Gusa de curcan umpluta cu carne

Cand cumpara o zburatoare mai mare (curcan, gaina rasa grea) multe gospodine sunt in dilema ce sa faca cu gusa (partea cu multa grasime si piele). Multe din gospodinele tinere ajung la solutii extreme: o arunca pur si simplu. Mare eroare.

Se transeaza gusa cu piele, grasime si cu ceva carne de la pasare. Daca se poate sa se mentina forma ovala a gusii (deci nu o tai ca pe o coala de hartie).

Speli bine cu apa rece gusa si o lasi la scurs intr-o sita. Sarezi, piperezi la interior.

Cumperi niste carne de porc slaba si/ sau carne de vita si pui macelarul sa ti-o toace la masina lui electrica de tocat, folosind sita cu ochiuri mari.

Speli bine cu apa rece, le asi la scurs si tai feliute niste ciuperci proaspete. Cureti o ceapa alba si o tai solzi. Cureti un morcov mic si il dai pe razatoare. Calesti totul in untura de pasare. Sarezi si piperezi dupa gust. Lasi sa se raceasca. Amesteci totul cu 1-2 oua si ceva verdeata (patrunjel, fin tocat).

Umpli gusa cu amestecul de carne si o cosi cu ata si ac.

Ungi cu untura de pasare o cratita/ vas termorezistent si pui inauntru gusa umpluta. Adaugi un paharel de vin alb si 1/2 paharel de tuica de pruna. Bagi in cuptorul incins, la foc mic, cu capacul pus la cratita. Te uiti din cand in cand sa nu se arda cratita la interior sau sa sece lichidul (greu de crezut, pentru ca se scurge in vas grasimea de pasare). Este gata cam in 1 1/2 ora.

Gusa umpluta se serveste calda, cu garnitura de piure de cartofi sau rece, cu mustar. Inainte de a taia gusa in felii groase de 1-2 cm, aspira cu narile, mireasmele care se imprastie din cratita.

O salata verde facuta simplu cu ulei de masline si lamaie, sare, piper, accentueaza savoarea amestecului de carne.

Un vin alb demisec te imbie sa gusti.

Pofta buna !

Atentie ! Cratita/ vasul termorezistent, capacul, se manevreaza numai cu manusi de bucatarie.

3 Comments

  1. fac si eu azi

  2. mie mi se pare gustuos

  3. Nu o sa-ti para rau.
    Sa-mi zici cum a fost si in special daca ai idei de imbunatatire reteta.
    Nu uita sa servesti o felie rece, cu mustar si/ sau hrean, pe o felie de paine calda.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.