Ciorba din verdeturi de sezon

Poti folosi orice verdeturi de sezon: loboda fie alba , fie rosie sau amestecata, stevie, dragavei, urzici, spanac, salata, etc. Nu le amesteci sau ba da, dar cel mult de doua feluri (urzicile nu le amesteci cu nimic).

Verdeata culeasa din gradina sau cumparata din piata, proaspata, face toti banii, isi pastreaza toate vitaminele si gustul intact. Fierul continut de verdeata intareste organismul.

Cumperi tot din piata si tot proaspata verdeata pentru dres ciorba: macris, leurda, leustean. Cand apar zarzarele (corcoduse necoapte) iei de astea. Pentru dres se mai foloseste bors, lamaie, chiar si otet.

Cureti verdeata, o speli in cateva ape si o lasi sa se invioreze in apa rece, vreo ora.

Pui la fiert o oala cu apa pe jumatate. Cand clocoteste apa, oparesti verdeata (fara cea de dres ciorba).

Pui la fiert intr-o oala cu apa legume date pe razatoare (ceapa, morcov, pastarnac, patrunjel, telina, din toate sau nu, dupa gust), un varf de cutit de ardei iute tocat (de la borcan), ardei gras (cateva feliute, de culori diferite daca ai, proaspat sau inghetat, de la congelator). Cand legumele sunt pe trei sferturi fierte (cam 45 minute de la datul in clocot) pui verdeata oparita si scursa printr-o sita, taiata mai marunt daca vrei sau netaiata daca iti place asa. Adaugi o rosie -doua de la congelator (ingetate, trecute prin apa fiarta si curatate de coaja. taiate feliute) sau o lingura de pasta de tomate. Merge si o rosie proaspata taiata felii subtiri. Mai lasi la fiert cca. 15 minute.

Acuma urmeaza dresul ciorbei (secretul bucatarului experimentat in timp).

La urzici poti sa pui putin orez (muiat si fiert anterior) si mai lasi la fiert cateva minute sa se omogenizeze gustul.

Ciorba se drege cu leustean (obligatoriu), leurda sau macris, taiat fideluta si se mai lasa la fiert inca 3-5 minute. Se acreste cu lamaie (sare sau zeama), sau cu bors sau cu corcoduse (fierte in apa, scoti samburii si pasezi pulpa), mai rar cu otet (daca nu ai altceva).

Daca nu mananci cu post, poti sa bati 1-2 oua, intr-un castronel, in care pui acreala si apoi cu polonicul ciorba, amestecand cu furculita. Rastorni castronul peste ciorba si amesteci totul cu polonicul.

Se serveste fierbinte cu mamaliga calda/ rece. Daca iti place si nu esti in post poti pune smantana sau iaurt (la urzici nu merge sau mai sti ?).

Daca ai ceva cu carne la felul doi, merge o tuica buna.

Pofta buna !

One Comment

  1. claudia

    foarte gustoasa ciorba de verdeturi si plina de vitamine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.