Cotlet de crap cu legume, la abur

E vara si zapuseala, disconfort total. Doar ce iesi din casa (unde de bine, de rau, este racoare) si transpiratia care incepe sa curga pe tine, te face nervos. Iti propui sa uiti de caldura de afara, iar cand nu ai incotro si trebuie sa iesi din casa, cauti sa te deplasezi pe la umbra sau te pitesti pe sub ramurile copacilor, sa mai iei o gura din sticla cu apa plata, pe care o porti cu tine. Degeaba, suferi cu stoicism, boscorodesti (desi nu ai pe cine invinui) si mergi mai departe.

Ca sa fie tot tacamul complet, cand ajungi in sfarsit acasa, ti se face foame si trebuie sa inventezi ceva pentru a o potoli. Daca dai drumul la ochiurile aragazului sau la cuptor, degeaba ai mai facut dus cand ai venit acasa. Apelezi atunci, la aparatul cu abur, care incalzeste atmosfera din bucatarie, moderat si doar pentru scurt timp.

Cand treci prin piata, cumperi la repezeala niste legume (sfecla, praz, cartofi, morcovi, conopida, ardei gras, etc.) si iesi in viteza de sub cupola pietei, care te-a transpirat si mai si, ca si cum ar mai fi fost nevoie.    🙁

Din pescarie, unde te racoresti putin, datorita aerului conditionat (nu stai prea mult, de frica sa nu racesti), cumperi un cotlet de crap romanesc, de vreo 300-400 grame.

Cureti legumele si le portionezi in bucati mari. Speli niste orez, in cateva ape, ca sa mai piarda din gluten si il pui in vasul de fiert orez, al aparatului de facut abur. Nu pui sare, ca nu te lasa cartea aparatului.

Ce fac unii bucatari ? Am vazut cum unii meseriasi in ale bucataritului nu spala orezul. Eu (fiind doar un invatacel, avansat), asa m-am obisnuit, sa spal orezul in cateva ape, inainte de preparare. Am incercat cu orez nespalat, la un pilaf, facut in tigaie si ca sa fiu sincer pana la capat, nu am identificat nicio diferenta de gust.    😛

Asezi cimbru uscat, boabe de piper, foi de dafin, pe sita de la baza aparatului de facut abur. Pui apa in rezervorul aparatului. Asezi cotletul de peste (taiat in 2-3 bucati mai subtiri), pe sita de la nivelul 3 al aparatului si legumele, pe celelalte site, de la nivelul 1 si 2, in functie de timpul de inmuiere al acestora.

Poti pune si cateva jumatati de ciuperci albe, pe etajul de sus al aparatului, langa peste.

Nu e niciun secret ! Scrie in cartea aparatului unde sa asezi legumele si pestele, cat timp dureaza pana se moaie fiecare tip de leguma.

In vreo 40 de minute, orezul este fiert, pestele s-a patruns deja, iar legumele sunt numai bune pentru “montat” o salata.

De ce nu, doar vrem sa mancam ceva gustos ? Ca sa faci un pilaf, gustos si apetisant, cand ai deschis vasul in care a fiert orezul, adaugi cat timp este orezul fierbinte, o lingura de untura de pasare si niste sare, dupa gust. Orezul este deja inmiresmat cu piper si cimbru. Daca iti place mai condimentat, poti adauga niste piper proaspat macinat. Cui ii place, poate adauga in orezul fiert, niste ceapa calita, marar verde, tocat fin, morcov proaspat ras.

Amesteci bine, pilaful (poti sa-i zici acum, asa, nu mai este doar orez fiert).

Se serveste pestele cald, stropit cu zeama de lamaie, cu legume asezonate, cu sare si piper, dupa gust. Cateva fire dintr-o frunza de salata verde si ulei de masline, stropit peste legume, da un gust deosebit. Niste picaturi de zeama de lamaie, racoresc putin legumele infierbantate, atat cat trebuie, pentru a fi savuroase.    😀

Pentru cine doreste mai acru, o jumatate de lamaie alaturi, este bine venita.

A nu se uita un pahar de vin alb, demisec, rece, sa abureasca paharul cu picior.

Aparatul de facut abur este destul de incapator, mai ales daca ai cumparat unul cu 3 etaje. Daca tot l-ai bagat in priza si consumi curent electric, iar afara vipia nu se potoleste, cu una cu doua, este indicat sa folosesti aparatul la capacitate.

Dupa ce ai facut la repezeala, din legumele gatite la abur, garnitura pentru peste si ai potolit soricelul din stomac, cum ti-au ramas destule legume gata preparate, poti sa “montezi” o salata deosebita, pentru a doua zi.

Surpriza ! Salata de legume, servita a doua zi, rece, va fi mult mai gustoasa. De ce ? S-au macerat legumele, in miroasele pe care le-ai pus.

Salata rece, de legume, facute la abur, o poti servi ca atare, cu niste cascaval afumat, ras deasupra sau drept garnitura la o friptura de porc, la gratar.

Tai legumele in bucati potrivite, in formele pe care ti le doresti – rondele, betisoare, floricele (sunt prin market, aparate speciale de facut floricele, din legume, deja preparate sau crude, timp si chef sa ai).

Pentru culoare, in salata de legume se adauga ridichi de luna, frunze de salata verde, rupte in bucati, patrunjel si marar verde, tocat marunt. Inventivitatea nu are margini, poti pune castraveti cruzi sau castraveti acri, masline negre, verzi sau rosii. Nici daca pui cateva felii de rosii bine coapte, nu este gresit. Usturoiul pisat sau taiat fin, da si el un gust deosebit. Bucatile de branza, telemea de oaie, dau consistenta salatei.

Si totusi exista un secret, al salatelor de legume, fierte !  Dressing-ul se face din zeama de lamaie, ulei de masline, o lingura de mustar dulce si/ sau iute, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Se “bate” dresing-ul, cu un tel sau cu furculiata si se pune peste legumele fierte la abur. Se amesteca legumele aburinde, cu dresing-ul si apoi se pun celelalte ingrediente (salata verde, castravete, branza, ou fiert, masline, etc.). Legumele calde incorporeaza rapid dressing-ul, care  le “inobileaza” gustul.  

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca, pe canicula, gatitul pare o adevarata corvoada, exista retete pe care le puteti experimenta, fara a-l blagoslovi prea tare pe cel de la care v-ati inspirat.   😛

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*