Cus-cus cu praz, ciuperci si conopida

Gospodinele isi fac din timp cumparaturile pentru sarbatorile de iarna care se apropie, pentru a evita inghesuiala si statul pe la cozile nesfarsite.

Daca gospodinele vor sa si pregateasca ceva porcarele pentru iarna, atunci deja pot fi in criza de timp. Este adevarat ca oferta taraneasca de afumaturi din piete sau din magazinele bio este din ce in ce mai atractiva la vedere, dar si cam piperata la pret.

Cum sa fi gospodar la tine acasa ?! Orice gurmand profesionist care nu a pregatit pentru el si familia sa, macar o singura data, in gospodaria proprie, traditionalele afumaturi romanesti, nu poate trece “clasa”, pentru a intra in grupa de elita a gurmetilor. Orice preparat facut de tine, cu mana ta, nu poate fi mai prejos de cel cumparat din galantare sau de pe tarabe.

Suntem insa in postul Craciunului ! Multi credinciosi pregatesc retete de post, motiv pentru care incerc sa ii conving cu reteta mea de azi, simpla, delicioasa si iute de preparat.

Cus-cus sunt paste fainoase fine, ca niste margele mici, care abia asteapta sa fie insirate pe ata si cum e gata “colierul” acesta sa fie agatat la gatul copilei curioase, urcate pe scaunel, sa vada ce pregateste mama sa in bucatarie.

Daca nu incerci nu ai cum sa afli, nici sa te convingi ! Trebuie sa recunosc, mi-a trebuit ceva timp pana sa ma decid sa folosesc aceste paste fainoase, pana a ma prinde ca se pot pregati precum orezul.

Cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.
Cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un pachetel de cus-cus, ciuperci proaspete (de camp sau de crescatorie) sau ciuperci oparite si congelate  conopida, praz, usturoi, ardei iute, marar verde, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe.

Un mic secret gospodaresc ! Am folosit ghebe proaspete, din ultima “rezerva”, culese de mine din padure. Palarii mai mici sau intregi, cat un deget de mari, ghebele le pastrez nespalate, doar “periate” de praf/ pamant, pe o tava din polistiren, cu gaurele (pentru aerare) in frigider, pe geamul de deasupra cutiilor de legume. Se pot pastra proaspete, 3-4 saptamani, fara nicio problema.

Inainte de preparare, palariile de ghebe se spala sub cateva jeturi de apa rece si se lasa la scurs, intr-o sita, pentru a se inviora.

Ingrediente pentru cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.
Ingrediente pentru cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.

Prazul se poate folosi intreg sau numai partea alba. Se taie in felii subtiri, in diagonala. Se curata 2-3 catei de usturoi si se toaca marunt, la cutit.

Ghebele se calesc in ulei de masline, folosind o cratita cu margini inalte.

Ciuperci care se calesc in ulei de masline pentru cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.
Ciuperci care se calesc in ulei de masline pentru cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Sa ne bucuram papilele gustative ! Pentru o savoare suplimentara a preparatului, peste ciupercile aproape calite se picura vin alb, sec. Alcoolul se evapora imediat, dar gustul dulceag de strugure bine copt, ramane in ciuperca aproape calita.

Calire praz impreuna cu ghebe pentru cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.
Calire praz impreuna cu ghebe pentru cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.

Rondelele de praz se adauga peste ciupercile calite si se continua calirea pana ce prazul incepe sa se moaie. Se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizare si pentru a nu se prinde ciupercile de fundul cratitei.

Cus-cus care se prajeste impreuna cu ciuperci si praz pentru cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.
Cus-cus care se prajeste impreuna cu ciuperci si praz pentru cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.

Cus-cus-ul se adauga in cratita si se amesteca cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde de cratita. Se adauga in cratita si feliile de usturoi.

Apa fiarta se adauga peste amestecul de ghebe, praz si cus-cus, calite, pentru cus-cus cu ciuperci, praz si conopida.
Apa fiarta se adauga peste amestecul de ghebe, praz si cus-cus, calite, pentru cus-cus cu ciuperci, praz si conopida.

Peste amestecul de ghebe, praz si cus-cus se pune apa fiarta, sa le acopere de 2-3 degete. Se da in cateva clocote, la foc mare si apoi se introduce cratita in cuptorul incins al aragazului, pentru 15-20 de minute, timp in care cus-cus-ul se umfla si inglobeaza prazul si ghebele.

Marar verde tocat marunt adaugat peste amestecul de ciuperci, praz si cus-cus care a inceput sa fiarba, inaite de introducerea in cuptor.
Marar verde tocat marunt adaugat peste amestecul de ciuperci, praz si cus-cus care a inceput sa fiarba, inaite de introducerea in cuptor.

Inainte de introducerea cratitei in cuptor, se adauga mararul verde tocat marunt.

In timpul coacerii in cuptor, se amesteca in cratita, de 2-3 ori, pentru omogenizare. Daca este nevoie (cus-cus-ul nu s-a umflat suficient, cat sa ajunga cam cat un bob de orez rotund, inainte de fierbere), se mai adauga apa fiarta. Proportia (in volum) intre apa – amestec de cus-cus, ciuperci, praz sa fie de 2,5-3:1.

Se pregateste o salata de conopida inmiresmata.

Salata de conopida pentru cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.
Salata de conopida pentru cus-cus cu praz, ciuperci si conopida.

Gurmetii adevarati nu pot refuza cateva feliute de ardei iute, imprastiate peste salata de conopida inmiresmata.

Salata de conopida inmiresmata "decorata"cu feliute de ardei iute.
Salata de conopida inmiresmata “decorata”cu feliute de ardei iute.

Preparatul este gata cand amestecul devine omogen si imprastie in bucatarie un miros care te ameteste in mod placut.

Salata de conopida inmiresmata "decorata"cu feliute de ardei iute.
Salata de conopida inmiresmata “decorata”cu feliute de ardei iute.

Preparatul se serveste cald, aburind, cu salata de conopida inmiresmata, tinuta la rece, in frigider.

Un pahar de vin alb, sec, rece, nu poate fi neglijat.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu ati scris inca meniul pentru sarbatoarea de Craciun, faceti-o cat mai aveti timp, fara a intra in panica specifica de sarbatori a celor care sunt obisnuiti cu “alegatura” si statul pe la cozi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*