Ciorba din cap si coada de peste proaspat

Daca esti chitit sa faci o ciorba de peste, delicioasa, iti trebuie neaparat, un cap de peste, la vreo 2 kg (crap romanesc sau somn). Merge si un cap de fitofag, desi eu il evit, ca are prea multe oase mici si nici gustul pestelui nu te da afara din casa. Se zice ca fitofagul se hraneste cu ierburi. Asa o fi, dar atunci de ce se prinde la rama rosie, serpeasca ?    😐

Daca nu ai gasit un cap de peste destul de mare (pentru a ramane destula carne in ciorba), mai cumperi si 2-3 bucati de trunchi de peste (cca. 400 grame).

Cel mai avantajos este sa cumperi un crap romanesc intreg sau un somn intreg, la vreo 3,5 – 4 Kg. Dupa ce il cureti de solzi si mate, transezi pestele si folosesti pentru ciorba -capul, coada si o bucata de trunchi de peste (mai dinspre coada). Ramane si de o prajeala sau un gratar.

A nu se confunda ciorba de peste cu borsul de peste. Voi scrie si o reteta de bors de peste, cu alta ocazie.

Toci marunt o ceapa alba, un morcov, o felie de telina, o radacina mica de patrunjel. Tai felii niste ardei capia si niste ardei gras. Cureti de pielite 3-4 rosii mai maricele, bine coapte, sa lase mult suc in ciorba.

Iti trebuie o crenguta de cimbru verde sau uscat, 2-3 frunze de busuioc verde (din alea cu frunza lata), niste leustean si niste patrunjel verde. Toci marunt verdeata si lasi crenguta de cimbru intrega.

Secretul norocosului ! Busuiocul verde, cu frunza lata, creste foarte bine si delicat, intr-un ghiveci, in balcon sau in bucatarie. Totul este sa ai spatiu unde sa il pui si sa nu-l muti de colo-colo. E sensibil la curenti de aer si nu-i place “plimbarea” prin bucatarie, de pe pervaz pe dulap, apoi langa chiuveta si de acolo iar pe pervaz.    🙁

Cine este norocosul, cu secretul ? Desigur, este vorba despre beneficiarul unei bucatarii generoase, cu o minisera in apropiere. Hait, deja fabulez. Pacat ! Nu fac perte dintre cei cu adevarat norocosi, in acest caz, dar nici nu vreau sa manii pe cineva.    😉

Am pregatita o surpriza, nu o zic, nu ar mai fi surpriza, nu ? Se pot pune, te miri ce verdeturi, prin glaste.   😀    Vine ….. cat de curand.

Dintr-un ardei iute (cel bulgaresc este mai putin “fioros”) tai cateva firisoare. Dau un gust “criminal” oricarui preparat din peste, in general si ciorbei de peste, in special.

Nu faceti ciorba de peste, daca nu folositi cap de peste. Nu are niciun gust. Nu stiu sa spun de ce.    🙁

Alt secret, al pescarului de Delta, de aceasta data ! Sub nicio forma, nu indepartati/ aruncati grasimea pestelui, o data cu matele si branhiile. De preferat, pestele sa aiba cat de multa grasime.    😛

Se calesc toate legumele, in untura de peste (grasimea pestelui topita si sarata putin). Merge si ulei de floarea soarelui, daca pestele nu a fost destul de gras. Potrivit este sa se foloseasca un amestec de untura de peste si ulei de floarea soarelui.

Nu este niciun secret ! Am folosit candva ulei de masline, dar parca ciorba a avut un gust ciudat. Mi s-o fi parut, voi mai incerca, ca sa-i verific pe greci, care folosesc numai ulei de masline, inclusiv la ciorba de peste.   😀

Cand s-au calit legumele, presari niste verdeata si adaugi apa rece, data in clocot. Se adauga crenguta de cimbru, in ciorba.

Pentru cei mai putin stiutori ! Legumele se calesc, doar cat sa se moaie ceapa, pentru a-si pastra savoarea proaspata, de gradina, de la tara.

Se lasa ciorba sa fiarba, pana rosiile isi lasa tot sucul, iar lichidul capata o culoare sangerie, apetisanta.

Se adauga pestele si se fierbe ciorba, in continuare, nu mai mult de 10-15 minute, dupa cat este de mare capatana de peste. Carnea pestelui nu trebuie sa cada singura de pe oase.

Se opreste focul si se acopera oala de ciorba cu capacul, nu inainte de a presara cat de mult, leustean tocat, cat sa acopere tot lichidul.

“Dospitul” ciorbei de peste dureaza 10-15 minute, timp suficient pentru ca gustul de leustean sa “populeze” toata ciorba.

Ciorba de peste se serveste fierbinte, cu mamaliga calda sau rece si ardei iute. Se presara deasupra, leustean si patrunjel verde, tocate marunt. Cui ii place, mai acru, poate pune zeama de lamaie. Ciorba are oarece acreala de la rosii.

Chiar daca este canicula afara, o cescuta mica de tuica de pruna, rece, atunci scoasa de la frigider (sa aburesca cescuta) nu poate lipsi.

A nu se uita ! Pestele din ciorba are oase, chiar daca este mai mare si chiar daca oasele s-au fiert si ele. Totusi nu au avut timp sa se macereze suficient, ca la pestele marinat, conservat la borcan, pentru iarna.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati – nicio masa fara peste (sau aproape). Chiar daca era un vechi slogan al epocii de aur (care te ataca din reclama de pe pereti, la intrarea in orice alimentara), ca sa ne indemne pe noi romanii sa consumam peste oceanic (ca tot nu aveam de ales), pestele este un aliment sanatos, recomandat de catre toti medicii, care nu trebuie sa lipseasca de la cina si/ sau pranzul familiilor noastre, de cel putin 2 ori pe saptamana.

27 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.