Cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor

Sarbatorile de iarna continua cu Sf. Ioan Botezatorul. Chiar daca nametii copilariei mele se lasa asteptati si afara vremea seamana mai mult cu a toamna tarzie, dupa o mica pauza cu post, in ajunul Bobotezei, tot preparatele din carne de porc raman preferatele majoritatii romanilor. Cum altfel ar putea gospodinele sa consuma rezervele de muraturi taranesti din camara si pe cele de porcarele pentru iarna din frigider sau din balcon ?

Cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor.
Cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un cotlet de porc (carne macra – muschi cu os -sira), fara slanina (doar cu ceva firisoare de grasime, cat sa “unga” carnea la inceputul coacerii), condimente (boabe de piper, boabe de coriandru, boabe de mustar, boabe de enibahar, foi de dafin), sare grunjoasa, mustar pasta cu boabe, crengute de rozamarin, crengute de cimbru, usturoi, vin alb, sec.

Condimentele se piseaza in piulita/ mojar sau daca se doresc mai fine, se macina in robotul de bucatarie/ rasnita de cafea.

Cotletul de porc se pune in tava de inox si se tine in cuptorul incins al aragazului, la foc mare timp de 15-20 de minute, sa formeze o crusta care va retine sucul in interiorul bucatii de carne.

Cotlet de porc, proaspat, frecat cu condimente pisate, gata pregatit pentru cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor.
Cotlet de porc, proaspat, frecat cu condimente pisate, gata pregatit pentru cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor.

Se scoate tava cu cotletul de porc, din cuptor si se presara condimentele pisate si sare grunjoasa peste carnea rumena, calda, pe toate partile, apasand cu o lingura de lemn, sa se prinda condimentele si sarea de carne.

Se unge carnea, pe partea fara os, cu mustar pasta cu boabe. Se adauga in tava, un paharel de vin alb, sec.

In tava de copt se pun crengutele de cimbru, crengute de rozmarin, foi de dafin si catei de usturoi.

Cotlet de porc "rumenit", cu condimente, pregatit pentru coacere la cuptor, la foc potrivit.
Cotlet de porc “rumenit”, cu condimente, pregatit pentru coacere la cuptor, la foc potrivit.

Tava din inox se acopera bine cu hartie de copt, udata cu apa rece si stoarsa in maini.

Cum realizam si pastram coacerea omogena, a carnii ? Bucata de carne se aseaza in tava cu osul in jos, astfel incat toata caldura degajata in cuptor sa invaluie carnea, dar si sa o mentina permanent la o temperatura cat mai constanta, prin os. Hartia de copt va mentine aburul la interior, fragezind carnea.

Cotlet de porc invelit in condimente, acoperit cu hartie de copt, pentru coacere la cuptor.
Cotlet de porc invelit in condimente, acoperit cu hartie de copt, pentru coacere la cuptor.

Tava cu cotletul de porc, invelita in hartie de copt se reintroduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 1,5-2 ore.

Cum redevine carnea mustoasa ? Tava din inox se scoate din cuptor si se lasa acoperita cu hartia de copt, pentru 30 de minute, timp in care carnea va redeveni mustoasa si se poate felia, pe cotlete, folosind un cutit bine ascutit.

Cotlet de porc invelit in condimente, gata pregatit, la cuptor.
Cotlet de porc invelit in condimente, gata pregatit, la cuptor.

Cotletele de porc astfel pregatite sunt mediu facute/ coapte/ patrunse de caldura. Daca se doreste a fi mai putin patrunsa carnea, se reduce timpul de coacere cu 10-15 minute. Daca se doreste a fi carnea mai patrunsa, se mareste timpul de coacere cu 10-15 minute.

Verificarea coacerii cotletului de porc ! Prin retetele bucatarilor faimosi se vehiculeaza ca fiind optima pentru coacere, o temperatura de 65-70 de grade C. Cum nu am in dotare un termometru, pe care sa il infig in carnea care se coace, ceasul ramane “scula” de baza si ochiul. Nu este de neglijat nici pipaitul carnii coapte folosind buricele degetelor. Carnea trebuie sa fie moale la pipait si sa revina imediat ce a incetat apasarea. Vizual, carnea trebuie sa arate ca fiind crocanta, la exterior si alb-rozalie in taietura de cutit.

Cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor, servit cu garnitura din fasole verde si sfecla rosie coapta.
Cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor, servit cu garnitura din fasole verde si sfecla rosie coapta.

Garnitura cu care se serveste cotletul de porc este la alegere. Poate fi fasole verde, mazare verde, varza calita, cartofi, etc., dupa gustul si preferintele fiecarei gospodine si bine inteles a celor care vor fi serviti la masa.

Cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor, servit cu cartofi impanati, pregatiti in folie, la cuptor/ gratar si sfecla rosie, coapta.
Cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor, servit cu cartofi impanati, pregatiti in folie, la cuptor/ gratar si sfecla rosie, coapta.

A nu se omite ! Pentru o aroma suplimentara, sosul de la friptura se va distribui pe cotlet dar si pe garnitura.

Un pahar de vin rosu nu trebuie sa lipseasca de langa farfuria cu cotlet de porc si garnitura.

Vinul casei rosu, din struguri servit la cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor.
Vinul casei rosu, din struguri servit la cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor.

Muraturile taranesti sau muraturile in otet, servite la masa vor conduce la un adevarat festin, pentru masa in familie, de Sf. Ioan Borezatorul.

Muraturi taranesti servite la cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor.
Muraturi taranesti servite la cotlet de porc invelit in condimente, la cuptor.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Bucurati-va de toate sarbatorile din an si folositi-le ca pe un prilej pentru a strange familia laolalta. Sunt clipe minunate care nu se pot uita usor si de cele mai multe ori amintirile ne mentin tineri la minte si la trup.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.