Crap la gratar cu legume la abur si creveti trasi in unt

O reteta rapida pentru cei care din diverse motive (serviciu schimbul II, excursie prelungita prin padure, dupa leurda, a intarziat trenul 10 ore, la intoarcerea din delegatie, etc.) nu au apucat sa pregateasca, inca, masa de Florii si care in drum spre casa au reusit sa cumpere ultimul peste, din galantarul pescariei.

Prin galantarul de la pescarie, cu siguranta vei mai gasesti si niste creveti refrigerati sau congelati. Cumpara cu incredere, nu vei regreta.

Prin camara sau in frigider, cu siguranta vei gasi sfecla rosie, cartofi si ardei gras, poate chiar si o rosie bine coapta.

Ce am uitat sau nu apare in poza de mai jos ? Patrunjel verde tocat marunt, presarat deasupra legumelor si o lingurita cu unt proaspat, cumparat de la ciobani, pus deasupra bucatilor de peste, fierbinti, abia scoase de pe gratar.      🙁     😛

Cureti legumele, le speli cu apa rece si le tai felii mai subtiri pentru a se face repede, la abur. Ardeiul gras il tai in 4. Pe sita aparatului de facut abur, de deasupra cuvei cu apa, pui o crenguta de cimbru, boabe de piper si foi de dafin, vor condimenta legumele.

Daca tot ai pus in functiune aparatul de abur, pune in tavita de sus si niste orez spalat, in 2-3 ape, sa iasa amidonul. Amesteca in orez, 2 linguri de untura de pasare. Orezul va fi o garnitura nimerita pentru o friptura la gratar sau chiar pentru pestele la gratar.

Atentie ! Nu pune sare peste legume sau in orez. Nu stiu de ce, dar asa zice in prospectul aparatului.      🙁      Mi-am propus, ca data viitoare, cand voi folosi aparatul, sa pun sare in orez, sa vad ce se poate intampla.     😀     Explozie, cu siguranta, Nu se va produce. Probabil ca vorba cu mamaliga care nu explodeaza ramane valabila si in cazul orezului.      🙂

Cartea aparatului de gatit la abur iti va spune cu siguranta, pas cu pas, cum si unde sa asezi legumele, cat timp sa le tii la abur. Respecta intocmai si vei obtine ceva bun.

Cat timp se fac legumele, cureti pestele, il speli si il portionezi, daca ai cumparat un peste intreg. Daca ai cumparat bucati de crap, ai scapat de o corvoada.      😛

Inainte de a pune pestele pe gratar, il ungi cu putin ulei de masline, pui sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cateva firisoare de cimbru. Storci o lamaie deasupra pestelui si amesteci bine pestele cu aceste ingrediente. Pui pestele, la rece, in frigider, pentru 15-20 de minute, sa se amestece aromele si sa se imbibe in peste.

In cuva gratarului pui apa rece, cateva boabe de piper si 2 frunze de dafin.

Pestele se face la foc mare, cate 8-10 minute pe fiecare parte.

A nu se omite ! Ai grija sa torni lichidul in care a macerat pestele, pe bucatile de peste, cat mai des, ocazie cu care verifici si pestele, sa nu se arda. Lichidul face ca pestele sa ramana mustos, sa nu se usuce. 

Crevetii refrigerati se curata de “platosa” se spala in apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Acesti creveti nu sunt fierti.

Daca ai cumparat creveti congelati, acestia sunt prefierti si curatati. Trebuie doar sa fie decongelati, prin soc termic. Crevetii se pun intr-o sita care se cufunda, in apa fierbinte, clocotind, pentru 20-30 de secunde, pana se moaie usor.

Intr-o tigaie, se incinge ulei de masline si o lingura de unt proaspat. Se pun in tigaie 2-3 catei de usturoi. Crevetii se prajesc in grasimea incinsa, la foc mare, pe ambele fete, pana capata o culoare rosiatica. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Se storc cateva picaturi de zeama de lamaie.

Masa este gata. Chemati familionul la masa. Cum este deja seara, aprindeti 2 lumanari, in sfesnicele puse pe masa. Nu uitati de paharele pentru vinul alb, sec, rece, care se “odihneste” in frigider, suficient “pregatit”, sa fie scos dopul la sticla.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Treceti la treaba, mai aveti inca timp sa pregatiti masa de sarbatoarea Floriilor. Nu ati facut cumparaturi, pana acuma ? Ghinion. Desi, cu siguranta veti mai gasi vreun market deschis. Incercati, poate sunteti totusi norocosi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.