Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia

In fiecare an incerc sa pastrez vie, traditia familiei de a pregati in casa tot felul de bunatati din carne de porc, denumite generic – porcarele, cu care sa onoram mesele aniversare din timpul sarbatorilor de iarna.

Amintiri, amintiri …. ! Crescand porc in curte, parintii, bunicii si socrii aveau grija sa stranga cat mai multi dintre copii si nepoti la taierea porcului. Era un moment unic sa vezi in jurul macelarilor umbrele micutilor nerabdatori sa guste din soriciul proaspat parlit, inca aburind. Batranii nostri au plecat de ceva vreme dintre noi, pe undeva pe unde au treburi importante de nu mai dau niciun semn. Porcul nu mai guita  prin ograda. Copii au crescut, nepotii la randul lor, au crescut si ei, plecand fiecare pe la treburile lor. De sarbatori incercam sa ne adunam intreaga familie, sa ne amintim de cei batrani si sa inchinam un pahar in cinstea lor. Si cum putem sa ne aducem mai bine aminte de ei, decat degustand din preparatele din porc cu care ne-au obisnuit.

Adaptare din mers la posibilitatile actuale ! Cumpar din toate cele necesare pentru a pregati porcarele pentru iarna, treptat, pe masura ce gasesc ceea ce doresc si imi place cum arata, in galantarul de la macelarie (misun in prealabil prin toate macelariile din oras, in piata si in targul organizat in oras, cu produse traditionale). Daca se poate, comand sortimentele dorite de carne, slanina cruda, pecie, gusa, capatana de porc, maruntaie, etc., chiar daca platesc ceva mai mult. Cu afumatul merge destul de greu. In ultimul an, amicul care ma servea cu afumatul a cam imbatranit si nu mai este prea fericit sa-i dau si eu de lucru, chiar daca nu vrea sa recunoasca. Imi ramane solutia de a pregati in casa preparatele pe care nu le afum si de a cumpara porcarelele afumate, preferate, direct de la producator, astfel incat sa nu lipseasca de pe masa de sarbatori, nimic dintre preparatele stiute.

Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia.
Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o capatana de porc si/ sau mai multe bucati de gusa de porc (taiate de catre macelar si cu ceva din ceafa porcului) cu cat mai multa carne, boia de ardei dulce si boia de ardei iute, piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, sare grunjoasa, cimbru, zeama de varza, catei de usturoi.

Cand se cumpara capatana intreaga (de preferat de la un porc parlit, nu oparit), gusa folosita in aceasta reteta se transeaza de pe capatana folosind un cutit bine ascutit, iar restul capatanii se va folosi impreuna cu picioare (“adidasi” pentru a iesi “tremurici” la piftie) si ceva carne pentru piftie de porc.

Alternative de pregatire a retetei ! Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia se poate prepara din gusa tinuta la sare sau din gusa proaspata. Pentru sarare se tine gusa de porc, 2 saptamani, frecata  bine cu usturoi pisat, in saramura puternica (apa rece amestecata cu multa sare grunjoasa, cat sa stea oul proaspat de gaina la suprafata saramurii).

Gusa de porc oparit se parleste cat mai bine la flacara mare a aragazului si se “barbiereste” cu un cutit bine ascutit.

Gusa de porc parlita la flacara mare a aragazului inainte de a fi fiarta in zeama de varza.
Gusa de porc parlita la flacara mare a aragazului inainte de a fi fiarta in zeama de varza.

Chiar daca porcul a fost parlit este de preferat sa se mai treaca bucatile de guse prin flacara aragazului si sa se indeparteze tot parul folosind un cutit bine ascutit.

Partea carnoasa a gusii de porc.
Partea carnoasa a gusii de porc.

Mic secret dupa parlire ! Gusa de porc se freaca pe partea cu sorici cu sare grunjoasa si malai pentru a se curata bine de par si a se desavarsi coacerea soriciului.

Gusa de porc care se pregateste proaspata, parlita bine si “barbierita”, se freaca cu sare grunjoasa si cimbru uscat, pe ambele parti si se pune la fiert intr-o oala, cu zeama de varza (indoita cu apa rece), catei de usturoi, piper boabe, boabe de mustar si foi de dafin.

Alte lichide pentru fiert ! In loc de zeama de varza se poate folosi un amestec de apa rece si otet alimentar, de 9 grade, din vin sau zeama de muraturi taranesti.

Gusa de porc frecata cu sare grunjoasa si cimbru uscat pusa la fiert in zeama de varza, cu catei de usturoi, piper boabe si foi de dafin.
Gusa de porc frecata cu sare grunjoasa si cimbru uscat pusa la fiert in zeama de varza, cu catei de usturoi, piper boabe, boabe de mustar si foi de dafin.

Cand lichidul da in fiert se micsoreaza focul si se continua fierberea la foc potrivit, pana ce gusa se fierbe (intra varful cutitului pana la mijlocul bucatii de guse, fara a strapunge).

Gusa fiarta se scoate din lichidul de fierbere si se lasa la scurs intr-o sita.

Gusa de porc fiarta lasata la scurs intr-o sita.
Gusa de porc fiarta lasata la scurs intr-o sita.

Se pregateste pe un platou, un amestec de boia de ardei dulce si boia de ardei iute, dupa gustul fiecaruia.

Boia de ardei pregatita pentru tavalirea gusii de porc fierte.
Boia de ardei pregatita pentru tavalirea gusii de porc fierte.

Pentru o savoare deosebita a preparatului ! Se poate folosi boia de ardei dulce, afumata. Gurmetii de profesie vor fi incantati.

Nu va zgarciti cu boiaua ! Cand gusa de porc s-a scurs de lichid, fara a se raci complet, se tavaleste bine prin amestecul de boia de ardei. Surplusul de boia se va aduna de pe gusa fiarta, folosind lama unui cutit, atunci cand se va consuma, inainte de feliere.

Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia, gata pregatita.
Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia, gata pregatita.

Gusa de porc fiarta, tavalita prin boia se agata la zvantat, in curent de aer rece, timp de 1-2 zile. Boiaua va adera bine la carnea cu grasime.

Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia este gata.
Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia este gata.

Se poate pastra fara probleme 6-8 luni, la rece !  Dupa uscare, gusa de porc fiarta si tavalita prin boia se poate felia si pune in pungi din plastic alimentar, sorici pe sorici, la rece, in frigider. Poate fi pastrata si in congelator pentru a se consuma dupa mai mult timp, desi nu apuca. Cand te apuci sa gusti acest preparat minunat, plin de miroazne tainice, gusti pana se termina toata bucata, mai ales daca ai langa farfurie o cescuta cu tuica fiarta.

Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia, taiata in felii groase.
Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia, taiata in felii groase.

Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia se serveste ca aperitiv. Borcanul cu mustar sa fie la indemana si/ sau o ceapa alba, lunguiata, cu foi groase – ceapa de apa.

Merge de minune si cu salata de varza murata si  paine de casa coapta in cuptor, calda, caz in care un paharel cu tuica de prune este bine primit de meseni.

Paine de casa facuta la cuptor, servita la gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia.
Paine de casa facuta la cuptor, servita la gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ezitati sa preparati in propria voastra bucatarie toate porcarelele care va plac. Veti sti intotdeauna ce ingrediente ati folosit si nu veti avea, astfel, surprize neplacute, legate de gustul preparatului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.