Ciotoaie de curcan la cuptor cu cartofi noi inabusiti si mujdei

Ploua si iarasi ploua. Sincer ? Si ce daca. Ploaia mi-a placut intotdeauna, in special dupa cateva zile cu vipie cand abia mai poti respira si camasa se lipeste de corp precum o carpa umeda. Desi am vrea sa se potoleasca canicula, totusi, temperaturile scad doar cateva grade C si se mentine in continuare apasarea caldurii.

Amintiri, amintiri …. ! Cand ai la indemana o garla cu apa de munte nu prea rece, ca in anii copilariei mele, cand toata vara eram de gasit numai prin preajma raului, nu prea bagi in seama caldurile toride. Nu ocoleam masa de pranz, cand ne strangeam intreg familionul, dar dupa o scurta perioada de timp in care cu greu eram tinut la odihna, in pat, reveneam pe malul garlei. Spre seara, rupti de oboseala, de nici foame nu ne mai era, ne retrageam spre casa, nu inainte insa de a mai incinge 1-2 jocuri de-ale copilariei – atacul prin cimitir, pitulusul sau omul negru.

Fie ce-o fi sau lasa …. ?! Nu stii cum sa te imbraci mai golas, iti piere inspiratia culinara si apelezi la retete simple, rapid de pregatit, care sa te tina pe langa tigai cat mai putin timp. Totusi, la un moment dat, parca ti se ia de cartofi prajiti cu ou ochi sau o bucata de carne trasa la tigaie. Rosiile, castravetii, ardeii, ceapa si usturoiul sunt la putere, cu branza sau cu cascaval, mai rar cu ceva mezel, dar pana cand ? Recurgem la gatitul spre seara, pentru urmatoarele 2-3 zile, diversificand retetele ca sa nu ai impresia ca servesti acelasi fel de mancare de mai multe ori.

Ce retete pregatim ? Carnea de pasare este de baza in aceasta perioada. Curcanul si puiul sunt la putere. Fierbem carne cu os (spinari, aripi, tartite, etc.) in apa rece cu putina sare grunjoasa, ceapa si radacinoase (morcov, patrunjel, telina, pastarnac). De multe ori servim cate o cana cu supa calda (numai partea lichida) in care picuram zeama de lamaie si adaugam verdeata tocata marunt.

Din zeama de carne si legume pregatim supe – supa de pasare cu gluste, supa de curcan cu taietei de casa, supe crema – supa crema de ciuperci, supa crema de legume si ciuperci sau ciorbe – ciorba de dovlecei, ciorba dulce de pui, toate usoare, de vara. Pregatim si ciorba de legume, de vara sau ciorba rapida de varza sau supa de ceapa.

Pentru felul doi, apelam la tigaie – piept de rata cu cartofi taranesti la tigaie, piept de curcan cu ciuperci pleorotus trase in unt si sfecla rosie, la gratar – pui la rotisor cu cartofi copti, pui la gratar cu varza noua calita sau la cuptor – ciotoaie de curcan cu legume, in sos de bere; pulpa de gaina cu legume si ciuperci la cuptor preferand pulpele de pasare si mai rar pieptul de pasare care este fad.

Nu neglijam mancaricile usoare cu carne de pasare si legume – mancare de gutui cu piept de curcan, mancare de castraveti cu pulpe de rata, mancare de telina cu piept de pui sau ciulama din piept de pui cu ciuperci sau ostropel cu piept de curcan.

Salatele se pregatesc la iuteala, sunt sanatoase si deosebit de gustoase – salata de rosii galbene cu mozarella si sunca de Praga. In loc de sunca de Praga folosim piept de pui/ curcan pregatit la cuptor si taiat cubulete. Pregatim pizza cu piept de pui.

Ciotoaie de curcan la cuptor cu cartofi noi inabusiti si mujdei.
Ciotoaie de curcan la cuptor cu cartofi noi inabusiti si mujdei.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ciotoaie de curcan, cartofi noi, usturoi verde, marar si patrunjel verde, ulei de rapita, ulei de masline, unt proaspat, vin alb, sec, otet alimentar din vin, de 9 grade, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru si rozmarin.

Ciotoaiele de curcan puricate de puf (lasa macelarii destul pe ciotoaie), parlite (se trec iute prin flacara mare a aragazului) si unse cu ulei de rapita/ unt proaspat se aseaza in vasul roman. Se adauga putin vin, boabe de piper si foi de dafin, crengute de rozmarin si crengute de cimbru.

Ciotoaie de curcan asezate in vasul roman, din ceramica cu putin vin, boabe de piper, sare grunjoasa, cimbru si rozmarin.
Ciotoaie de curcan asezate in vasul roman, din ceramica cu putin vin, boabe de piper, sare grunjoasa, cimbru si rozmarin.

Se aseaza capacul pe vasul roman. Vasul din ceramica se introduce in cuptorul incins al aragazului.

Vasul roman cu ciotoaiele de curcan se introduce in cuptorul incins al aragazului.
Vasul roman cu ciotoaiele de curcan se introduce in cuptorul incins al aragazului.

Eveniment culinar neprevazut, nu ai timp sa te plangi cuiva si sa jelesti vasul din ceramica ! Cand imi frecam mainile de bucurie, ca vreo 2-3 ore nu mai calc prin bucatarie decat in 2-3 vizite scurte, de supraveghere, doar ce micsorasem flacara sub vasul din ceramica si aflandu-ma deja asezat la calculator, simt un miros puternic de ars. In bucatarie se raspandea deja un fum gros care iesea din cuptorul aragazului. Vasul din ceramica aflat in cuptor se crapase pe fund si picura deja lichid in cuptor, lichidul se ardea repede si scotea fum gros.

Ingrediente

  • ciotoaie de curcan,
  • cartofi noi,
  • ulei de masline,
  • unt proaspat,
  • usturoi verde,
  • marar si patrunjel verde.

Procedura de urgenta ! Folosind manusile groase de bucatarie, scot la iuteala vasul de ceramica din cuptor si il asez pe o tava pusa pe aragaz. Sting focul la cuptor, las usa cuptorului deschisa, fac curent de aer in bucatarie sa iasa fumul, sterg cu o carpa umezita cu apa calda, la iuteala, lichidul inca nears din cuptorul aragazului. Scot din camara o tava din inox cu gratar. Transfer ciotoaiele din vasul roman pe gratarul din inox. Lichidul cu condimente, ramas in vasul din ceramica il torn in tava de inox. Mai completez cu vin, acopar ciotoaiele cu hartie de copt umezita si stoarsa, introduc tava in cuptorul aragazului. Dau drumul la foc in cuptor, la foc potrivit. Sa tot fi durat 5-6 minute intreaga tevatura.

Uit sau nu am timp ?! Desi uitarea este ceva omeneste, zic eu, nu mai am timp sa pozez, ciotoaiele de curcan trasferate pe gratarul tigaii din inox. Le pozez doar gata pregatite in cuptorul aragazului, adica dupa vreo 3 ore de coacere.

Ciotoaie de curcan gata coapte.
Ciotoaie de curcan gata coapte.

Tehnica de abordare a coacerii a trebuit schimbata ! La vasul roman nu se umbla in timpul coacerii. A trebuit sa renunt la linistea pe care mi-o propusesem. In timpul celor 3 ore de coacere a ciotoaielor in tava, am vizitat bucataria de vreo 5-6 ori pentru a lua sos din tigaie cu o seringa de bucatarie si a-l imprestia cu seringa pe ciotoaie.

Ciotoaie de curcan gata pregatite.
Ciotoaie de curcan gata pregatite.

Razboiul nu se terminase, insa ! Omul meu de incredere (sotia) a avut grija de cuptorul aragazului sa-l scoata la lumina, dupa ce s-au copt ciotoaiele.

Reteta pas cu pas

  1. Coacere ciotoaie de curcan pe gratarul din tava de copt, in cuptorul aragazului.
  2. Curatare cartofi noi de coaja, condimentare si amestecare cu unt si ulei de masline. Inabusire cartofi intr-o cratita cu capac, avand grija sa se amestece periodic.
  3. Pregatire mujdei din usturoi verde.
  4. Montare preparat pe farfurii intinse.

Cartofii noi se curata usor ! Se cumpara cartofi noi mai mici, adusi de curand pe taraba, din cei cu coaja usor de desprins cu unghia si care raman cruzi, netezi si proaspeti pe locul unde a fost zgariat cu unghia. Cartofii intregi se moaie in apa rece si se freaca intr-o carpa pana se desprinde coaja. Pentru curatarea cartofilor noi se poate folosi buretele din sarma sau varful unui cutit bine ascutit.

Cartofii intregi (cei mici) sau taiati pe jumatate cei mai mari se pun intr-o cratita, cu amestec din unt proaspat si ulei de masline extravirgin. Se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se lasa sa se topeasca untul si sa se infierbante lichidul de prajire.

Cartofi noi, intregi, pregatiti pentru inabusire in amestec de ulei de masline si unt proaspat.
Cartofi noi, intregi, pregatiti pentru inabusire in amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Se pune capacul pe cratita si se agita cratita apasand cu mainele, capacul, pe manerele cratitei.

Cratita cu capac in care se pregatesc cartofii noi, inabusiti.
Cratita cu capac in care se pregatesc cartofii noi, inabusiti.

Folosind carpe/ manusi de bucatariel se repeta operatia pana se moaie cartofii.

Se pregateste un mujdei de usturoi verde – usturoi verde tocat fin, marar si patrunjel verde tocat marunt, sare grunjoasa, ulei de masline si otet alimentar din vin de 9 grade. Se amesteca bine folosind o lingurita cu coada lunga.

Mujdei de usturoi verde pregatit pentru ciotoaie de curcan la cuptor cu cartofi noi inabusiti si mujdei.
Mujdei de usturoi verde pregatit pentru ciotoaie de curcan la cuptor cu cartofi noi inabusiti si mujdei.

Mujdeiul proaspat pregatit se imprastie peste cartofii inabusiti, calzi, aflati in cratita in care au fost preparati. Se amesteca bine folosind spumiera pentru a nu se rupe cartofii inabusiti.

Cartofi noi, inabusiti, peste care s-a adaugat mujdei de usturoi verde.
Cartofi noi, inabusiti, peste care s-a adaugat mujdei de usturoi verde.

Se pune capacul pe cratita cu cartofi si se lasa la macerat 10 minute.

Cartofii inabusiti se scot intr-un castron, gata pregatiti pentru servire.

Cartofi noi, inabusiti, presarati cu mujdei de usturoi verde gata pregatiti.
Cartofi noi, inabusiti, presarati cu mujdei de usturoi verde gata pregatiti.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse.

Ciotoaie de curcan la cuptor cu cartofi noi inabusiti si mujdei - preparatul este gata servit.
Ciotoaie de curcan la cuptor cu cartofi noi inabusiti si mujdei – preparatul este gata servit.

La un asa preparat, gurmanzii profesionisti nu pot refuza un pahar cu vin alb, sec.

O cina consistenta ! Pentru o cina consistenta, doar cu legume, fara carne, pe cartofi se poate presara telemea de oaie data pe razatoarea mare. Merge o bere rece. Si cei mai pretentiosi dintre gurmeti vor fi multumiti de savoarea preparatului.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In bucatariile profesionistilor se impune a exista un stingator de incendiu cu gaz inert, folosit in caz de necesitate, stiut fiind ca uleiul/ grasimile incinse sunt combustibile si ard, chiar cu flacara, iar incendiul nelocalizat se poate extinde in toata bucataria si chiar in toata locatia. In bucatariile noastre, de bloc/ casa, avem la dispozitie carpe pe care le putem umezi la iuteala si stoarse sa le punem peste sursele de incendiu, inabusindu-le. Nu strica un stingator de incendiu nici in bucatariile de bloc/ casa, dar cati dintre noi il au in dotarea propriei bucatarii ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.