Hamburgheri din carne tocata de vitel cu piure’ de tuchini si urzici

Orice moment de relaxare este bine venit in activitatea de zi cu zi a fiecarui individ. Pentru mine, relaxare inseamna nu statul in fata ecranului televizorului, la nesfarsit, cu telecomanda in mana. Ma limitez, de regula, la programele de sport si la 1-2 seriale pe care le urmaresc.

Asa sunt bunicii fericiti ! Impreuna cu nepotelul meu urmarim cateva minute (pana micutul se plictiseste) un program tv adecvat pentru varsta lui. Incerc sa-i povestesc despre ceea ce vede pe ecran.

Butonez la calculator pe la stiri (citesc titlurile si tot mai rar deschid articolul). Intru pe site-uri profesioniste/ profesionale unde mai comentez, doar daca ma pricep sa-mi dau cu parerea sau sa dau un sfat creator. Citesc cate o carte doar daca vad ca bibliografia concreta sta la baza acesteia, nu visele si inchipuirile autorului.

Invartitul la cratiti si tingiri este insa adevarata mea relaxare, profunda si in acelasi timp profitabila pentru familie.

Oare de ce ?! Scrierea unei retete din multele pentru care am poze deja facute (timpul limitat nu mi-a permis sa le scriu) este si aceasta tot o relaxare. Vreau sa cred ca abordarea scrierii este cea care relaxeaza, nu doar reteta in sine.

Reusesc insa, destul de rar, sa scriu o reteta de la cap la coada, dintr-o singura abordare. Nu prea reusesc sa scurtez cu mult timpul alocat scrierii unei retete. Pregatesc reteta mult mai repede ca timp.

De-ale bucatarului amator ! Cand inspiratia mea culinara mai da rateuri (varsta isi face uneori prezenta), iar in sursele mele de informare, mostenite de la parinti se folosesc doar garnituri consacrate, experimentez diverse amestecuri de legume.

Ma adaptez la legumele proaspete expuse pe rafturile din market, pe care le combin cu legumele de prin congelatorul propriu, puse de cu toamna. Nu omit nici ce vad proaspat, verde, pe tarabele din piata.

Cumparaturile bine facute te inspira in retetele pe care le pregatesti ! Rareori plec de acasa cu ideea fixa de a cumpara ingrediente pentru o anume reteta. Prefer sa cumpar doar ceea ce imi place, nu neaparat ceea ce gasesc.

Am cumparat carne de vitel de la macelarie, fetele mi-au tocat bucata de pulpa de vitel pe care am cumparat-o. In casa am pregatit hamburgheri din carne de vitel inspirat dupa o retete pregatita de Jamie Oliver. Am adaugat cateva idei proprii.

Preparate din retetarul familiei mele ! Pregatim in casa hamburgheri cumparand carne tocata de vitel – hamburgheri de vitel cu cartofi impanati, la cuptor; sau carne tocata din pulpa slaba de porc – hamburgheri din carne de porc cu cartofi prajiti si turta cu jumari.

Am cumparat si hamburgheri gata pregatiti, refrigerati sau inghetati din market, de proba. Am renuntat repede, nu au aceeasi savoare ca cei pregatiti proaspeti, din carne tocata, in casa.

Hamburgheri din carne de vitel cu piure’ de tuchini si urzici.

Ingrediente de trebuinta in reteta: hamburgheri, 2 tuchini (de preferat mai mici, sunt tineri cu putine seminte), o poala de urzici proaspete, smantana grasa, cascaval afumat, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de rapita.

Pregatire ingrediente pentru preparare.

Am folosit 2 hamburgheri pregatiti in casa – hamburgheri de vitel cu cartofi impanati, la cuptor

Hamburgheri pregatiti din carne tocata de vitel.

Pregatire tuchini pentru preparare. Tuchini mici, cat mai tineri, se spala bine cu apa calduta/ apa rece. Nu se curata de coaja sau se curata doar partial.

Daca tuchini sunt mai mari se pot scoate semintele, caz in care se taie in lung, se scot semintele folosind o lingura si apoi se feliaza rondele. Semintele nu se arunca, se pot folosi intr-o supa crema impreuna cu alte legume sau la o ciorba de dovlecei.

Nu este o greseala daca nu se scot semintele din tuchini. Tuchini se feliaza in rondele groase de 1 cm.

Fierbere tuchini. Rondelele de tuchini se pun la fiert in apa rece cu putina sare grunjoasa.

Fierbere rondele de tuchini in apa cu sare grunjoasa.

Tuchini fierti se lasa la scurs intr-o sita.

Ingredients

  • hamburgheri din carne de vitel, tocata,
  • tuchini,
  • urzici,
  • smantana grasa,
  • cascaval afumat.

Alternativa culinara. In reteta se pot folosi dovlecei tineri in loc de tuchini. Nu este o greseala daca in reteta se folosesc hamburgheri din carne de porc tocata sau hamburgheri din amestec de carne de porc si carne de vitel, tocata. Acestia vor fi mai grasi, cu un gust diferit, delicios. Conteaza mult condimentele care se pun in hamburgheri.

Pregatire urzici pentru preparare. In reteta se foloseste o poala de urzici proaspete. Au aparut pe piata, la 5 lei mana de urzici.

Alternativa culinara. In reteta se pot folosi urzici oparite si congelate in toamna, puse in pungi din plastic alimentar. Se gasesc uneori in market la sectorul de legume congelate.

Urzicile se aleg de coditele groase si de frunze, se spala bine de nisip in mai multe ape, sub jet de apa rece. Se lasa la scurs intr-o sita.

Fierbere urzici. Urzicile curatate si spalate se fierb in apa rece cu putina sare grunjoasa.

Urzicile bine fierte se scurg de apa intr-o sita.

Fierbere urzici in apa cu sare grunjoasa.

Prajire hamburgheri.

Hamburgherii de vitel se prajesc in ulei de rapita/ untura de porc, la foc potrivit.

Directions

  1. Curatare, spalare si fierbere urzici proaspete.
  2. Spalare, taiere rondele si fierbere tuchini in apa cu sare grunjoasa.
  3. Pregatire hamburgheri in casa. Prajire hamburgheri in ulei de rapita.
  4. Pregatire piure’ din tuchini si urzici.
  5. Montare preparat pe farfurii intinse. 
  6. Servire preparat cu muraturi taranesti alaturi.

Hamburgherii sunt suficient de bine prajiti cand sunt rumeniti, carnea este rozalie pe margini si nu mai iese sange din ei la o simpla intepare cu varful cutitului.

Prajire hamburgheri de vitel in ulei de rapita.

Pregatire piure’ de tuchini si urzici.

Rondelele de tuchini fierte si urzicile fierte, scurse de apa, se amesteca impreuna cu smantana grasa folosind mixerul la viteza redusa.

Ingrediente pentru pregatire piure’ de tuchini si urzici.

Nu este o greseala daca se foloseste sfaramatorul de cartofi fierti, caz in care piure’-ul va fi mai grosier.

Piure’ de tuchini si urzici gata pregatit.

Piure’-ul se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Secrete culinare ! Cand smantana folosita este prea grasa, in piure’ se adauga putin lapte dulce, fiert.

Daca se foloseste smantana lichida, in piure’ se adauga o lingura de unt proaspat.

Aspectul piure’-ului spune totul despre preparat ! Gurmanzii si gurmetii in special mananca si cu ochii si cu nasul. Prin gura trece doar “operatia” propriu-zisa. Piure’-ul trebuie sa fie aspectuos (consistent, omogen si unsuros), sa imprastie miroazne tainice de neimaginat (ingredientele de calitate si condimentele pot face acest lucru).

Montare preparat final.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse.

Pe hamburgherul cald se imprastie cascaval afumat dat pe razatoarea mare.

Hamburgheri de vitel cu piure’ de tuchini si urzici.

Servire preparat.

Preparatul se serveste cald cu muraturi taranesti si un catel de usturoi (merge de minune cu urzicile), alaturi.

Nu este o greseala daca pe urzici se picura mujdei de usturoi.

O fi ciudat, n-o fi ciudat ?! Mamaliga calda sau rece este servita de olteni la unele preparate la care altii nici nu se gandesc sa o serveasca. Acest preparat este unul din acestea, in special cu mamaliga aburinda.

Mamaliga calda.

Un pahar cu vinul casei rosu din struguri este bine primit de toti pofticiosii.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Primavara bate la usa, chiar daca azi, cativa fulgi de zapada ne-au amintit ca trece iarna si nu am vazut zapada. Daca tot a venit vorba, om mai trai iernile din copilaria mea cand zapada era pe drum de jumatate de metru si se circula doar cu sanii trase de cai pe partia inghetata facuta de plugul (un triunghi din blani de stejar groase si late) tras de boi ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*