Gratin din fenicul si praz cu gratar din muschi de porc si piept de curcan

Mult asteptata iarna de anul acesta isi arata coltii si pe la noi. Cativa fulgi de zapada s-au zbenguit prin aer. Un strat de zapada de vreo 5 mm abia s-a pus pe capota masinii. Speranta mea, de a construi impreuna cu nepotelul un om de zapada nu s-a materializat. Am ramas doar cu promisiunea. In schimb, este ger noaptea si frig coltos, ziua, de-i ingheata nasul mititelului cand iesim la plimbare. Iernile adevarate, cu ger si munti de zapada, din anii copilariei mele, au disparut. De ce oare ?!

Clima, politica si tupeul ! Toate acestea sunt mana in mana pe malul Dambovitei. Ploua ca primavara si s-au pornit viiturile. Multi specialisti zic, ca noi oamenii, am fi de vina, ca poluam. Nu luam insa masuri drastice cu taiatul padurilor si nici cu profitorii, doar ne vaitam. Legile cu padurile, cu greu adoptate de parlament, chiar schioape fiind, nu sunt promulgate. Intoarse in parlament, legile acestea isi dau obstescul sfarsit. Se mai lauda marii nostrii politicieni ca au reimpadurit nu stiu cate mii de hectare. Politicienii nostri au tupeul sa cheme poporul sa participe masiv, prin munca patriotica, la reimpadurire ca si cum omul de rand ar fi raspunzator de defrisarile criminale de la noi. Reimpaduririle ar trebui sa fie facute cu detinuti, adica cu cei condamnati (?!) pentru nenorocirea distrugerii padurilor noastre. Cheltuiala sa fie suportata din averile confiscate ale profitorilor de pe urma lemnului taiat de-a valma.

Amintiri, amintiri … ! Prin anii ’60, am participat cu mic, cu mare, la impadurirea muntilor si dealurilor din zona noastra. Nu era ceva usor pentru un copil. Sapam gropi si impaduream. Era sol nisipos, cu panta lina, fara radacini si cioturi. Marile reimpaduriri de azi trebuie facute acolo unde s-au defrisat complet muntii si dealurile. Locurile sunt pline de cioturi, crengi si radacini.

Asa o fi, poate Da, poate Nu ! Mi se reproseaza uneori ca bat campii pana ma apuc sa scriu reteta propriu-zisa. Incerc sa explic cui doreste sa inteleaga, cum ca acest blog este mai intai o stare de spirit, un hoby, nu neaparat o carte cu retete culinare. Cine doreste, citeste, cine nu doreste, sare peste partea cu starea de spirit.

Placerea mea in ale bucataritului este cuplata cu oarece indemanare in manuitul cutitului. Starea mea de spirit se manifesta interior o data cu amestecatul prin oale, cratite si tingiri.

Din retetarul familiei mele ! Gratin-ul si sufle’-ul din legume sunt regasite frecvent in preparatele culinare ale familiei mele. Sunt servite ca atare de pofticiosii familiei. Fac parte si din garniturile preferate ale gurmanzilor familiei, la unele preparate din carne sau peste.

Ca legume folosim cartofi – cartofi gratinati, cartofi gratinati altfel, cartofi noi cu branza dulce si smantana, gratinati.

Ne place conopida – sufleu de conopida cu mozarella, sufleu de conopida cu costita afumata.

Nu neglijam dovleceii – sufleu de dovlecei sau brocoli – sufleu de brocoli.

Cuplam legumele – sufleu de conopida si cartofi noi cu ficat de vitel pane’, sufleu de brocoli si cartofi.

Folosim si legume in amestec cu ciuperci – sufleu de conopida cu ciuperci, galbiori gratinati cu smantana.

Gratin din fenicul si praz cu gratar din muschi de porc si piept de curcan.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o radacina de fenicul mare, un fir de praz mai gros, muschi de porc, piept de curcan, mozarella tare, cascaval afumat, ulei de rapita, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, rozmarin, portocale.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire carne pentru gratar.

Muschiul de porc si pieptul de curcan se taie felii groase de cca. 1 cm.

Carnea se pune la macerat in zeama de portocale, coaja de portocale data pe razatoarea mica, ulei de rapita, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, rozmarin.

Felii din muschi de porc si piept de curcan care se macereaza.

Pregatire fenicul si praz in vederea coacerii ca gratin.

Feniculul se curata de foile uscate si de partea cu tulpina si frunze. Se taie in felii groase de cca. 1 cm, folosind un cutit bine ascutit.

Oarece secret culinar. Frunzele de fenicul daca sunt proaspete (verzi) pot fi folosite in maceratul de carne.

Secretul bucatarului ! Cotorul radacinii de fenicul nu se indeparteaza in totalitate pentru ca la feliere, foile sa nu se desprinda intre ele.

Radacina de fenicul si fir de praz taiate felii.

Prazul se curata de mustati si de foile uscate. Din firul de praz se foloseste doar partea alba.

Firul de praz se taie in diagonala, in felii de cca. 1 cm grosime.

Ingrediente

  • radacina de fenicul,
    partea alba din fir de praz,
    muschi de porc,
    piept de curcan,
    crengute de cimbru,
    crengute de rozmarin,
    portocale.

Pregatire mozarella si cascaval afumat.

Mozarella tare si cascavalul afumat se dau pe razatoarea mica.

Coacere gratin din fenicul si praz.

Intr-un vas de coacere termorezistent se incalzeste un amestec de unt proaspat si ulei de rapita.

Vas termorezistent in care se incalzeste un amestec de unt proaspat si ulei de rapita.

Vasul se introduce pentru 1 minut in cuptorul incins al aragazului, gata pregatit pentru coacerea gratinului.

Rondelele de fenicul si rondelele de praz se tavalesc prin amestecul de unt proaspat si ulei de rapita.

Rodelele de legume se aseaza pe fundul vasului cat mai strans.

Legumele unse cu amestec de unt proaspat si ulei de rapita se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Felii de fenicul si feliide praz tavalite prin amestec de unt proaspat si ulei de rapita.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru 15-20 de minute.

Cand pe marginea vasului, legumele incep sa se rumeneasca, se scoate vasul din cuptorul aragazului.

Pe deasupra legumelor fierbinti se imprastie branzeturile date pe razatoarea mare. Instantaneu va incepe topirea branzeturilor si gratinarea legumelor.

Pe legumele coapte pe jumatate s-au imprastiat branzeturile date pe razatoarea mare.

Ordinea de desfasurare a operatiilor culinare.

  • Macerare felii de carne.
  • Pregatire praz si fenicul pentru gratinare.
  • Mozarella tare si cascavalul afumat se dau pe razatoarea mica.
  • Rondelele de praz si de fenicul se coc pe jumatate la foc potrivit, in putin amestec de unt proaspat si ulei de rapita.
  • Adaugare branzeturi pe rondelele de praz si fenicul coapte pe jumatate si apoi gratinare legume in cuptorul aragazului.
  • Carnea se frige pe gratarul cu cuva pentru apa si condimente asezat direct pe flacara aragazului. Gratarul functioneaza cu capacul pus.
  • Montare si servire preparat final pe farfurii intinse.

Vasul termorezistent se reintroduce in cuptorul aragazului. Se urmareste rumenirea preparatului.

Gratinul din fenicul si praz este gata pregatit.

Optiuni gastronomice ! Gratinul de fenicul si praz se poate servi ca atare, cu putina smantana grasa deasupra. Gratinul se poate servi ca garnitura la o friptura de porc si/ sau curcan, pregatita pe gratar sau la tigaie.

Carnea macerata se frige pe gratar.

Feliile de carne macerata se pun pe gratarul prevazut cu cuva pentru apa si condimente, asezat direct pe flacara mare a aragazului.

Carnea macerata se frige pe gratar.

Gratarul se foloseste cu capacul pus pe cuva, in timpul frigerii carnii.

Gratar cu cuva pentru apa si condimente asezat direct pe flacara mare a aragazului, in timpul coacerii preparatului.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza si se serveste cald, pe farfurii intinse.

Gratin din fenicul si praz cu gratar din muschi de porc si piept de curcan – preparatul este gata servit.

Preparatul se serveste cu muraturi taranesti, alaturi.

Muraturi taranesti.

La acest preparat se poate servi optional, langa gratin si salata din ciuperci conservate in otet.

Ciuperci in otet conservate pentru iarna.

Pregatire salata din ciuperci conservate in otet.

Ciupercile din borcan se scurg de lichidul de conservare si se trec prin jet de apa rece.

Ciupercile se pun intr-un bol. Se adauga ulei de masline extravirgin, usturoi taiat rondele subtiri si verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

Salata din ciuperci conservate in otet.

Gurmanzii si gurmetii profesionisti nu vor refuza un pahar cu vin alb demidulce, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am pregatit fenicul pentru prima data, fara a fi sigur ca reteta (oarece influente de pe internet si adaptari proprii) pregatita va fi o reusita sau un fiasco total. Rezultatul este imbucurator. Mai am cateva idei culinare. Cu prima ocazie, cand gasesc fenicul proaspat prin galantare, voi trece la noi experimente culinare. Nu vad de ce feniculul nu ar putea deveni una din legumele preferate de familia mea !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.