Creveti prajiti, cu pilaf de orez, facut la abur

Gatesc tot mai des fructe de mare, experimentand retete, inspirandu-ma de pe la altii, cunoscatori in ale prepararii acestui gen de produse. Nu incerc sa fac intocmai reteta de inspiratie, nefiind de acord cu anumite ingrediente, cum ar fi de exemplu uleiul de soia. Nu imi place gustul sau nu am prins spilul in a-l folosi. Voi mai incerca, poate in viitor voi deveni fan ulei de soia, parca poti stii ?      🙁      Nici ghimbirul nu ma da pe spate. Am citit undeva o reteta de bere, preparata rapid. O voi experimenta si nu stie, poate voi deveni si fan ghimbir (doar pentru preparat bere).

Nu folosesc toate ingredientele exotice, din retetele asiatice. Nu exagerez cu ardeiul iute. Ma gandesc ce gust imi place si in final ma limitez la ingredientele noastre traditionale – sare, piper, cimbru, foi de dafin, ardei iute, usturoi, ceapa, leustean, patrunjel, marar.     🙂

 Imi place sofranul si curry. O sa le folosesc mai des. Coriandrul si nucusoara, proaspat macinate, sunt interesante ca gust dat mancarii, dar trebuie puse cu mila.

La prepararea fructelor de mare, cu secretele culinare stau destul de prost. Doar ce prind de la unul, de la altul, cand nimeresc cu telecomanda pe vreun post tv care transmite de-ale bucatarelilor.

Imi plac scoicile galbene – mari, crevetii, caracatita si calamarii. Voi incerca cat de curand racii, homarii si sepia. Surimi nu-mi plac sau nu i-am nimerit inca la preparat. Nu am vazut prin market, scoicile alea mari – albe, cat palma sau cat o bucata zdravana de carne de porc, care se pun pe gratar. Cu melcii, ma mai gandesc daca risc o reteta.

Secrete de la altii aflate, experimentate de mine, invatate si insusite ! Am plecat intotdeauna de la un principiu sanatos, dupa parerea mea – nu este nicio rusine sa recunosti ca nu stii ceva anume. Rusinos este sa te dai fudul ca stii tot si de fapt sa arati ca esti un impostor, nici macar unul veritabil.

Crevetii proaspeti trebuie fierti inainte de a fi prajiti. Crevetii prefierti trebuie prajiti. Crevetii prefierti si congelati trebuie decongelati prin soc termic. Se cufunda inghetati, pusi intr-o sita, 15-20 de secunde, in apa clocotinda, cu putina sare grunjoasa. Fructele de mare se pregatesc prin prajire intr-un amestec de unt si ulei de masline, la foc mare, 2-3 minute pe fiecare parte. Se pun obligatoriu, 1-2 catei de usturoi, in amestecul de ulei si unt, inainte de a pune fructele de mare. Usturoiul se scoate si se  arunca, inainte de a pune la prajit fructele de mare, pentru a nu se amara preparatele. Se foloseste vin alb, sec, de calitate, la finalul prajirii. Se flambeaza sau nu, dupa priceperea si inspiratia fiecaruia, pana se degaja alcoolul, ramanand doar savoarea de fruct.

Prima data, am preparat creveti inghetati, lasandu-i sa se decongeleze singuri, apoi i-am prajit. Gustul preparatului a fost indoielnic si eram dispus sa renunt la astfel de retete. Noroc cu don Mariano, un specialist in fructe de mare si peste, pe care l-am prins o data la tv, tocmai cand povestea despre decongelarea prin soc termic. Am reluat reteta si nu mi-a parut rau. Am mancat, parca, efectiv altceva, desi tot creveti am preparat.

Am folosit creveti prefierti, din cei mari. Se lasa la macerat (15 minute, in frigider, la rece), in zeama de lamaie, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cateva picaturi de ulei de masline si 2 catei de usturoi, tocati marunt.

In vasul cu abur se pun legume (pentru o alta reteta), iar in etajul de sus se pune orez prespalat in cateva ape reci. Orezul se acopera cu apa rece. In orez se amesteca 2-3 linguri de untura de pasare.

Atentie ! In orez nu se pune sare, nu stiu de ce, asa scrie in cartea vasului cu aburi. Or fi stiind ei, ceva, fabricantii vasului si uita sa ne zica sau se dau mari cunoscatori. Totusi, sunt unele experimente care trebuie evitate.     🙁     🙂

A nu se uita ! In compartimentul special al vasului de abur, pe sita de deasupra vasului cu apa, se pun cateva boabe de piper si cimbru uscat.

Se incinge intr-o tigaie, un amestec de ulei de masline si unt galben, cumparat de la ciobani, din piata. Se amesteca unt cu ulei pentru a nu se arde untul si a da un gust neplacut preparatului, ca sa nu mai vorbim de mirosul neplacut, de arsura, din bucatarie.

Se calesc 2-3 catei intregi, de usturoi, care se scot cand devin usor galbui.

Crevetii se prajesc in amestecul incins de unt si ulei, la foc mare, cate 2-3 minute (dupa marimea crevetilor) pe fiecare parte. Se pune zeama in care au macerat crevetii, peste acestia, in timpul prajirii.

Ce-i mai sigur ? Cand se toarna zeama, peste creveti, se ia tigaia de pe foc, nu de altceva, doar ca sa nu va sara lichid fierbinte, pe maini sau si mai rau, pe fata.      😛

Se adauga vin alb, sec si se flambeaza crevetii. Aprinzi vaporii de alcool cu chibritul sau dai tibaia pe marginea flacarii mari, a aragazului.

Mare atentie ! Flacara poate ajunge pe maini si parleste parul. Mai bine lasati tigaia pe foc si va dati oleaca la o parte, pana se degaja vaporii de alcool.

Nu e mare scofala ! Flambarea tine de domeniul artisticului. Eu unul, nu am descoperit nicio nuanta de gust, suplimentara, in stil gurmanderesc propriu-zis, dupa flambare.

Crevetii prajiti capata o culoare rosie, placuta la privit. Ca sa nu mai vorbim de mirosul care se degaja din tigaie.      😕

Orezul facut la abur se umfla uniform si aduna bob cu bob, ca intr-un pilaf veritabil, facut la cuptorul aragazului. Se rade niste cascaval, care se imglobeaza in orez, impreuna cu marar verde, tocat marunt.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati sa pregatiti retetele asiatice, folosind mintea si ingeniozitatea voastra. Nu riscati nimic, daca inovati. Incercarea, moarte nu are. Nu stiti de unde sare iepurele, daca nu incercati. Na, ca am inceput deja, sa vorbesc in proverbe. In final, conteaza doar daca voua va place ceea ce ati preparat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*