Gaina fiarta, cu legume, preparate la cuptor.

Se cumpara legume proaspete: dovleac galben (lunguiet), ardei (galben, rosu, verde), morcov (rosu, alungit, tanar), dovlecel, vanata, ceapa (mica, lunguiata), pastarnac, telina, sparanghel, praz, cartofi rosii, etc. Nu trebuie toate sortimentele (in timp va stabiliti la cele care va plac cel mai mult si emana cele mai placute miasme pentru nasul fiecaruia).  Ciupercile sunt esentiale pentru reteta (eu le culeg si le conserv sau le tin oparite la congelator; sunt mult mai gustoase decat cele din magazin).   
Ardeiul iute (rosu, galben, verde) nu trebuie sa lipseasca (fara el mai bine renunti la reteta). Se pune teaca intreaga. Sa nu exagerati, este totusi ardei iute.
Se curata legumele, se taie felii/ bucati/ rondele (oricum mai mari, mai groase, dupa fantezia fiecaruia) sau se pastreaza intregi daca sunt mai mici. Ciupercile se pun intregi cu cotoare cu tot sau taiate in 2/4 bucati daca sunt mai mari.
Se pun toate intr-o tava mai mare. Se pune sare, piper, foi de dafin, cimbru, busuioc (cu foaie mare si lata), putin ulei. Se amesteca toate ingredientele.
Se pune gaina deasupra legumelor. Pe gaina se pun cateva fasii din grasimea ei naturala. 
Se introduce tava in cuptorul incins. Se verifica periodic, sa nu se arda legumele si gaina. Legumele se amesteca cu grija sa nu se rupa. Gaina se intoarce. Daca legumele nu au  lasat apa se adauga putina zeama, in care a fiert gaina. Se tine la cuptor cca. 45 minute – 1 ora, pana se moaie putin legumele si se rumeneste gaina. Spre sfarsit se stopeste gaina cu vin alb/ rosu amestecat cu putina tuica (sau pentru ocazii speciale, cu coniac, rom) si se mai tine 10 minute la cuptor.
Se serveste fierbinte, cu muraturi in otet (gogosar, castravete). Nu trebuie sa lipseasca un vin rosu dulceag.
Pofta buna !
Am uitat ceva, doar este vorba de munca protejata. Tava se manipuleaza cu manusi de bucatarie, pentru a evita riscul de arsuri termice. Cand pui lichidele peste gaina, intai se scoate tava din cuptor si apoi se stropeste. Daca se stopeste in cuptorul incins, unde focul inca arde, exista riscul de parlire a parului de pe maini, a genelor si sprancanelor si chiar riscul de producere a unor arsuri termice, pentru cei cu pielea fina. 

2 Comments

  1. Stiu eu un caz unde lipseste vinul.. 😀 dar reteta e minunata!!

  2. Dafin is Laurel Leaf / Bay Leaf in English
    Dafin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.