Fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase

Deseara, copii cu mic cu mare, dar si cei mai in varsta, isi pun la vedere bocancii, frumos lustruiti, in asteptarea lui Mos Nicolae. Cu multe zile inainte, pentru a respecta obiceiul stramosesc, copii (prin grija bunicilor, dar si a parintilor) isi fac publice doleantele – ce sa le aduca mosu (Mos Nicolae, dar si Mos Craciun).

Amintiri si obiceiuri din copilaria mea ! Batranii nostri profitau de ocazie ca sa puna langa micul cadou pentru fiecare si cate o nuielusa, pentru cei mai nazdravani dintre noi. Pentru noi copii, nuielusa de alun pusa in bocanci avea rolul ei, atentionand pe cei in cauza, ca mosul stie tot, ca de data aceasta a trecut cu vederea toate nazbatiile care ne-au trecut prin minte si le-am facut, dar la anul viitor nu se stie daca va mai uita.    😕    Obiceiul l-am pastrat, cu mici ajustari si pentru copii mei. Mai in gluma, mai in serios, nuielusa statea de veghe. Cand disparea nuielusa, niciodata nu se stia din ce cauza (!?), autorul ramanand neidentificat, aparea ca din senin alta nuielusa sau o punga de 1 leu, agatata in cuierul din hol (la vedere), in care era un mar si un covrig (pentru “drum”, la copii nazdravani).    😀   Copiii mei au cazut de acord repede – “mergem la tataie, in Nord”, daca nazbatiile nu mai contenesc si trebuie apelat la “tapornita”. Din acel moment nu a mai fost utila “tapornita”  (denumirea “oficiala” a pungii de 1 leu), dar deja nu mai prea era nevoie de ea, caci aveai cu cine te intelege.    😛

O fi bine, o fi rau !? Aceste mici semnificatii, dupa parerea si din experienta mea de parinte, ajuta enorm un parinte sa ia deciziile corecte si rareori sa fie nevoie de “discutii fizice” cu copii sai. Altfel zis, personal, “corectiile fizice” le-am aplicat extrem de rar (mai mult declarativ),  numai pentru nazbatii deosebite si nu a fost nevoie sa verific in practica, vechea zicala stramoseasca: “Bataia este rupta din rai”.    😕    Nu acelasi lucru il pot afirma despre mine, ca si copil, cand nazbatiile erau actiuni aproape zilnice, desi nici cu mine nu s-a insistat in “corectii” cu nuielusa cea naravasa.    😀

EL ne va ierta cu siguranta ! Chiar daca este postul Craciunului, maine este mare sarbatoare si obiceiul din familie trebuie cinstit ca atare, printr-o masa festiva, de dulce, cu toti ai casei (ma refer la cei prezenti in localitate) asezati in jurul mesei, la pranz. Obiceiul l-am pastrat de-alungul anilor, desi, din pacate, anii trec mult prea repede, copii merg pe drumul lor, iar cei batrani au plecat dintre noi si nu mai sunt prezenti.    🙁   Nu uitam sa ne amintim de cei plecati dintre noi. Daca nu pot participa, cu copii ne vedem si ne auzim, aproape zilnic, pe net.   😛

Fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata de fleica de porc cu putina slanina si sorici (de preferat cu sorici parlit, nu oparit), ardei gras, ceapa, usturoi, verdeata (patrunjel, marar, busuioc), sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, ulei de masline, ulei de floarea soarelui, paste fainoase, ciuperci, rosii.

Ingrediente pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Ingrediente pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.

Ce-i cu ele in poza ? Radacinoasele (patrunjel, morcov, telina, pastarnac) se folosesc pentru felul unu la masa festiva de Mos Nicolae – ciorba din cap de piept de porc, acrita cu zeama de varza, impreuna cu o bucata din fleica (partea cu os mai mare si o bucata din capul de piept de porc, cumparat impreuna cu fleica (asa este cand alegi din galantar carnea – fleica, iti mai da si  macelarul ce mai vrea el    😀   ).

Pentru gratar, soriciul de pe fleica de porc, ramasa, fara os, se cresteaza cu un cutit bine ascutit, pana la carne. Carnea se unge cu putin ulei de floarea soarelui si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru.

Fleica se pune cu soriciul in sus, pe gratarul asezat direct pe flacara mare a aragazului, impreuna cu ardei gras si/ sau ardei capia, pentru copt. In cuva gratarului se pune apa si mirodenii: boabe de piper, boabe de coriandru, foi de dafin, rozmarin, crengute de cimbru uscat. Gratarul se acopera cu capacul si se tine la foc potrivit spre mare.
Auzi cum sfaraie soriciul care se coace ? Daca nu se aude, trebuie dat focul mai mare.     😀

Fleica de porc crestata si ardei, pe gratar, pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Fleica de porc crestata si ardei, pe gratar, pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.

Mic secret culinar !  Daca soriciul este oparit, in taietura se freaca cu sare grunjoasa, pentru ca soriciul sa devina crocant, in urma frigerii la gratar.    😛

Pentru pastele fainoase se pot folosi ciuperci proaspate sau ciuperci din cele culese in toamna, oparite si puse la congelator si rosii proaspete (daca mai ai prin frigider) sau rosii intregi din cele puse la congelator.

Alte ingrediente pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Alte ingrediente pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.

Sa fie vreun secret la prepararea pastelor fainoase !? Se pune o oala cu apa rece la fiert, pentru pastele fainoase. Pentru aceasta reteta sunt de preferat spaghetele cu ou. In apa se adauga sare grunjoasa. Cand apa da in clocot, se pun pastele fainoase si se fierb, la foc potrivit, atatea minute cat scrie pe pachet, minus 2 minute.

Paste fainoase la fiert pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Paste fainoase la fiert pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.

Ce este cu alea 2 minute, mai putin la fiert spaghetele ? Daca pastele fainoase se fierb complet, ulterior cand se vor cali, spaghetele se vor lipi unele de altele si vor forma o masa compacta, greu de manevrat cu furculita prin ea.    😀

Calire legume si ciuperci pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Calire legume si ciuperci pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.

Ardeiul gras taiat felii, ceapa taiata rondele si usturoiul feliat subtire, impreuna cu ciupercile feliate subtire se calesc in ulei de masline, pana ceapa se moaie usor. Daca ciupercile sunt congelate se taie inghetate si se pun la calit.

Pentru un gust deosebit ! Daca-i festin atunci sa ne respectam.     😕    Legumele se pot cali in untura de porc, provenita din costita afumata, taiata subtire si calita pana devine crocanta.

Calirea rosiilor impreuna cu legumele pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Calirea rosiilor impreuna cu legumele pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.

Se adauga rosiile feliate subtire peste legumele si ciupercile calite. Se amesteca cu o lingura de lemn pana se formeaza un sos. Se da in cateva clocote. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Daca se folosesc rosii inghetate, acestea se trec mai intai prin jet de apa calduta, se curata de pielite cu un cutit bine ascutit si se toaca marunt, apoi se adauga peste legumele si ciupercile calite.

Pastele fainoase, nescurse de apa, se iau din oala in care au fiert, folosind un cleste de bucatarie si se pun peste legumele calite si sosul de rosii.

Adaugare spaghete fierte peste legumele calite si sosul de rosii pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Adaugare spaghete fierte peste legumele calite si sosul de rosii pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.

Ce este cu pastele nescurse de apa ? Secrete peste secrete, toate din aceeasi bucatarie.     😛   Apa retinuta de pastele fainoase (se umfla prin fierbere, nu-i asa ?) va ajuta la amestecarea omogena a acestora cu sosul de rosii, legume si ciuperci, fara a se lipi spaghetele intre ele.

Verdeata tocata marunt presarata pe pastele fainoase pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Verdeata tocata marunt presarata pe pastele fainoase pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.

Se amesteca toate ingredientele folosind clestele de bucatarie pentru omogenizarea ingredientelor. Se presara verdeata tocata marunt.

Pastele fainoase gata pregatite se acopera si se mentin calde. S-o fi perpelit fleica pe gratar ? A fost focul cam mare, s-a ars putin soriciul. Nu se pune, soriciul va fi mai crocant.    😕   Fleica trebuie intoarsa. Se da focul mai mic.

Fleica este coapta pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase. Se pot pune alti ardei la copt.
Fleica este coapta pentru fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase. Se pot pune alti ardei la copt.

Putem pune alti ardei la copt. De la prima coacere, avem suficienti ardei pentru o salata de ardei copti.

Salata de ardei copti, cu ceapa pentru fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase.
Salata de ardei copti, cu ceapa pentru fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase.

Fleica de porc se portioneaza cu un cutit bine ascutit, in felii generoase.

Fleica de porc portionata pentru a fi servita ca fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Fleica de porc portionata pentru a fi servita ca fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.

Parca sosul care musteste din carnea fripta pe gratar face cu ochiul !? Niciun gurmand profesionist nu va rezista eternei ispite, sa moaie in acest sos cu o bucata de paine calda, atunci scoasa din cuptor.    😛

Paine de casa la cuptorul minune, pentru fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase.
Paine de casa la cuptorul minune, pentru fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase.

Am uitat ceva pentru un festin desavarsit ? Un pahar din vinul casei rosu din struguri nu poate lipsi.

Daca ai facut paste fainoase prea multe, le poti servi a doua zi, drept garnitura – ficatei de pui cu paste fainoase si sos de rosii.

Fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Ficatei de pui, cu paste fainoase si sos de rosii.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ati fost cuminti ? Cu siguranta, Mos Nicolae va sosi si la voi, daca nu cumva a sosit deja. Sa ne bucuram de sarbatori, sa fim sanatosi si de ce nu si la punga grosi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.