Coaste de porc la cuptor cu piure’ de legume

S-a racit deja vremea si este momentul sa pregatim niste carne de porc, stiut fiind ca aceasta carne este mai grasa si ca grasimea se are bine cu frigul. Excesul de grasimi nu este recomandat, dar de 2-3 ori pe luna nu poate sa strice nimanui. Citeam undeva ca o sportiva de performanta are in meniul ei sunca cu ceapa (doar ce am scris si deja pofta ma indeamna sa caut prin congelator sa vad daca mai este vreo slaninuta afumata, pregatita la Craciun ca porcarele pentru iarna).

Pentru inceput de sezon rece, am ales aceasta reteta cu coaste de porc, cu grasime mai putina, pentru a nu intra direct in consumul ceva mai des de preparate cu grasimi pentru vreme friguroasa.

Cum alegem costita de porc cea mai potrivita, pe care dorim sa o cumparam ? Am sustinut intotdeauna ca alegerea bucatii de carne pe care o cumparam este strans legata de reteta pe care dorim sa o preparam, dar si de ochiul care “gineste” in galantar cea mai potrivita oferta. In timp, ochiul se formeaza si nu te mai arunci la ceea ce vezi la suprafata, in galantar. In plus, un zambet, o floare (la 1 Martie/ 8 Martie, sa zicem), o gluma plasata la momentul oportun (pentru descretirea fruntilor inourate), sensibilizeaza fetele din spatele galantarului si acestea pline de buna vointa iti vor prezenta toata marfa, cautand si gasind bucata cea mai potrivita si mai aratoasa. Un sarut mana, consfinteste alegerea facuta. Asa pleci in plasa cu coaste nu prea mari, cu carne multa, rosie si plina de prospetime, cu oase subtiri si putine, fara grasime excesiva.

Coaste de porc la cuptor cu piure de legume.
Coaste de porc la cuptor cu piure de legume.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o coasta de porc intreaga, radacinoase pentru piure (cartofi, morcovi, telina, pastarnac, patrunjel – din toate sau in amestecul preferat), usturoi uscat, ciuperci proaspete, unt proaspat, smantana grasa, lapte dulce, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, boia dulce si boia iute, vin alb, sec.

Ciupercile se periaza cu o pensula de bucatarie (daca sunt de crescatorie) si se spala sub jet de apa rece daca sunt din cele culese din padure, cu pamant si frunze uscate pe ele. Ciupercile spalate se tamponeaza cu hartie absorbanta pentru a se usca.

Coasta de porc, intreaga, se freaca cu sare grunjoasa si se presara cu cimbru uscat si boia de ardei iute/ dulce (optional), pe ambele fete.

Cum asezam coastele de porc in tava de copt ? Intr-o tava de copt se aseaza coasta de porc, singura, unsa cu putina grasime de porc sau cu cateva picaturi de ulei de masline (daca coastele nu au grasime deloc), cu oasele in jos. Oasele se vor incalzi puternic si carnea va fi invelita in caldura, in timpul coacerii.

In tava de copt se pun catei de usturoi, frunze de dafin si boabe de piper.

Coasta intreaga, proaspata, de porc asezata in tava de copt pentru coaste de porc cu piure' de legume.
Coasta intreaga, proaspata, de porc asezata in tava de copt pentru coaste de porc cu piure’ de legume.

Ne place carnea mustoasa si aratoasa spre bucuria gurmetilor profesionisti ! Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 15-20 de minute, sa se formeze o crusta aramie pe carne, care sa retina mustul carnii, in carne. Se reduce focul la potrivit si se continua coacerea costitei pentru 35-45 de minute (dupa grosimea carnii).

Se scoate tava din cuptor, se adauga ciupercile intregi (daca sunt mici sau taiate in 2/ in 4), se intoarce costita in tava. Pe ciuperci se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Daca in tava nu este grasime suficienta, ciupercile se stropesc cu ulei de masline. Daca este destula grasime, ciupercile se tavalesc prin grasime.

Coaste de porc si ciuperci proaspete asezate in tava de copt pentru coaste de porc la cuptor cu piure de legume.
Coaste de porc si ciuperci proaspete asezate in tava de copt pentru coaste de porc la cuptor cu piure de legume.

Se reintroduce tava in cuptorul aragazului si se continua coacerea pana ce ciupercile sunt gata pregatite (cca. 20 de minute la foc potrivit).

Coasta de porc si ciuperci gata pregatite pentru coaste de porc la cuptor cu piure de legume.
Coasta de porc si ciuperci gata pregatite pentru coaste de porc la cuptor cu piure de legume.

Cum se obtine carnea mustoasa ? Carnea gata pregatita se stropeste cu cateva picaturi de vin alb, sec si se acopera cu o hartie de copt/ folie de staniol pentru a se odihni 10-15 minute, timp in care carnea va redeveni mustoasa.

Coaste de porc la cuptor si ciuperci, scoase calde din cuptorul aragazului.
Coaste de porc la cuptor si ciuperci, scoase calde din cuptorul aragazului.

In timpul coacerii costitei de porc, radacinoasele curatate de coaja, spalate si feliate se pun la fiert in apa rece, intr-o cratita, impreuna cu sare grunjoasa si 2 catei de usturoi.

Radacinoase puse la fiert pentru piure de legume servit cu coastele de porc pregatite la cuptor.
Radacinoase puse la fiert pentru piure de legume servit cu coastele de porc pregatite la cuptor.

Cum obtinem un piure’ de legume fin, pufos si gustos ? Legumele fierte se scurg de apa intr-o sita si se readuc in cratita in care au fiert. Se adauga smantana grasa, unt proaspat, putin lapte dulce, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Legume fierte, unt proaspat, smantana grasa, lapte dulce si sare grunjoasa, ingrediente pentru piure' servit la coaste de porc pregatite la cuptor.
Legume fierte, unt proaspat, smantana grasa, lapte dulce si sare grunjoasa, ingrediente pentru piure’ servit la coaste de porc pregatite la cuptor.

Radacinoasele si lactatele se mixeaza impreuna pana se obtine un piure’ fin.

Piure de legume gata pregatit pentru coastele de porc preparate la cuptor.
Piure de legume gata pregatit pentru coastele de porc preparate la cuptor.

Coastele de porc pregatite la cuptor se servesc cu piure de legume, cald, pe farfurii incalzite pentru a nu se slei carnea. Sosul cald obtinut de la friptura si ciuperci se picura peste piure’ conferindu-i acestuia un gust minunat spre deliciul gurmanzilor inghesuiti in jurul mesei.

Coaste de porc la cuptor cu piure de legume, ciuperci si castraveti murati.
Coaste de porc la cuptor cu piure de legume, ciuperci si castraveti murati.

Incepand sezonul rece trebuie testati niste castraveti in saramura cum facea socrul meu, pusi la borcan inca de la sfarsitul lui august. Au avut timp suficient sa fiarba/ sa se mureze, sa devina acrisori si sa se limpezeasca saramura in borcane.

Castraveti in saramura cum facea socrul meu serviti la coaste de porc la cuptor cu piure de legume.
Castraveti in saramura cum facea socrul meu serviti la coaste de porc la cuptor cu piure de legume.

Un asa festin nu poate fi implinit decat cu un pahar cu vinul casei din smochine productie 2015.

Vinul casei din smochine servit la coaste de porc la cuptor cu piure' de legume.
Vinul casei din smochine servit la coaste de porc la cuptor cu piure’ de legume.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca ati reusit sa puneti pana acum conservele de toamna veti avea o iarna gurmandereasca, plina cu aromele din camara/ povarna/ beci/ balcon. Mai aveti un hop in aceasta toamna – varza murata, dar timpul nu este pierdut, abia au inceput sa apara gramezile cu varza de toamna prin piete.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.