Fructe de mare cu paste fainoase

Bucataria romaneasca nu prea le are cu fructele de mare.

Imi amintesc, cand eram copil si venea camionul de la Dunare, cu peste proaspat, inconjurat/ acoperit cu sloiuri mari de gheata (care nu apucau sa se topeasca desi erau vreo 3-400 Km pana in oraselul meu), printre pestii mari, se gaseau si raci, cam la 3-400 grame bucata. Lumea nu ii lua ca nu stia cum sa-i pregateasca.

Mama si cu bunica spalau racii bine, in apa rece, ii puneau in apa fiarta, cu sare, asa vii, cum erau, ii fierbeau, pana se inroseau uniform (timp de vreo 10 minute). Se rupeau clesii si se sugeau, se despica in doua cochilia racului si se consuma carnea alba de acolo. Un deliciu adevarat, ce mai …   😛

Cand eram copil, stateam zile in sir, cat era vara de lunga, pe malul garlei, cu undita (o bata de alun, lunga de vreo 2 m, un bold indoit, drept carlig, 2 m de guta procurata cu mare osteneala de la spital, o farama de plumb, pusa bine, de la un pachet sigilat cu plumb, primit prin posta, un dop de pluta, prin care trecea guta), in balta sau impreuna cu alti copii de varsta mea, secam raului, ca sa prindem peste. Uneori gaseam si raci mititei, pe care ii aduceam mandru acasa, sa-i fiarba mama sau bunica.

Amintiri, amintiri ….. , placute, dar din pacate, activitati de nerepetat astazi. De ce ? Garla este tot acolo, casa parinteasca este tot pe aceeeasi strada, numai varsta protagonistilor este cu totul, alta.   🙁

De ceva vreme caut sa ma inspir, de la altii, cunoscatori, in retete de fructe de mare. Incerc, combin, inventez si testez ce iese, pe mine. Daca imi place, e in regula, le dau si celorlalti sa manance. Daca nu, nu. In 99 % cazuri reusesc sa scot un preparat comestibil, chiar gustos. M-am prins cam ce trebuie pus in toate retetele de gen – usturoi, ulei de masline, unt, ardei iute, ulei de soia (mai rar), zeama de lamaie, vin alb. Ar mai fi ceva secrete, pe care sigur o sa le descopar in timp si atunci o sa le si scriu (ca doar nu tin nimic pentru mine – vorba vine    😀    )

Am cumparat din market un pachet cu fructe de mare (scoici, surimi, caracatita, sepia, etc.).

Daca tot am vazut undeva, la o emisiune tv, cu bucatareli, ca fructele de mare se gatesc inghetate, am folosit vasul cu abur din dotare si le-am dezghetat/ fiert la abur, vreo 10 minute (ca asa scria in cartea aparatului).

Si ce daca ! Am citit ce scria si pe pachetul cumparat din market, dar cum nu mi-a placut ca zicea sa las fructele de mare sa se dezghete singure, in frigider, am renuntat sa ma iau dupa comerciant.

Un prim secret ! Fructele de mare se dezgheata rapid, in apa clocotita, cufundandu-le doar cateva secunde, pana se moaie usor. Pacat ca am aflat acest secret, ulterior, primei mele incercari, in bucatarit fructe de mare.

Alt secret ! Daca totusi se foloseste aparatul de abur, fructele de mare se dezgheata doar timp de 1-2 minute.

Am incins ulei de masline intr-o tigaie si am calit 2 catei de usturoi, doar de gust, pe care i-am scos inainte sa devina uleiul amar. 

Cu tigaia in mana, am calit rapid fructele de mare (calde inca, dupa dezghetare), din incheietura mainii. Nu prea mi-a iesit manevratul tigaii si atunci am apelat la o lingura de inox.

Am stropit fructele de mare, cu putin vin alb, sec si am lasat sa se evapore alcoolul.

Intre timp, intr-o oala, cu apa clocotita si sare, se pun la fiert paste fainoase, din faina de grau. Se folosesc paste  faìnoase de ce forma si culoare ii place fiecaruia. Mie imi plac spaghetele, cat mai subtiri, dar sa aiba ou.

Secret stiut de comercianti ! Pastele fainoase se fierb in apa clocotita, atata timp cat scrie pe pachet. Comerciantii au de cele mai multe ori dreptate.

Fara a se scurge pastele, intr-o sita, se iau cu un cleste de inox din oala in care au fiert (dupa ce se opreste focul) si se pun peste fructele de mare, in tigaie.

Oarece atentie ! Ca sa nu sara apa pe maini, stati 1/2 minut, cu pastele in cleste, deasupra oalei in care au fiert, inainte de a le pune peste fructele de mare, aflate in ulei incins.    😉

Se amesteca bine pastele fainoase cu fructele de mare, folosind o lingura de inox.

Graba strica treaba ! Nu este adevarat ca fasonul nu conteaza la un preparat, gatit in bucataria ta, de bloc. Amesteca cu grija pastele fainoase si fructele de mare, sa nu se rupa sau si mai rau, sa se amestece prea tare si sa  formeze impreuna, un cocolos nedefinit ca forma si culoare.    😛

Preparatul se serveste fierbinte, cu patrunjel verde, tocat marunt, presarat deasupra.

N-o sa va vina sa credeti ! Preparatul meu a iesit gustos, oarecum satios si usor pentru stomac. Peste vreo 2 ore chiar a trebuit sa mai imi fac un sandwich cu branza si rosii.

Am pus langa farfuria cu paste si fructe de mare, un pahar de vin alb, sec, rece si am servit cu placere o mancare noua, in gura veche, sorbind vinul din pahar, cu grija, sa nu stric dichisul, cumva.    😀

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca un anume preparat nu face parte din retetele preferate ale familiei voastre, dar ramniti camd il vedeti la restaurant sau pe la tv, indrazniti si preparati-l in bucataria voastra. Veti avea mari surprize. Ati uitat ceva sau ati inventat ceva, nu se pune, daca preparatul a iesit gustos, ca de fapt si de drept este singurul lucru care conteaza, pentru noi gurmanzii adeavrati.

2 Comments

  1. Imi place atat mancarea pe care o propui, cat si felul in care o prezinti. Bafta multa, te mai vizitez!

  2. nu am curaj sa mananc asa ceva

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*