Galbiori gratinati, cu smantana

Vremea ploioasa din aceasta vara a trimis culegatorii de ciuperci cu tarnele si cosurile prin paduri, la cules. Drumurile de munte sunt impanzite cu culegatori care te indeamna de pe marginea drumului cu tot felul de ciuperci si bureti. In sezonul de vara sunt la mare cautare hribii/ manatarcile, craitele, galbiorii, barba caprei, buretii de fag si buretii iuti.

Comertul pe baza muncii altuia este in floare !? Nici comerciantii nu s-au lasat mai prejos. Au navalit cu dube si dubite pe la intersectii de drumuri stand in calea culegatorilor de ciuperci si cumparand intreaga lor marfa, la preturi mult sub cele cu care le vor vinde ulterior prin piete sau la centrele de colectare (tot ale comerciantilor), de unde se vand la export, la gramada, la italieni (de cele mai multe ori) care le usuca si apoi ni le retrimit in market-uri, frumos impachetate, dar la preturi prohibite.

De-ale gospodinelor interesate ! Alo …., investitori romani, la noi de ce nu s-ar usca aceste ciuperci si nu s-ar putea impacheta in pliculete ?! Poate s-ar obtine niste preturi mai omenesti, accesibile, in folosul cetateanului de rand sau nu intereseaza acest aspect ? Candva, prin vremuri de mult apuse, gaseam ciuperci uscate in tara, de catre firme romanesti, care se vindeau la Kg. Concurau cu succes Vegeta, adusa de la sarbi pe sub mana.

Se intampla ca unii edili sa mai si gandeasca ! Este adevarat ca nu destul de des asa cum ar fi normal. Primariile din satele de munte, care si-au scos inspectorii pe teren, au observat cum cardurile de comercianti aduna toate ciupercile culese din padure, direct de la culegatori si au impus taxe consistente pe perioada culesului. Politia locala verifica centrele de colectare (bine stiute, de altfel) si aplica amenzi contraventionale acelor comercianti care nu fac dovada platii taxei stabilite de consiliul local.

Taxarea culegatorilor o face ocolul silvic din zona. Taxa este ceva mai mica, ca sa-i ramana ceva si culegatorului dupa ce zic eu, este inselat de comercianti. Culegatorii se bucura ca li se ia toata marfa o data si se pot intoarce repede la cules de ciuperci in padure.

Oare de ce ? Si prin piete se observa o oarecare incercare timida a primariei de a obtine venituri din taxarea comerciantilor si a culegatorilor de ciuperci. Daca nu are in dotare laborator care sa verifice ciupercile puse pe tarabe de culegatori, seful pietei aplica o mai veche meteahna – pune inspectorii pietei sa-i alunge pe culegatori, dar nu indrazneste sa faca acelasi lucru cu comeciantii direct cotizanti. Rezultatul – culegatorii (cunoscatori din batrani ai ciupercilor nu risca sa otraveasca pe nimeni) stau pe la coltul pietei si isi vand marfa culeasa cu truda. De aici sunt alungati mai cu mila de catre inspectorii pietei.

Nu cunosti ciupercile, nu le culegi ! Inca de mic copil mergeam cu bunica pe Treapturi la cules de ciuperci. Pot zice ca le cunosc, dar niciodata nu risc sa culeg ciuperci indoielnice. Am citit multe tratate de profil, scrise de oameni invatati si in toate se scrie ca ciupercile nu se corcesc/ sporii diferiti nu se amesteca in aceeasi ciuperca. Toate grozaviile datorate ciupercilor sunt de la cele otravitoare sau de la ciuperci nespalate bine si care au urme de insecticid/ pesticid de la stropitul padurilor. Sincer vorbind, sa tot fie vreo 25 de ani de cand nu am mai vazut avionul stropind padurea. Ceea ce este esential de retinut – nu recomand nimanui care nu cunoaste ciupercile, sa le culeaga direct din padure si/ sau din camp sau sa le cumpere de pe tarabele din piata.

Ce retete pe baza de ciuperci pregatim in familie ? Un loc aparte il ocupa delicatesele – ciuperci trase in unt servite pe paine prajita, ciuperci pane’, ciuperci pane’ in aluat de bere. Omletele familiei contin in ele de multe ori ciuperci – omleta cu porcarele si ciuperci, omleta cu creier si ciuperci, omleta cu ciuperci, omleta cu carnati si ciuperci. Pregatim tot felul de garnituri pe baza de ciuperci pentru fripturi sau pentru peste – sufleu de conopida cu ciuperci, dovlecei umpluti cu praz si ciuperci, cartofi cu ciuperci de padure la cuptor. Pregatim sarmale cu ciuperci, orez si stafide sau sarmale cu ciuperci cum face sotia mea. Mancaricile cu ciuperci nu pot lipsi din retetarul familiei – mancarica de ciuperci albe, ciulama din piept de pui si ciuperci, tocanita de ciuperci, legume umplute cu carne si ghebe, tocanita din piept de pui, praz si pleorotus, chiftelute cu sos si ciuperci sotate. In supe – supa crema de ciuperci, supa crema de legume si ciuperci, supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita sau in ciorbe – ciorba de varza noua si ciuperci, ciorba de curcan cu ciuperci, acrita cu zeama de castraveti, ciupercile pot fi adevarate surprize gastronomice.

Galbiori gratinati cu smantana.
Galbiori gratinati cu smantana.

Ingrediente de trebuinta in reteta: galbiori, oua de gaina, ceapa si usturoi verde, cascaval afumat, branza telemea de oaie, marar si patrunjel verde, ardei gras, ceapa uscata, unt proaspat, smantana grasa, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, vin alb, sec, lamaie.

Galbiorii se curata de frunze si pamant. Se spala in mai multe ape reci. Buretii se lasa intr-un lighean cu apa rece si se amesteca cu mana pentru a cadea pamantul/ nisipul la fund. Se scurg printr-o sita deasa.

Galbiori curatati, spalati si scursi in sita.
Galbiori curatati, spalati si scursi in sita.

Legumele se spala bine sub jet de apa rece si se lasa la scurs.

Ingrediente de trebuinta pentru galbiori gratinati cu smantana.
Ingrediente de trebuinta pentru galbiori gratinati cu smantana.

Sa ne ferim de salmonela ! Ouale de gaina se spala/ se freaca cu buretele de bucatarie si apa cu detergent, apoi se clatesc cu apa rece, multa.

Ingrediente de trebuinta pentru galbiori gratinati cu smantana.
Ingrediente de trebuinta pentru galbiori gratinati cu smantana.

Intr-o tigaie adanca (wock) bine incinsa, se adauga un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Amestec de ulei de masline si smantana care se incinge in wock.
Amestec de ulei de masline si smantana care se incinge in wock.

Ceapa uscata taiata rondele, ceapa si usturoiul verde tocate marunt, ardeiul gras taiat cubulete se calesc in amestecul de ulei de masline si unt proaspat.

Calire ceapa uscata, ceapa si usturoi verde, ardei gras in amestec de ulei de masline si unt proaspat.
Calire ceapa uscata, ceapa si usturoi verde, ardei gras in amestec de ulei de masline si unt proaspat.

In tigaie se adauga galbiorii rupti cu mana. Nu se taie cu cutitul pentru a se evita oxidarea buretilor.

Ingrediente

  • galbiori,
  • oua de gaina,
  • cascaval afumat,
  • unt proaspat,
  • telemea de oaie,
  • ceapa si usturoi verde.

Galbiorii se calesc la foc mare, cu tigaia in mana, amestecand din incheietura mainii.

Calire galbiori impreuna cu ceapa, usturoi si ardei gras.
Calire galbiori impreuna cu ceapa, usturoi si ardei gras.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se picura vin alb sec si zeama de lamaie pentru un gust deosebit al preparatului.

Mici secrete culinare ! Nu este o greseala daca se adauga niste coaja de lamaie data pe razatoarea mica spre deliciul gurmanzilor si gurmetilor din familie.

Reteta pas cu pas

  1. Calire legume in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat intr-un wock.
  2. Curatare si spalare galbiori, scurgere de apa prin sita deasa.
  3. Calire galbiori la foc iute impreuna cu amestecul de legume. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  4. Adaugare cascaval afumat dat pe razatoarea mare si verdeata tocata marunt, in wock. Amestecare cu o lingura din lemn.
  5. Galbiorii caliti in unt se pun intr-un vas termorezistent uns cu unt proaspat impreuna cu tot lichidul din wock.
  6. Se adauga peste galbiorii trasi in unt, telemea de oaie si/ sau cascaval afumat dat(a) pe razatoarea mare.
  7. Ouale de gaina se bat cu smantana grasa folosind telul sau o furculita. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  8. Ouale batute cu smantana grasa se adauga in vasul termorezistent. Vasul se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit pentru gratinare.
  9. Preparatul se serveste cald cu salata de sezon.

Cand ciupercile sunt moi si lichidul (apa din ciuperci si legume) a scazut vizibil se adauga verdeata tocata marunt si cascaval afumat dat pe razatoarea mare.

Pe galbiorii caliti se adauga cascaval afumat dat pe razatoarea mare si verdeata tocata marunt.
Pe galbiorii caliti se adauga cascaval afumat dat pe razatoarea mare si verdeata tocata marunt.

Preparatul se amesteca din incheietura mainii sau folosind o lingura din lemn.

Galbiori trasi in unt si prerati cu cascavala fumat care se pot servi pe paine prajita.
Galbiori trasi in unt si prerati cu cascavala fumat care se pot servi pe paine prajita.

In aceasta faza de preparare, galbiorii se pot servi pe paine prajita. Poate fi un mic dejun consistent sau un aperitiv delicios.

Galbiori trasi in unt serviti pe paine prajita.
Galbiori trasi in unt serviti pe paine prajita.

Cum pregatim la iuteala un pranz consistent ? Cautam prin frigider si daca dam de cap de piept de porc, afumat si carnati proaspeti/ afumati incingem la iuteala o tigaie in care punem de o prajeala.

Prajeala din cap de piept de porc, afumat si carnati proaspeti.
Prajeala din cap de piept de porc, afumat si carnati proaspeti.

In timpul ce se face prajeala, pregatim o salata de sezon (rosii, ceapa , ardei gras, castraveti, verdeata, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si ulei de masline extravirgin) pe care presaram cascaval afumat/ telemea de oaie, dat(a) pe razatoarea mare.

Salata de sezon servita la galbiori gratinati cu smantana.
Salata de sezon servita la galbiori gratinati cu smantana.

Pranzul este gata – afumatura trasa la tigaie cu galbiori trasi in unt serviti pe paine prajita.

Afumatura prajita servita cu galbiori trasi in unt.
Afumatura prajita servita cu galbiori trasi in unt.

O bere rece face pranzul un adevarat festin.

Pregatim in continuare cina folosind galbiorii trasi in unt ramasi in tigaie (wock) pe care ii punem intr-un vas termorezistent uns cu unt proaspat.

Vas termorezistent cu galbiori trasi in unt peste care s-a adaugat telemea / cascaval afumat dat(a) pe razatoarea mare.
Vas termorezistent cu galbiori trasi in unt peste care s-a adaugat telemea / cascaval afumat dat(a) pe razatoarea mare.

In vas se adauga telemea de oaie si/ sau cascaval afumat dat(a) pe razatoarea mare.

Ouale de gaina se bat folosind o furculita sau telul. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Oua de gaina batute cu smantana grasa.
Oua de gaina batute cu smantana grasa.

In ouale batute se adauga putina smantana grasa.

Ouale batute se adauga peste galbiori in vasul termorezistent.

Pregatire galbiori trasi in unt si oua batute pentru gratinare la cuptor.
Pregatire galbiori trasi in unt si oua batute pentru gratinare la cuptor.

Pentru gratinarea preparatului, vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit pana se rumenesc ouale batute si preparatul se desprinde singur de marginile vasului de copt.

Galbiori gratinati cu smantana - preparatul este gata pentru cina.
Galbiori gratinati cu smantana – preparatul este gata pentru cina.

Preparatul se poate servi cald sau rece.

Galbiori gratinati cu smantana - preparatul este gata servit.
Galbiori gratinati cu smantana – preparatul este gata servit.

O salata de sezon (fasole galbena, fiarta, usturoi, verdeata tocat marunt, sare grunjoasa, ulei de masiline, otet de mere si mere) este bine venita.

Salata de fasole galbena servita la galbiori gratinati cu smantana.
Salata de fasole galbena servita la galbiori gratinati cu smantana.

Un pahar cu vin alb sec, rece, nu poate fi refuzat.

Daca de la pranz a mai ramas ceva afumatura prajita nu este niciun bai daca o punem langa galbiorii gratinati.

Cina cu galbiori gratinati cu smantana si prajeala de afumatura.
Cina cu galbiori gratinati cu smantana si prajeala de afumatura.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti ciupercile. Sunt sanatoase, gustoase si satioase, oricand pot inlocui carnea din meniu. In general, ciupercile se prepara destul de usor. Bine preparate, ciupercile pot fi adevarate surprize culinare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.