe felia/ bucata de carne.

Pe bucata de carne se poate pune mujdei de usturoi sau mustar.

Daca mai se gaseste prin borcanul din vara, la acest preparat se pot servi muraturi taranesti de vara.

Daca nu mai sunt muraturi se poate servi o salata de radacinoase.

Salata de radacinoase (morcov, telina, ridichi negre, gulie).

Un pahar cu vinul casei rosu din struguri nu poate fi refuzat de gurmetii si gurmanzii profesionisti.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti ciolanul de porc, proaspat sau afumat din ingredientele pe care intentionati sa le folositi in propria bucatarie pentru preparatele voastre. Un ciolan de porc bine copt poate fi servit cald cu garnitura preferata, la pranz sau la cina. Felii de ciolan copt, cu mustar si/ sau cu o frunza de salata verde, intre 2 felii de paine neagra pot fi un sandwich deosebit de gustos, sanatos si consistent pentru a 2-a zi la serviciu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*