Delicatese servite ca aperitive

Fantezia culinara ajunge la apogeu cand se pune eterna intrebare – ce servim la aperitiv ? Cum se cunoaste de cele mai multe ori ce tarie se prefera (tuica de pruna, fiarta sau „cruda” – dupa sezon, mai rar bauturi din cele sofisticate), goana dupa aperitiv se opreste de cele mai multe ori la ce ai prin frigider (de regula mezeluri pentru sandwich-urile de la serviciu – salam, branza, cascaval, sunca, etc.), mai rar la „delicatese” special pregatite din timp pentru astfel de ocazii.

Bine de stiut ! Totusi delicatesele servite ca aperitive sunt preferatele gurmanzilor si a gurmetilor de toate tipurile, invatacei sau profesionisti, tineri sau in varsta, barbati sau femei.

Ardei iuti umpluti cu amestec de branza sarata, de oaie si branza dulce, de vaca, macerati in ulei de masline extravirgin.

Delicatese servite ca aperitive.
Delicatese servite ca aperitive – Ardei iuti umpluti cu amestec de branza telemea de oaie si branza proaspata, de vaca.

Ingrediente de trebuinta in reteta: telemea de oaie, branza nesarata, de vaca, ardei iute, cimbru uscat, piper boabe, boabe de mustar, catei de usturoi, ulei de masline extravirgin, foi de dafin.

Ardei iute pentru umplut cu amestec de branza, conservati in ulei de masline extravirgin.
Ardei iute pentru umplut cu amestec de branza, conservati in ulei de masline extravirgin.

Dupa gustul fiecaruia ! Aprovizionarea cu ardei iute se face dupa preferintele fiecaruia, cat de iute vrei sa iti iasa preparatul. Eu prefer ardeii mai „politicosi” cu stomacul, adica raci de-ai nostri, oltenesti, nici prea iuti, dar nici sa te indemne sa adormi cand ii mananci.

Se taie cotoarele si se scot semintele. Daca vrei cu adevarat sa te iutesti si sa mearga tuica fiarta de minune, uita si ceva seminte prin ardei sau cumpara ciusca cu teaca mai groasa, nu ardei lunguieti si subtiri, ca focul de iuti ce sunt, atat de „rai” de se incovoaie teaca usor, in vrej, de iuteala lor.

Pregateste niste borcane mici, de 400 grame, spalate bine cu detergent si apoi clatite sub cateva suvoaie de apa rece. Borcanele se lasa la scurs si se sterg cu o carpa curata, uscata.

In borcan se pun seminte de mustar, boabe de piper (macinate mare/ zdrobite cu pisalogul de la piulita/ mojar), catei de usturoi, crengute de cimbru uscat, foi de dafin.

Se pregateste un amestec de branza telemea de oaie si branza dulce, de vaca, date pe razatoarea mare sau „ciugulite” marunt la cutit.

Amestec de branza telemea de oaie si branza proaspata, de vaca, maruntite/ date pe razatoare, pentru umplut ardeii iuti care se conserva in ulei de masline extravirgin.
Amestec de branza telemea de oaie si branza proaspata, de vaca, maruntite/ date pe razatoare, pentru umplut ardeii iuti care se conserva in ulei de masline extravirgin.

Cu amestecul de branza se umplu ardeii iuti, cat mai indesat.

Ardei iute umplut cu amestec de branza sarata si branza dulce, pentru conservare in ulei de masline extravirgin.
Ardei iute umplut cu amestec de branza sarata si branza dulce, pentru conservare in ulei de masline extravirgin.

Ca sa nu aveti discutii ! Ardeii iuti o data umpluti, se pun cu gura in sus, in borcane, cat mai strans, dar fara a fi inghesuiti, sa nu se rupa si atunci cand se vor servi la masa, sa strice fasonul preparatului, iar gurmetii profesionisti sa strambe din nas, nemultumiti de aspect, nu de gustul deosebit.

Borcanele se umplu cu ulei de masline extravirgin si se inchid cu capac etans.

Borcanele se pastreaza la rece. Preparatul se poate servi dupa 3-4 saptamani de macerare.

Telemeaua de oaie combinata cu branza proaspata, de vaca, se preteaza foarte bine pentru diverse umpluturi care se pun in ardei (iute sau gras), gogosari si chiar capia.

Telemea de oaie sau branza de capra macerata in ulei de masline extravirgin.

Telemea de oaie conservata in ulei de masline extravirgin, servita ca aperitiv.
Telemea de oaie conservata in ulei de masline extravirgin, servita ca aperitiv.

Branza de capra si telemeaua de oaie, sub forma de cuburi, pot fi conservate separat sau impreuna in ulei de masline extravirgin.

Cubuletele de branza tare se pun in borcan impreuna cu felii subtiri de ardei iute, boabe de piper, zdrobite, crengute de cimbru, foi de dafin, ulei de masline extravirgin.

Borcanele inchise etans se pastreaza la rece, in frigider, timp de 3-4 saptamani, apoi aperitivul se poate servi.

Ulei de masline extravirgin piscat cu ardei iute si ulei de masline extravirgin cu gust de cimbrisor de munte.

In sticlute de 330 grame se pun ardei iute/ ciusca si ulei de masline extravirgin, respectiv crengute de cimbrisor de munte si ulei de masline extravirgin.

Sticlutele inchise etans se depoziteaza la rece, in frigider. Dupa 3-4 saptamani de macerare, uleiul picant se poate picura pe branzeturi, servite ca aperitiv.

De tinut minte ! Acest ulei poate fi folosit si in salate sau ca adaus, de gust, la prajeli sau in diverse alte preparate la tigaie si chiar in sosuri pentru paste fainoase.

Ulei de masline extravirgin "piscat" cu ardei iute sau ulei de masline extravirgin cu gust de cimbrisor de munte pentru picurat cu branzeturi servite ca aperitiv.
Ulei de masline extravirgin „piscat” cu ardei iute sau ulei de masline extravirgin cu gust de cimbrisor de munte pentru picurat pe branzeturi servite ca aperitiv.

Ingrediente deosebite adaugate pe felii subtiri din cascaval afumat sau cubulete de telemea de oaie/ branza de capra sunt uleiul de masline extravirgin in care s-a lasat la macerat ardei iute sau ulei de masline extravirgin in care s-a lasat la macerat cimbrisor de munte (cu flori mici si mult mai parfumat decat cimbrul de gradina).

Branzeturile astfel stropite cu ulei se servesc alaturi de felii subtiri de paine prajita, frecate cat sunt calde cu catei de usturoi.

Greu de crezut ca se mai mira cineva cat de repede se goleste sticla cu tuica nefiarta sau ibricul cu tuica fiarta. Daca langa platoul cu ardei iute umplut cu branza sau cuburile de branza macerate in ulei de masline, se mai pune si un platou cu sunca afumata, atunci festinul este garantat.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca vreti sa verificati repede retetele mele, mai aveti timp. Pe tarabe se mai gasesc ardei iuti, ciobanii abia au coborat oile de la munte si au reaparut prin piete cu branza de anul acesta, iar precupetele nu lipsesc nici ele cu branza dulce, de vaca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.