Desert rapid cu fructe

Mi-am propus sa incerc ceva nou, mai intai ceva simplu, de pregatit la iuteala si de ce nu – gustos si sanatos. Nu am trecut direct la retete sofisticate de prajituri, inghetate, dulceturi, siropuri sau la inventii de mixturi mai putin ortodoxe, in ale bucatariei.

De ce as rata ocazia sa-mi verific priceperea si intuitia (hai ca-mi place cum suna) si in ale cofetariei.      8)

Placinte si tarte am mai facut, este adevarat ca am pregatit din cele cu carne, legume, ciuperci, peste, verdeturi, etc. Nu vad de ce ar fi greu sa fac o placinta cu branza dulce, smantana, oua si stafide, de exemplu ? Daca presari niste zahar farin deasupra placintei cu branza dulce, suna a desert, cu siguranta.     😕

Zis si facut, am privit pe la televizor, m-am uitat si prin retetele mostenite, am adaugat de la mine ce mi s-a parut a fi potrivit la gust si m-am oprit la un desert cu fructe. Treptat, daca voi fi multumit de rezultate, voi intra cu forta invatacelului cofetar amator si in retetele de prajituri lasate de mama, de soacra mea si de alte rude, in “grija” sotiei mele, nu de altceva dar sa nu se piarda cumva traditia familiei in ale prajiturelilor.     😛

Imi amintesc de anii in care copii mei erau mici si surorile mele treceau pe la noi, impreuna cu copii lor, mici si acestia, in drum spre casa lor, dupa ce trecusera pe la parintii nostri. Copii surorilor ii cereau mamei mele sa le faca alta prajitura, nu clatite cu dulceata de visine, ca acestea erau specialitatea sotiei mele si cum intrau pe usa casei mele, dadeau o raita prin bucatarie sa ocheasca daca era clatite gata facute pe aragaz, care asteptau doar sa fie umplute cu dulceata.    😛

Daca voi da cumva gres in ale cofetariei, dupa mai multe incercari (!?), nelasandu-ma usor invins nici macar in bucatarie, sotia mea va ramane unica mostenitoare a retetelor familiei, revenindu-i sarcina sa presteze singura activitatea de prajitureli, in casa noastra.      🙂

Desert cu fructe.
Desert cu fructe.

Am folosit fructe deshidratate, fructe congelate si lasate sa se decongeleze, dar si fructe proaspete.

Ingrediente de trebuinta in reteta:  cirese, o para, un mar, o banana, stafide, alune nesarate, 3-4 oua proaspete, de gaina, zahar pudra cu baton de vanilie (taiat si pus prin zahar, tinut intr-un borcan etans, sa prinda zaharul mirosul placut de vanilie), o lingura de unt proaspat, 3 linguri de smantana grasa, scortisoara.

Ingrediente pentru desert cu fructe.
Ingrediente pentru desert cu fructe.

Se poate folosi orice combinatie de fructe. Se pot folosi fructe din compot, chiar din dulceata. Au aparut deja, capsunile si ciresele de mai, visinile si caisele. In curand vor aparea smeura, fragile si murele.

Merele si perele se curata sau nu, de coaja. Mie imi plac fructele cu coaja, acolo sunt pline de vitamine.

Fructele mai mari, taiate in felii potrivite ca marime, se aseaza impreuna cu celelalte fructe si cu alunele, intr-un vas termorezistent uns cu putin unt proaspat, din cel cumparat de la ciobani, din piata.

Ingrediente pentru desert cu fructe, asezate in vasul termorezistent.
Ingrediente pentru desert cu fructe, asezate in vasul termorezistent.

Se presara zahar pudra peste fructe, dupa gust, mai dulce sau mai putin dulce, cu aroma de vanilie mai puternica sau mai putin pregnanta.

Alte ingrediente pentru desert cu fructe.
Alte ingrediente pentru desert cu fructe.

Ouale se bat cu telul impreuna cu smantana. Se presara scortisoara si se bate in continuare cu telul pana se omogenizeaza bine.

Ingredinete batute cu telul pentru desert cu fructe.
Ingredinete batute cu telul pentru desert cu fructe.

Daca se doreste ca desertul sa fie mai dulce, se poate adauga in oul batut si zahar tos.

Amestecul de ou batut si smantana se adauga peste fructe, in vasul trermorezistent, din sticla de Jena, sa acopere fructele.

Ingredientele pentru desert cu fructe, puse in vasul termorezistent, inainte de a fi bagat in cuptor.
Ingredientele pentru desert cu fructe, puse in vasul termorezistent, inainte de a fi bagat in cuptor.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Se urmareste coacerea desertului, prin geamul aragazului, pana preparatul capata o culoare aramiu-galbuie.

In timpul coacerii, oul se va umfla si va ingloba fructele, formand o masa compacta.

Desert cu fructe copt in cuptorul aragazului.
Desert cu fructe copt in cuptorul aragazului.

Trebuie sa recunosc !  Pe la colturi, desertul meu este cam ars.     🙁      Nu am fost destul de vigilent si probabil focul la aragaz a fost cam mare. Fiind prima incercare se permite.     🙂

Primul pas a fost facut ! Gustul deosebit al desertului, cu aroma de vanilie si parfumul de fructe nu pot sa-l redau prin poze. Trebuie sa fiu crezut, gustul este delicat, viu si creaza pofte, chiar dependenta as vrea sa cred.     😛

Cu siguranta, pe viitor voi incerca tot felul de combinatii de fructe.

Am deja ceva idei de imbunatatire a retetei, chiar daca nu le-am verificat in practica ! Pe prajitura lasata sa se raceasca, dupa ce se taie in felii potrivite cu pofta celor care servesc desertul, se adauga o lingura de frisca sau dulceata din fructe de padure sau sirop din fructe de padure sau sirop de artar. Nu vad de ce nu ar arata bine si la privit, dar si la gust, niste mure, smeura sau afine, puse ciorchine deasupra feliei de prajitura.     8)

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cine a zis ca nu ne putem adapta la nou, a gresit profund. Exemple care sa sustina contrariul putem gasi la tot pasul. Trebuie retinuta o vorba din batrani: nimeni nu s-a nascut invatat. Cine nu incearca nu poate da gres, dar nici nu stie cum este sa reusesti.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*