Ciuperci cu ou si cascaval la cuptor

Sunteti pe ultima suta de metri si ati omis sa faceti un aperitiv cald, de servit la “botul calului” (in picioare), doar asa pentru incalzirea atmosferei pana apar toti invitatii, ca sa poata da gospodina spre miezul noptii, semnalul de asezare pe scaune pentru masa de revelion. Tuica fiarta merge de minune, sa se incalzeasca omul cum intra in casa, sa i se puna sangele in miscare.

Ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.
Ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: oua, cascaval proaspat/ branza (grasa, putin sarata) de vaca, cascaval afumat/ parmezan, ciuperci, unt proaspat, verdeata (patrunjel, marar, ceapa verde, salata verde), piper boabe, boia de ardei, rosii, sare grunjoasa.

Pai de unde sa mai cumparam ingredinetele la ora aceasta tarzie ? Sunt ingrediente pe care orice gospodina prevazatoare (nu stii ce ruda/ prieten/ cunoscut aflat in trecere prin oras, care “a pierdut trenul”, mai apare ca invitat de ultima ora, la masa de revelion din casa, ca doar nu suntem la restaurant, sa fie locuri fixe, platite din timp) le-a cumparat deja si le tine in rezerva pentru orice eventualitate.

Ingrediente pentru ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.
Ingrediente pentru ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.

Ciupercile se curata cu pensula de nisip si dupa caz se spala sub jet de apa rece, se scurg bine intr-o sita si se tamponeaza cu prosoape de bucatarie. Se asezoneaza cu putina sare, piper boabe proaspat macinat, boia de ardei.

Palarii de ciuperci pregatite pentru ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.
Palarii de ciuperci pregatite pentru ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.

Fiecare gospodina poate avea idei culinare proprii si sa adauge, la inspiratie (pentru un efect suplimentar asupra gurmanzilor fericiti), o felie de usturoi sau 2-3 firicele de ardei iute sau 2-3 felii subtiri de rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei

O bucatica de unt proaspat si o felie subtire de cascaval proaspat se pun in palaria fiecarei ciuperci.

Felii subtiri de unt si cascaval puse in palaria ciupercii pentru preparare ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.
Felii subtiri de unt si cascaval puse in palaria ciupercii pentru preparare ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.

Tava cu ciuperci se introduce in cuptorul incins al aragazului, sa se topeasca untul si cascavalul proaspat.

Palarii de ciuperci cu unt topit pentru ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.
Palarii de ciuperci cu unt topit pentru ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.

In palaria ciupercilor, scoase din cuptor folosind o manusa de bucatarie (ca doar nimeni nu are chef de arsuri termice, in ajun de an nou), in care sfaraie untul topit, se sparge un ou proaspat, de gaina.

Oua de gaina sparte in palaria ciupercii pentru ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.
Oua de gaina sparte in palaria ciupercii pentru ciuperci cu ou si cascaval la cuptor.

Ouale se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat si putina boia de ardei (dulce si/ sau iute).

Tava se reintroduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, sa se coaca ouale.

Ciuperci cu ou si cascaval la cuptor gata pregatite.
Ciuperci cu ou si cascaval la cuptor gata pregatite.

Variante la alegere ! Pe ouale fierbinti, se pune cascaval afumat, ras sau cascavalul afumat se serveste felii subtiri alaturi de ciuperca cu ou si rosiile taiate felii subtiri.

Ciuperca se aseaza pe o foaie de salata verde, de decor (nu se supara nimeni daca este mancata si aceasta). Pe feliile de rosii se pune verdeata tocata marunt sau frunze intregi. O felie de paine prajita nu strica.

Ciuperca poate fi servita chiar pe paine prajita si consumata la “botul calului”, insotita de urarea de “Bine ati venit !”.

Cum afara nu este deosebit de rece, tuica fiarta poate fi inlocuita cu un paharel cu tarie de pruna.

La multi ani voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sa fiti sanatosi si la punga grosi ! Sa aveti parte de sanatate, fericire si numai bucurii, alaturi de cei dragi ! Anul Nou sa va gaseasca pe toti impreuna, sa va veseliti si sa va bucurati !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.