Ciorba din gat de oaie

Carnea de oaie este preferata mea atunci cand se cere a se pregati o ciorba acra. Oaia are, ca orice alt animal crescut de oameni pentru produsele pe care le ofera, dar si pentru sacrificare, anumite parti preferate de catre bucatari pentru a pregati anumite retete. Macelarii care se respecta pun pe tarabe carnea (indiferent de animal) transata tocmai in ideea utilizarii  acesteia pentru anumite retete. Si in gospodarie, cand se transeaza animalul intreg, se aplica aceeasi „tehnica”.  Dupa utilizarea in retete, se transeaza carnea pentru fripturi (la cuptor, pe gratar, la tigaie, la abur), carnea pentru snitele/ pane-uri/ rulade, carnea pentru ciorbe si supe, carnea pentru mancaruri. Se fac pachete care se pastreaza in congelator.

De ce gat de oaie ? Cum pentru astazi mi-am propus sa fac o ciorba acra din carne de oaie, am ales din congelator o punga cu gat de oaie. Un gat intreg de oaie batrana (din cele pe care ciobanii le sacrifica toamna, cand coboara de la munte) cantareste 1,5-2 Kg. Acesta se transeaza pe locul vertebrelor si se pune in pachete, dupa numarul celor aflati la masa, la un moment dat. Gatul de oaie, ca si cel de vitel sau de porc este plin de carne frageda, cu putina grasime si nu este deloc atos, fiind cel mai potrivit pentru ciorbe sau tocane.

Ciorba din gat de oaie.
Ciorba din gat de oaie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: gat de oaie, radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina), ceapa uscata, ardei gras, orez, zeama de muraturi taranesti/ zeama de castraveti in saramura/ zeama de lamaie/ otet alimentar din vin, de 9 grade, ardei iute, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, leustean si patrunjel verde.

Ingrediente de trebuinta pentru ciorba din gat de oaie.
Ingrediente de trebuinta pentru ciorba din gat de oaie.

Gatul de oaie este portionat in bucati destul de mari, dupa constructia vertebrelor gatului animalului (greu de transat in alt mod, ori cat de multe si „meseriase” scule macelaresti ai avea; doar cu satarul mai poti sparge vertebrele).

Ingrediente folosite la ciorba din gat de oaie.
Ingrediente folosite la ciorba din gat de oaie.

Cum vedem daca animalul a fost hranit si adapat ecologic (adica a mancat doar iarba grasa si cereale nemodificate genetic, a baut doar apa limpede, de izvor) ? Bucatile din gatul de oaie se oparesc in apa clocotita timp de 2-3 minute, timp in care iese tot sangele ramas de la sacrificarea animalului/ transarea carnii. In timpul oparirii, carnea animalului hranit ecologic va spuma putin, fara „mizerii” (spuma va fi alburie), iar dupa spumuire (se foloseste spumiera de bucatarie), apa va ramane limpede cu putine „margele” fine, de grasime.

Gatul de oaie care se opareste in apa fierbinte pentru ciorba din gat de oaie.
Gatul de oaie care se opareste in apa fierbinte pentru ciorba din gat de oaie.

Obligatoriu pentru gustul preparatului ! Daca apa dupa oparire este neagra, murdara chiar, apa in care se opareste carnea se va arunca si carnea spalata bine si scursa se va repune pentru fierbere in alta apa, de data aceasta apa rece cu putina sare grunjoasa, pentru fierbere.

Gat de oaie oparit si repus la fierbere in apa rece cu sare grunjoasa pentru ciorba din gat de oaie.
Gat de oaie oparit si repus la fierbere in apa rece cu sare grunjoasa pentru ciorba din gat de oaie.

Radacinoasele si rdeiul gras se toaca in cuburi, iar ceapa uscata se taie rondele mici/ cuburi mici.

Cum se mai pot folosi legumele pentru ciorba ? Nu este nicio greseala daca radacinoasele si chiar ceapa se dau pe razatoarea mare. Metoda este sigura si usor de aplicat daca gospodina nu detine cutite bine ascutite sau se cam teme, sa nu se taie la degete.

Radacinoase tocate la cutit si ceapa rondele pentru ciorba din gat de oaie.
Radacinoase tocate la cutit si ceapa rondele pentru ciorba din gat de oaie.

Cand apa da in clocot se adauga radacinoasele, ceapa si ardeiul gras. 1-2 tulpini de telina, adaugate in ciorba care fierbe vor accentua gustul acestui minunat preparat.

In ciorba din gat de oaie se adauga radacinoasele, ardeiul gras si ceapa uscata.
In ciorba din gat de oaie se adauga radacinoasele, ardeiul gras si ceapa uscata.

Pentru un gust deosebit, spre deliciul gurmetilor profesionisti ! In apa de fierbere a ciorbei se pot pune 2-3 boabe de piper, o frunza de dafin si chiar cateva fire de cimbru uscat.

Ciorba se fierbe 2-3 ore, la foc potrivit (sa se patrunda bine carnea de oaie batrana si sa se fragezeasca), cu capacul pus pe oala.

Ciorba din gat de oaie care se fierbe, la foc potrivit spre mic.
Ciorba din gat de oaie care se fierbe, la foc potrivit spre mic.

Se pune la fiert intr-un ibric, zeama de muraturi taranesti/ zeama de castraveti in saramura cum facea socrul meu si se aduna spuma formata.

Zeama de muraturi taranesti, fiarta, pentru ciorba din gat de oaie.
Zeama de muraturi taranesti, fiarta, pentru ciorba din gat de oaie.

Verdeata se toaca marunt.

Acreala fiarta si verdeata tocata marunt pentru ciorba din gat de oaie.
Acreala fiarta si verdeata tocata marunt pentru ciorba din gat de oaie.

Se spala 2-3 linguri cu boabe de orez sub cateva jeturi de apa rece.

Orez spalat sun cateva jeturi de apa rece pentru adaugare in ciorba din gat de oaie.
Orez spalat sun cateva jeturi de apa rece pentru adaugare in ciorba din gat de oaie.

Orezul se adauga in ciorba spre sfarsitul fierberii si se lasa ciorba la fiert, in continuare, pana se umfla boabele de orez.

Cand carnea de oaie din ciorba este fiarta si orezul s-a umflat, se adauga verdeata tocata marunt.

In ciorba din gat de oaie s-a adaugat orezul pentru fierbere si verdeata tocata marunt..
In ciorba din gat de oaie s-a adaugat orezul pentru fierbere si verdeata tocata marunt..

Ciorba din gat de oaie se serveste fierbinte.

Ciorba din gat de oaie gata pregatita si servita.
Ciorba din gat de oaie gata pregatita si servita.

Ciorba trebuie sa fie servita insotita de o teaca de ardei iute si/ sau hrean proaspat ras, alaturi si de mamaliga aburinda.

Mamaliga servita la ciorba din gat de oaie.
Mamaliga servita la ciorba din gat de oaie.

Nu poate lipsi un paharel cu tuica de prune.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! O ciorba calda este intotdeauna bine venita la stomac. Mosii si stramosii nostri nu plecau niciodata dimineata la camp fara sa ia ceva cald la stomac. Stiau ei ceva de au trait pana la adanci batranete.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.