Cozonac copt pe cutii goale de bere

Am dat ceva tarcoale pe la tonetele unde se pregatesc cozonaci invartiti mecanic pe rulouri din lemn, pentru a se perpeli la jar, acei Kurtos Kalacs intalniti mai peste tot in localitatile unde etnicii maghiari din Romania sunt la ei acasa. Zvonul despre gustul acestor cozonaci s-a raspandit repede si mai nou, vezi tot mai des astfel de tonete si prin restul tarii.

Documentare, influente, adaptare dupa propria gandire si necesitatea de innoire ! Am citit cate ceva pe internet pentru a ma documenta mai serios in vederea lipirii cocai de cozonac pe tambur (la primele incercari nu reuseam deloc sa tin coca pe tambur in timpul invartirii), pentru a purcede intr-un final la treaba, in propria bucatarie, la rasucirea si coacerea cocai pentru cozonac dupa o metoda proprie, folosind rotisorul de la aragaz si niste cutii de bere goale, de 1 litru. Cu prinderea cutiei de bere pe vergeaua rotisorului am avut ceva probleme, sistemul de prindere al rotisorului meu fiind unul destul de modest, chiar arhaic as putea spune si a necesitat gandire proprie pentru stabilizarea intregului sistem de rotire. Gata cu secretele sistemului de prindere (nu voi da amanunte), sa nu-mi fie furata ideea si sa fie cumva patentata de altcineva. Glumeam ?! Numai prin incercari repetate in fata propriei dotari poti reusi. Chiar daca pare asemanator cu sistemul de prindere gasit pe internet, nu este cazul, aragazul meu fiind construit diferit de ce am vazut si in plus, rotisorul din dotarea aragazului familiei este printre putinele momente cand il pot folosi si numai daca usa cuptorului de la aragaz este complet deschisa. Apropo de aragazul meu, sloven (firma cunoscuta ca doar din aceasta cauza l-am achizitionat, nu chiar ieftin), m-am convins inca o data ca nu numai romanii sunt inventivi cand vine vorba sa copie un sistem deja consacrat, mai ales daca cel care a copiat proiectul nu prea le are cu viziunea tehnica de ansamblu. Mi-am amintit inca o data ca desi este destul de nou, aragazul meu nu este ceea ce imi doresc si cat de curand il voi inlocui, nu de altceva dar ma sacaie mult prea des si cum mi s-a pus pata pe el de ceva vreme, nu va mai avea viata lunga. Doar consoarta se mai impotriveste tardiv la aceasta schimbare.

Zilele imnului national in orasul meu ! Cu ocazia plimbarii de rigoare prin zona de sarbatoare, am depistat locul unde se pregateau cozonacii, am stat la coada si am cumparat. Gustand, mi-am amintit ca am incercat si eu sa fac in urma cu ceva timp, iar gustul preparatului obtinut de mine a fost mult peste cel al cozonacului cumparat. M-am hotarat atunci sa caut in propria arhiva cu poze de la bucatarelile facute, sa prelucrez putin pozele existente si sa scriu reteta, fara a mai astepta o noua experienta culinara, dupa cum imi programasem, inainte de a scrie reteta pe blog.

Cozonac copt pe cutii goale de bere.
Cozonac copt pe cutii goale de bere.

Ingrediente de trebuinta in reteta. Pregatind totodata aluat si pentru un cozonac de-al nostru, am folosit ingredientele traditionale: faina, oua de gaina, drojdie de bere, unt, lapte dulce, coaja de lamaie si coaja de portocale, ulei de masline, zahar, nuci, sare grunjoasa, esentele preferate (rom, vanilie, fistic, migdale, cafea, etc.).

Ingrediente pentru cozonac copt pe cutii goale de bere.
Ingrediente pentru cozonac copt pe cutii goale de bere.

De ce am pregatit tot aluatul o data ? Nu am vrut sa-mi asum riscul unui rateu culinar si atunci am pregatit aluat si pentru cozonac traditional, folosind pentru acesti cozonaci o parte din acest aluat, inainte de a-l pune la dospit.

Ingrediente

  • aluat pentru cozonac traditional,
  • nuci maruntite,
  • zahar tos/ scortisoara/ pudra de cacao/ nuca de cocos/ seminte de fistic,
  • cutii de bere goale,
  • rotisorul aragazului din dotare.

Aluat inainte de a creste destul, utilizat pentru cozonac copt pe cutii goale de bere.
Aluat inainte de a creste complet, utilizat pentru cozonac copt pe cutii goale de bere.

Pregatirea sistemului de coacere ! Se pregatesc cutiile goale de bere, invelindu-le strans in folie de staniol (1-2 straturi), avand grija sa se muleze folia pe toata suprafata cutiei. Cutiile de bere se fixeaza pe tija rotisorului de la cuptorul aragazului, folosind clestii din dotarea tijei si dupa caz, sarme ajutatoare, la capete.

Pregatire cutii goale de bere, fixate pe tija rotisorului pentru cozonac copt pe cutii goale de bere.
Pregatire cutii goale de bere, fixate pe tija rotisorului pentru cozonac copt pe cutii goale de bere.

Aluatul se intinde pe planseta presarata cu putina faina. Aluatul intins se ruleaza apoi sub forma de snur.

Reteta pas cu pas

  1. Pregatire aluat pentru cozonac.
  2. Pregatire sistem de prindere cutii goale de bere pe tija rotisorului.
  3. Intindere aluat pe cutiile goale de bere fixate pe tija rotisorului. Trecere aluat aflat pe cutiile goale de bere, fixate pe tija rotisorului, prin zahar tos.
  4. Deschidere foc la gratarul aragazului si incalzire cuptor. Fixare tija rotisor in dispozitiv si pornire motoras rotisor.
  5. Coacere coca aflata pe cutiile de bere, la foc potrivit pana se rumeneste coca.
  6. Scoatere cutii cu cozonac copt de pe tija rotisorului si rulare prin nuci faramitate.
  7. Scoatere cozonac copt, cald inca, de pe cutiile goale de bere.
  8. Servire cozonac cald sau rece.

Cutiile de bere acoperite cu staniol se ung cu ulei de masline, se presara putina faina si se invelesc cu aluatul modelat sub forma de snur, ca o sarma groasa cu ochiuri ceva mai mari.

Aluatul se preseaza pe cutie prin rostogolirea cutiilor fixate pe tija rotisorului, pe planseta, pentru a deveni aluatul compact, pe cutie.

Invelire cutii de bere cu aluat de cozonac presat pe cutie.
Invelire cutii de bere cu aluat de cozonac presat pe cutie.

Cutiile cu aluat fixat pe ele, in strat nu mai gros de 0,5-1 cm se prind de tija rotisorului. Eu am infipt ghearele de prindere ale tijei direct in tabla cutiilor de bere. Dezavantajul este ca se pot folosi aceleasi cutii goale de bere, doar la 3-4 serii de cozonac, pana gherele de fixare ale tijei joaca in gaurile facute in cutie si in timpul rotirii tijei, cutiile nu se mai rotesc.

Cutiile cu aluat, fixate pe tija se trec prin zahar tos, pus pe o farfurie, presand usor pentru fixarea zaharului de coca.

Se incalzeste cuptorul aragazului, se deschide usa si se potriveste focul la gratarul aragazului, la potrivit.

Fixare tija rotisor cu cutiile de bere prinse de tija, in dispozitivul pentru rotisor al aragazului.
Fixare tija rotisor cu cutiile de bere prinse de tija, in dispozitivul pentru rotisor al aragazului.

Sistemul tija-cutie se fixeaza in dispozitivul rotisorului si se porneste motorasul care invarteste tija. Cutiile cu coca fixate pe ele se rotesc o data cu tija rotisorului si aluatul incepe sa se coaca. Coacerea dureaza pana ce se rumeneste coca de cozonac.

Coacere coca pentru cozonac pe cutii goale de bere.
Coacere coca pentru cozonac pe cutii goale de bere.

Tija rotisorului se scoate din dispozitiv si cutiile de bere cu coca coapta se scot de pe tija rotisorului.

Cutiile cu coca coapta se rostogolesc prin nuci tocate fin/ date prin masina de tocat nuci/ faramitate cu sucitorul/ faramitate in blender. Nucile se intind pe o farfurie si acolo se rostogolesc cutiile cu cozonac cald.

Cozonac gata copt pe cutii goale de bere, folosind rotisorul aragazului.
Cozonac gata copt pe cutii goale de bere, folosind rotisorul aragazului.

Diversificare cozonaci copti pe cutii de bere ! In loc de nuci se pot folosi fulgi de nuca de cocos faramitati, scortisoara, pudra de cacao, susan rasnit, fistic maruntit.

Cozonac gata copt, pe cutie goala de bere.
Cozonac gata copt, pe cutie goala de bere.

Cozonacul cald fiind se scoate de pe cutia de bere care este fierbinte. Deci, niste manusi de bucatarie sunt obligatoriu a fi folosite daca nu dorim sa ne parlim mainile.

Cozonac copt pe cutii goale de bere cald, abia scos de pe cutia goala de bere.
Cozonac copt pe cutii goale de bere cald, abia scos de pe cutia goala de bere.

Asa minune de cozonac trebuie gustat imediat spre bucuria simturilor tuturor gurmetilor, dar si a gurmanzilor de pretutindeni.

Cozonac copt pe cutii goale de bere.
Cozonac copt pe cutii goale de bere.

Oricati cozonaci din acestia ai face, nu sunt de ajuns. Nici nu apuci sa-i scoti bine din cuptor si sa-i rostogolesti prin te miri ce samburi faramitati, ca deja galeria cere alti cozonaci, la fel de calzi si cel putin la fel de gustosi.

Cozonac copt pe cutii goale de bere - desertul te asteapta.
Cozonac copt pe cutii goale de bere – desertul te asteapta.

Daca ai vreun gand sa mai opresti si pentru a 2-a zi, ori folosesti toata coca pregatita, ori ai grija de la inceput sa pregatesti o cantitate dubla de aluat.

Cozonac copt pe cutii goale de bere - cald si plin de miroazne tainice.
Cozonac copt pe cutii goale de bere – cald si plin de miroazne tainice.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu vad de ce nu s-ar putea coace astfel de cozonaci direct in cuptorul aragazului, la focul deschis in cuptor, punand cutiile goale de bere, invelite in coca, suspendate pe gratare si rotind cutiile pe masura ce se coace cozonacul pe cate o parte. De incercat cu prima ocazie, probabil spre toamna, cand vipia de afara se potoleste si se inmultesc drumurile prin preajma aragazului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.