Legume umplute cu carne de porc

Mai nou, pe la televizor, se face mare tam – tam cu bacteria e.coli, care face victime prin Europa. Castravetii ar fi leguma buclucasa, care face pe  “gazda” bacteriei ucigase. O fi adevarat, o fi fals, o fi vreo noua manevra a unor faimosi panicarzi internationali (de altfel cointeresati material), care periodic, au grija sa ne intoxice cu bacterii ucigase, cu febra porcina, cu vaca nebuna sau cu gaina bolnava de nu mai stiu ce boala.     🙁

Nu stiu cum se face, dar de fiecare data, noi romanii ne panicam cel mai tare. Dam iama in vaci, porci, gaini si le ardem. Bagam tractoarele in gradinile de legume, le aram si le stropim cu zeama bordeleza/ lapte de var. Stropim cu apa chioara (asa cum se dovedeste ulterior trecerii molimei) soselele, ca sa curatam rotile masinilor.     🙁

Trist dar adevarat ! In finalul noii apocalipse, cineva se imbogateste. Presa cracneste iarasi, degeaba. Cetateanul simplu face marunt din buze si injura. Politicienii se vaita pe la televizor, cerand ajutor financiar de la UE. Europa isi vede de treaba, molima trece si peste Romania. Romanii mai saracesc putin, mai apare un nou imprumut de la organismele internationale si alti bani de platit de catre noi, pana la adanci batranete, dar si de catre copii si nepotii nostrii.

In loc de motto ! Introducerea de mai sus (gen pamflet), are o singura legatura cu reteta – respecta recomandarea “specialistilor”, de a consuma legumele pregatite, nu crude.

In lumina “indicatiilor pretioase”, legumele se spala cu multa apa rece, chiar se dichisesc cu atentie, sa nu scape cumva vreo bacterie.

Ingrediente de folosinta pentru reteta. Legume de care va plac si care se pot umple cu carne tocata – rosii, dovlecei, ardei gras, ardei capia, vinete, ceapa, gulii, gogosari, cartofi, etc. Mai trebuie niste carne de porc, tocata, niste verdeata, 2-3 oua, niste orez, smantana.

Cea mai buna carne tocata este cea pe care o vezi cum o toaca masina electrica, in fata ta. Alegi din galantar, o bucata de spata de porc, cu putina grasime pe ea. Ii zici fetei de la galantar, in treacat, afisand umbra unui suras la coltul buzelor, sa faca un efort tineresc si sa aduca, din spatele tarabei, sita mare de la masina de tocat electrica. Rugamintea iti va fi indeplinita, cu siguranta.     🙂

Rafinament gastronomic, dar si rabdare, timp si iubire pentru ceea ce faci ! Daca tot ai ochit o bucata de spata de porc (mai mare decat ai avea nevoie pe moment, pentru a o toca), aratoasa, numai buna si pentru o friptura inabusita, este pacat sa toci toata carnea, la masina electrica. Vesel din cale afara, pentru afacerea abia facuta, cu imaginatie bogata si zel deosebit, ajuns in bucatarie, toci la cutit, cat mai marunt poti, carnea pe care ti-ai propus sa o folosesti la legumele umplute.

Legumele, bine spalate, se scobesc la interior, cu un cutit bine ascutit sau cu o lingura (ceapa, dovleceii, vinetele, guliile, cartofii) sau li se scot cotoarele (la ardei, gogosari). Miezul scos din legume, nu se arunca. Se va face un sos grozav, cu el, in tava in care se vor pregati legumele umplute cu carne.

Carnea tocata se sareaza si se pipereaza, dupa gust. Se pune si niste cimbru uscat, chiar si niste boia dulce. Se fragezeste cu mana, amestecand condimentele. In amestec, se pune niste ceapa rasa, niste morcov si pastarnac, date pe razatoarea mare, 2 oua crude, verdeata (patrunjel si marar verde, tocate fin). Se amesteca in continuare, pana se face o pasta destul de fina.

Intr-o tigaie, se caleste in ulei de floarea soarelui, niste orez, in prealabil spalat in 2-3 ape reci, pentru a se inlatura surplusul de amidon.

Orezul calit, se amesteca cu carnea tocata.

Se umplu legumele, cu amestecul de carne si orez. Legumele umplute se aseaza intr-o tava mai mare.

Secretul bucatarului ! Legumele umplute se calesc in ulei de floarea soarelui, in tava, pe ochiul cel mare al aragazului, rostogolindu-le pe toate partile. Este nevoie de mare atentie. Uleiul incins va sari in toate partile si pe maini, dar si pe jos, in bucatarie.

In jurul legumelor, in tava, se pune miezul, scos din legume. Se capacesc cu rosii, legumele umplute cu carne si orez.

In tava, se adauga niste rosii, taiate marunt, peste miezul de legume. Se toarna si niste suc de rosii. Se adauga in tava, o crenguta de cimbru uscat, boabe de piper si foi de dafin.

Tava cu legumele prajite, se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 40 de minute.

Legumele isi vor lasa apa, care impreuna cu uleiul, miezul de legume si condimentele se vor combina, obtinandu-se un sos delicios.

Legumele umplute cu carne de porc se servesc calde, cu smantana sau cu iaurt. O salata de sezon (rosii, castraveti, ardei gras si ceapa, ulei de masline, sare piper, verdeata – marar si patrunjel verde, tocate fin) va face festinul ce va urma, cu adevarat delicios.

Un pahar de vin rosu sau alb, de care ai prin casa, va inveseli atmosfera si va crea buna dispozitie.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu as zice, sa ignoram cu totul “avertismentele” transmise prin radio si televiziune, pentru a ne “feri” pe noi, ascultatorii, de te miri ce, dar sa ne panicam, parca este prea mult. Sa luam ca adevar incontestabil, tot ceea ce ne vand cititorii de prompter, parca nu foloseste starii de bine a natiunii. Sa plecam urechea la politicienii, mai mult sau mai putin “familiarizati” cu subiectul despre care discuta cu patos, la televizor, iarasi nu foloseste starii de bine a cetateanului de rand. Care ar fi concluzia ? Fiecare face cum crede de cuvinta, cum crede ca este mai bine pentru sine si familia sa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*