Ficatei si grasime de crap cu paine prajita

Nicio masa fara peste ! Era o reclama din vremurile trecute, cand si daca voiai sa cumperi ceva din alimentara, nu aveai ce, in afara de peste congelat si pelete din creveti. Reclama se adresa atat saracului dar si bogatului, in egala masura. Nici prin crasme si restaurante cu staif nu gaseai altceva de mancare. Stavridul si peletii din creveti se pregateau cu fel de fel de garnituri si sosuri, din legume conservate. Bucatar profesionist in acele timpuri sa nu fi fost. Te blagosloveau degeaba mesenii, nu aveai prea multe preparate in meniu, pentru a le gati.

Pe vremea aceea mergeam la pescuit, prin baltile de pe malul Oltului, care nu erau inca umplute cu cenusa rezultata din arderea carbunelui pentru incalzirea apei de la termoficarea orasului.

Pestele proaspat era baza multor preparate, in familie, fie prins de mine (in destul de rarele partide incununate de succes), fie cumparat de sotie, in urma statului la niste cozi nesfarsite (impreuna cu copii nostri, destul de mici, atunci), cand se aducea fitofag la 12-15 Kg/ bucata, plin de grasime, dar bun pentru congelare. Se improspata balta partidului cu „tineret” de peste, pentru reproducere si atunci era liber la comercializare pestele „batran”, reformat deja. Nu iti permiteai sa filetezi pestele, nici sa arunci grasimea din interiorul pestelui curatat si nici ficatul.

Grasimea de peste si ficatul erau si continua sa fie baza unei delicatese culinare, chiar daca astazi nu mai cumpar fitofag, are oase multe si nici gustul nu te prea indeamna. Crapul si platica mare, la 2-3 Kg/ bucata, somnul (pesti de Dunare), pastravul somonat (bucati mai mari) sunt pesti cu grasime destula si cu ficat mare.

Ficatei si grasime de crap cu paine prajita.
Ficatei si grasime de crap cu paine prajita.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ficatei si grasime de peste, usturoi, paine mai veche, unt proaspat, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe.

Pestele curatat de solzi se curata si la interior. Se alege ficatul dintre intestinele pestelui si se aduna grasimea de pe carnea pestelui si de pe intestine, culegand „limbile” de grasime prin desprindere/ tragere cu degetele, din aproape in aproape.

Este utila putina indemanare ! Langa ficatul pestelui se afla o „bobita” de fiere, mai inchisa la culoare decat ficatul, care nu trebuie sparta cand se manuieste cutitul si se alege ficatul, deoarece amareste ficatul si gustul preparatului va avea mult de suferit.

Principalele ingrediente pentru ficatei si grasime de crap cu paine prajita.
Principalele ingrediente pentru ficatei si grasime de crap cu paine prajita.

Grasimea si ficatul se spala intr-o sita, sub jet usor, de apa rece. Se lasa la scurs si se tamponeaza cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata.

Se incinge o tigaie pe foc mare. Se adauga in tigaia incinsa, putin unt proaspat (cumparat de la ciobani, din piata) si grasimea de peste. Se reduce focul si se topeste grasimea de peste.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Topire grasime de peste intr-o tigaie, cu putin unt proaspat, pentru ficatei si grasime de crap cu paine prajita.
Topire grasime de peste intr-o tigaie, cu putin unt proaspat, pentru ficatei si grasime de crap cu paine prajita.

In tigaia cu grasime de peste, topita, se pun felii de paine neagra, cu coaja cu tot. Painea, de preferat, sa fie mai veche de 1-2 zile, pentru a nu se faramita in tigaie.

Painea se prajeste pe ambele fete, la foc potrivit, lasandu-se sa absoarba treptat, grasimea topita de peste. Painea bine imbibata cu grasime, se scoate din tigaie si se pune pe o farfurie.

Se freaca painea prajita, cat este calda, cu un catel de usturoi, care va da un gust deosebit preparatului.

Paine care se prajeste pentru ficatei si grasime de crap cu paine prajita.
Paine care se prajeste pentru ficatei si grasime de crap cu paine prajita.

Se adauga in tigaie ficatul de peste, pentru prajire, in ultimele picaturi de grasime topita, doar pana ce ficatul isi schimba usor culoarea.

Prajire ficatei de peste in grasimea de peste topita pentru ficatei si grasime de crap cu paine prajita.
Prajire ficatei de peste in grasimea de peste topita pentru ficatei si grasime de crap cu paine prajita.

Oarece secret culinar ! In timpul prajirii, spre bucuria gurmetilor profesionisti, se picura peste ficatul care se prajeste, vin alb sec si/ sau coniac de buna calitate.

Nu trebuie uitat ! Cand se adauga picaturile de alcool, tigaia se ia de pe foc, pentru a se evita aprinderea vaporilor de alcool care ne pot parli pe maini.

Ficateii prajiti si grasimea topita ramasa se adauga pe feliile de paine prajita, frecate cu usturoi.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat si se picura cativa stropi de zeama de lamaie peste ficateii prajiti.

Preparatul se serveste ca aperitiv cald, cu un paharel de tuica de prune, alaturi.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ezitati sa incercat aceasta reteta. Este un preparat delicios, usor de pregatit, bun ca aperitiv cald, in orice ocazie. Nu veti regreta.

One Comment

  1. M-a ajutat f mult articolul .Multumesc .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.