Coasta de mistret cu tocanita de ciuperci

Imi este tot mai greu sa ma hotarasc ce reteta sa scriu, avand de ales din arhiva cu poze. De gatit, gatim mult mai des decat reusesc sa scriu o reteta. Pozele se aduna in arhiva si asteapta sa le vina randul. Sunt retete care au “vegetat” prin arhiva destul de mult timp, retete pe care nu le-am mai pregatit intre timp. Uitarea este ceva omenesc mai ales la o varsta nu prea prietenoasa. Nu am cum sa fac exceptie de la regula. Vreau sa zic ca unele preparate pot avea secrete culinare pe care le-am uitat sau le-am neglijat in timp ce scriu reteta.

Incerc sa ma orientez spre retete de sezon sau spre acele retete pe care le pregatim in familie, de obicei in ajunul sarbatorilor crestine.

De-ale comerciantilor ! De ceva vreme am gasit si in orasul meu preparate din vanat, afumate. Firma producatoare isi are sediul undeva prin secuime. Preturile fiind accesibile te indeamna sa incerci produsele expuse in galantar. Cum curiozitatea este mare, mi-am propus sa iau pe rand din toate produsele existente in galantar.

Fiind expuse afumaturi din vanat, se pot consuma ca atare. Carnatii si carnea se pot servi puse pe gratar sau trase la tigaie in ulei de rapita sau untura de porc. Langa prajeala se poate pune garnitura preferata. Ar merge si pregatite ca omleta cu porcarele.

Amintiri, amintiri …. ! Prin anii ’70 in Bucuresti, pe bulevardul Magheru era un magazin cu specialitati din vanat – carne si preparate. Lume multa in alimentara, caci preturile erau greu chiar si de privit. Imi amintesc ca am indraznit sa cumpar de pofta, 3 felii de salam din carne de mistret. Le-am legumit 3 dimineti la rand servindu-le pe paine prajita unsa cu unt.

Nu am avut prea des ocazia sa cumpar preparate din vanat si nici sa pregatesc carne de vanat. In retetele mostenite de la mama abia am gasit 2 preparate – prajeala cu carne de caprioara si prajeala cu carne de mistret. Neavand materia prima, nu le-am incercat cu carne de vanat. Am pregatit desigur, ceva asemanator, dar cu carne de porc.

Prin articolele citite pe internet am vazut ca este indicat sa macerezi carnea de vanat inainte de preparare. Intr-o emisiune vanatoreasca la tv am urmarit si cum pregateau carne de caprioara si carne de mistret. Carnea nu era macerata anterior pregatirii. Prea multe condimente (in special iuteala) si untura, dupa gustul meu.

O fi bine, o fi rau ?! Trebuie sa recunosc cum ca nu sunt un adept convins al macerarii carnii, indiferent de animal sau pasare. Am impresia ca prin macerare se modifica gustul de baza al carnii utilizate, ceea ce din punctul meu de vedere nu sunt dispus sa o fac. Posibil sa nu fi gasit reteta de macerare optima, desi am respectat intocmai ceea ce am citit.

Ce retete cu carne macerata pregatim in familie ? Incercarea moarte nu are, deci am experimentat cu carne diferita ! Retetele mele pregatite cu carne macerata sunt putine. Nu as zice ca au fost chiar rateuri culinare, dar nici nu m-a dat gustul preparatelor finale pe spate.

Pregatim carne macerata la gratar – pulpa de porc macerata si legume in folie, la gratar.

Majoritatea retetelor pregatite in familia mea cu carne macerata sunt la cuptor – pulpa de miel macerata, pregatita cu legume, la cuptor; pui ecologic transat si macerat pregatit friptura la cuptor, pulpa de vitel macerata inabusita in vin, pulpa de vitel macerata, la cuptor; spata de porc macerata, cu cartofi, la cuptor.

Mi-am amintit ca in urma cu ceva vreme am avut in dotare, o coasta de mistret pe care am pregatit-o, folosind amintirile citite si pe cele vazute. Scotocind prin arhiva am gasit pozele. Cum se apropie Craciunul ar fi potrivite pentru a scrie si reteta. Pot exista pofticiosi care sa aiba motiv (vreau sa zic, carne) sa o pregateasca.

Coasta de mistret cu tocanita de ciuperci.

Ingrediente de trebuinta in reteta: coasta de mistret (nu ai mistret, poate merge si cu coasta de porc), ciuperci proaspete, praz, ceapa si usturoi verde, slanina afumata, catei de usturoi, verdeata (marar si patrunjel), smantana grasa, unt proaspat, condimente (piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, fulgi de ardei iute), sare grunjoasa, untura de porc, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, vin alb, sec.

Pregatire coasta de mistret la cuptor.

Coasta de porc se unge cu untura de porc, se presara cimbru uscat. Coasta se aseaza intr-o tava de copt, cu oasele in jos.

Optional ! In partea de coasta cu carne mai multa se fac crestaturi cu varful unui cutit si se infig catei de usturoi si crengute mici de cimbru.

In tava de copt se adauga condimentele (piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, fulgi de ardei iute), catei de usturoi si apa indoita cu vin alb.

Coasta de mistret pusa in tava de copt, cu condimentesi vin.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pana lichidul din tava incepe sa clocoteasca. Se reduce focul la potrivit si se acopera tava si coasta cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Coacerea dureaza 2-3 ore (chiar mai mult) pana se inmoaie carnea si se poate mesteca.

In timpul coacerii se intoarce coasta, cu carnea in jos. In acest moment se adauga in tava felii de sunca afumata care vor da gust de afumatura preparatului final. Se va imbogati cu miroazne si sosul care se va concentra in tava de copt.

Coasta de mistret se coace in cuptorul aragazului la foc potrivit.

De retinut ! Periodic, dupa caz, pe masura ce lichidul din tava de copt seaca, se completeaza cu vin indoit cu apa.

Ingrediente

  • coasta de mistret,
    ciuperci proaspete,
    slanina afumata,
    praz,
    ceapa verde,
    usturoi verde,
    smantana grasa,
    unt proaspat,
    untura de porc.

Pregatire tocanita din ciuperci si praz.

Intr-o cratita, prazul taiat rondele se infierbanta, impreuna cu felii de usturoi uscat, ceapa si usturoi verde tocate mai mare.
Inceputul de calire se face in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Calire rondele de praz, ceapa si usturoi verde.

Se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se inabusa prazul cu capacul pus pe cratita.

Inabusire praz sub capac.

In reteta se folosesc ciuperci proaspete. Eu am folosit ciuperci culese de mine din padure.

Ciuperci proaspete culese din padure.

Atentie la ciuperci ! Ciupercile culese direct din padure au gust si parfum deosebit, de prospetime, de pamant reavan …, adica dau gust si parfumeaza preparatul, nu doar se nominalizeaza ca ingredient in reteta.

A nu se ignora avertismentul ! Nu cunosti ciupercile, nu le culegi, nu le cumperi de pe tarabe. Te multumesti cu ciupercile de crescatorie, gasite mereu, nu doar in sezon, in market.

Ciupercile se curata de nisip cu o pensula. Cele culese din padure trebuie sa se spele sub jet de apa rece inainte de a fi tocate. Ciupercile mari se taie rondele.

In cratita se adauga ciupercile taiate rondele.

In cratita se amesteca folosind o lingura din lemn pana se calesc ciupercile.

Ciupercile s-au calit impreuna cu prazul.

Se opreste focul sub cratita. In cratita se adauga smantana grasa si un bot de unt pentru a da stralucire preparatului.

Ordinea operatiilor culinare care se efectueaza.

  • Pregatire coasta de mistret la cuptor timp de 5-6 ore sau pana cand carnea se desprinde singura de oase.
  • La jumatatea timpului de coacere, in tava de copt se adauga slanina afumata.
  • Pregatire tocanita din ciuperci cu praz si smantana grasa.
  • Montare si servire preparat pe farfurii intinse, incalzite.

Secretul gospodinei ! Adaugand smantana grasa cu focul oprit sub cratita se evita branzirea preparatului.

In tocanita de ciuperci cu praz se adauga smantana grasa si verdeata tocata marunt.

Preparatul se omogenizeaza folosind lingura din lemn si se poate adauga verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

Secret bine pastrat ! Este momentul sa se picure zeama de lamaie in preparatul final. Se amesteca in preparat folosind lingura din lemn si se obtine tocanita de ciuperci.

Tocanita de ciuperci cu praz este gata pregatita.

Montarea si servirea preparatului.

Carnea moale de pe coasta de mistret se taie felii folosind un cutit bine ascutit.

Preparatul final se monteaza pe farfurii intinse incalzite, sa nu se coaguleze tocanita.

Coasta de mistret cu tocanita de ciuperci – preparatul este gata servit.

Preparatul se serveste cu gogosari in otet cum face sotia mea si cu paine de casa, calda. Se vor bate turcii la gura pofticiosilor. Se vor intrerupe a mesteca doar ca sa ia cate o gura din vinul casei rosu din struguri.

Si totusi ?! Chiar daca durata de preparare a fost per total pe undeva pe la 4 ore de stat in cuptor, carnea nu s-a desprins de pe oase. Am taiat cu cutitul doar carnea moale, fara a reusi sa golesc oasele complet de carne. Vreau sa zic cum ca nu s-a desprins carnea singura de pe oase asa cum ar fi trebuit daca tineam cont de durata coacerii.

Ce-i de facut ? Mi-am zis ca o fi fost vorba de lipsa macerarii preliminare a carnii de vanat. Cine mai poate stii ? Am recurs la o idee mai veche de-a mea, verificata cu alte ocazii. Am taiat carnea mai tare ramasa pe oase si am pus-o in tava de copt. Am lasat tava inca 30 de minute in cuptorul aragazului, la foc mic.

Carne scoasa de pe coaste care se coace in continuare.

Intre timp mi-a venit o alta idee si am portionat coasta cu carnea care ramasese pe oase. Am pus bucatile de carne si cele de carne cu os intr-o cratita, la fiert, in sosul din tava, pentru cca. o ora, la foc mare. In acest timp, carnea s-a desprins singura de pe oase si sosul aproape ca a secat.

Fierbere oase cu carne in sosul de la friptura.

In final, am servit fasii de carne desprinsa singura de pe oase cu ghiveci de legume si salata de sfecla rosie.

Carne de mistret servita cu ghiveci de legume si salata de sfecla rosie.

Un catel de usturoi servit crud alaturi, a inobilat gustul preparatului, a 2-a zi cand a fost servit.

Din pataniile gospodinei ! Facand o adunare de aritmetica simpla am tras o concluzie culinara – carnea de vanat nemacerata (macerata, nu am experimentat inca) se coace in cuptorul aragazului la foc mic pana se desprinde singura de pe oase, adica minim 5-6 ore.

Un pahar cu vinul casei rosu din struguri a fost servit langa preparat.

Pofta buna vor frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pregatiti carnea de vanat asa cum va pricepeti fiecare. Orice idee noua este bine venita. Comentati la reteta. Experimentul meu culinar poate va folosi. Savoarea preparatului din carne de vanat este unica si merita incercata prepararea. Nu va asteptati sa obtineti o carne care se topeste in gura.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*