Ficat de vitel dat prin ou batut si prajit

Ficatul in general si cel de vitel in special sunt maruntaiele preferate pentru a se pregati un pranz sau o cina rapida, in familia mea. Garnitura pusa alaturi de ficat este de cele mai multe ori ceva servit si anterior, ramasa de la pranz sau de la cina.

Pregatit la gratar –ficat de vitel la gratar cu paine prajita si branza cu mucegai sau la tigaie, cu garnituri diverse (in general, merge cu orice garnitura din legume, paste fainoase, cartofi sau orez), ficatul poate fi o delicatesa, apreciata de cei mici dar si de cei mai in varsta. 

Ficateii de pasare (pui/ gaina, curcan, rata, gasca) se preteaza la o gama mai larga de preparate – ficatei de pui prajiti, cu ceapa, ficatei de curcan cu rosii, ficatei de gasca cu humus.

Tocanita din ficatei de pasare este un adevarat deliciu culinar – tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci. Gurmetii de pretutindeni stiu de ce.

Amintiri, amintiri ….. In vremurile tulburi, inainte de ’89 cand aprovizionarea cu cele de trebuinta pentru masa familiei era o problema, maruntaiele erau o sursa cat de cat accesibila, in sensul ca se mai gaseau. Este adevarat ca inghesuiala si inghiontelile, injuraturile si miasmele de la cozile interminabile, bulucite in fata ghiseului din spatele halei de carne (in hala il gaseai doar pe Manole, macelarul, care salta din umeri cand il intrebai daca vine carne si pe multi ca mine care dadeau tarcoale, doar, doar, o baga ceva) cu greu pot fi uitate. Daca poti ierta acele vremuri pline de nelinisti si de privatiuni, nu le poti uita…. Dupa inghesuiala venea randul batranului gratar din tuci care pus pe flacara mare a aragazului se popula rapid cu ficat, rinichi si inima (ficat de vitel la gratar cu paste fainoase, maruntaie de porc la gratar), fumul gros invada bucataria, iar miroaznele tainice navaleau pe holul blocului si pana la vecini.

Ficat de vitel in ou, prajit, cu mancare de cartofi.
Ficat de vitel dat prin in ou batut, prajit, cu garnitura din mancare de cartofi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ficat de vitel/ porc, faina de grau, oua proaspete de gaina, ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe.

Ficatul de vitel/ porc se cumpara bucata ceva mai mare care se curata de urmele de vase de sange si de pielite, se portioneaza in bucati de marimea palmei.

Mare atentie ! Se verifica bucata de ficat cumparata daca a fost indepartata fierea in totalitate de catre macelar pentru ca preparatul final sa nu se obtina amar.

Ingrediente

  • ficat de vitel,
  • oua de gaina,
  • faina de grau,
  • ulei de floarea soarelui.

Cum se pastreaza bucatile din ficatul de vitel/ porc transat, ramase, nepreparate proaspete ? Bucatile de ficat care urmeaza a se praji se spala de sange in cateva ape, se lasa la scurs intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta. Bucatile de ficat ramase nu se spala, doar se sterg cu hartie absorbanta si se pun in pungi din plastic alimentar care se pastreaza in congelator.

Bucati din ficat de vitel ce urmeaza a fi prajite.
Bucati din ficat de vitel ce urmeaza a fi prajite.

Reteta pas cu pas

  1. Portionare ficat de vitel in bucati de marimea palmei in vederea prajirii in ulei de floarea soarelui.
  2. Tavalire bucati de ficat prin faina de grau asezonata cu sare grunjoasa.
  3. Pregatire oua de gaina, batute si asezonate cu piper boabe proaspat macinat.
  4. Cufundare bucati de ficat in oua batute.
  5. Prajire bucati de ficat in ulei de floarea soarelui, la foc mediu.
  6. Servire ficat prajit, cald, fara garnitura, cu mustar sau cu garnitura din mancare de cartofi sau orice alta garnitura preferata.

Bucatile de ficat, inainte de prajire, se tavalesc prin faina de grau in care s-a pus sare grunjoasa.

Bucati din ficat de vitel date prin faina.
Bucati din ficat de vitel date prin faina de grau.

Ouale de gaina se bat cu telul sau cu furculita si se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat.

Oua proaspete, de gaina, batute cu furculita si asezonate cu piper boabe proaspat macinat.
Oua proaspete, de gaina, batute cu furculita si asezonate cu piper boabe proaspat macinat.

Bucatile de ficat tavalite prin faina de grau se cufunda in oul batut si se invelesc bine in ou.

Bucati de ficat date prin oua batut inainte de prajire.
Bucati de ficat date prin oua batut inainte de prajire.

Cum prajim ficatul ? Se incinge o tigaie cu margini inalte in care se pune ulei de floarea soarelui. Nu este nicio greseala daca prajirea ficatului se face in untura de pasare sau chiar in untura de porc. Personal, agreez untura de porc pentru prajirea ficatului de porc si untura de pasare pentru prajirea ficatului de vitel.

Prajire bucati de ficat in ulei de floarea soarelui.
Prajire bucati de ficat in ulei de floarea soarelui.

Fiecare cu gustul lui ! Majoritatea bucatarilor profesionisti recomanda pregatirea ficatului astfel incat sa ramana bucata de ficat, la mijloc, sangerie. Nefiind bucatar profesionist si fiind ghidat doar de gustul meu si de propriile preferinte, imi place ficatul mai facut pana ce bucata de ficat devine rozalie la mijloc.

Prajire bucati de ficat in ulei de floarea soarelui.
Prajire bucati de ficat in ulei de floarea soarelui.

Ficatul prajit se serveste cald cu garnitura preferata sau doar cu mustar si paine calda.

Ficat de vitel dat prin ou, prajit, cu mancare de cartofi.
Ficat de vitel dat prin ou batut si prajit, cu mancare de cartofi.

La asa festin nu poate lipsi un pahar cu vinul casei din smochine. Merge si o bere rece.

Vin de smochine servit la ficat de vitel dat prin ou batut si prajit.
Vin de smochine servit la ficat de vitel dat prin ou batut si prajit.

Daca ficatul prajit se serveste cu garnitura preferata, atunci merge si o salata de sezon.

Salata de leurda, salata verde si ridichi de luna servita la ficat de vitel dat prin ou batut si prajit.
Salata de leurda, salata verde, spanac si ridichi de luna servita la ficat de vitel dat prin ou batut si prajit.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cum meteorologii anunta o vara torida, ideile de retete pentru pregatit la iuteala, pentru a sta cat mai putin prin preajma aragazului, ma gandesc ca pot fi destul de bine venite pentru tinerele gospodine si nu numai.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.