Lin copt pe pat de sare pentru saramura

Intotdeauna mi-a facut placere sa gatesc peste. Nu acelasi lucru pot sustine despre curatarea pestelui, in special a pestelui proaspat. De cele mai multe ori, retetele cu peste pe care le pregatesc sunt simple, fara cine stie ce sofisticanii culinare, fapt care nu inseamna ca preparatul final nu este gustos, de cele mai multe ori chiar delicios, plin de savoarea pestelui folosit dar si a ingredientelor secundare utilizate in reteta.

Ce peste cumparam ? Nu punem vanzatoarei o intrebare inutila – are oase pestele acesta (?!) si il aratam cu degetul in galatar. Mai putine oase gasim in file-ul de peste (desi ar trebui sa nu fie deloc). De preferat, sa cumparam peste proaspat pe care il identificam asa: de cele ami multe ori, misca; solzii sunt fermi, ochii sunt limpezi (nu incetosati sau de un alb mat), branhiile sunt de un rosu aprins, dupa apasare cu degetul mare langa capul pestelui, imediat revine la forma neapasata.

Daca in zona galantarului miroase a altceva decat a peste plecam repede. Pestele proaspat si cel refrigerat, din galantare trebuie sa fie mereu acoperit cu cuburi de gheata. Obligatoriu, conform normelor sanitar-veterinare, pestele mai vechi de o zi se eviscereaza si apoi se poate vinde. La pestele proaspat eviscerat, la interior (in burta pestelui), nu i se vad oasele desprinse din carne.

Nu cumparam peste congelat daca se vede gheata consistenta pe peste. Ne uitam la termenul de garantie, in special la data congelarii.

De ce sa preparam peste ? Pe langa faptul ca pestele este sanatos pentru organism, acesta poate fi gatit destul de rapid, indiferent de modul sau de preparare, in avantajul gospodinelor care nu intotdeauna au la dispozitie timpul necesar pregatirii unor retete elaborate. Sincer ? Vechea lozinca “Nicio masa fara peste.” care pavoaza mai toti peretii vechilor alimentare isi regaseste astazi utilitatea, pestele fiind recomandat de nutritionisti in tot felul de retete pentru slabit, dar si pentru mentinerea organismului sanatos.

Ce retete cu peste pregatim ? Retetarul familiei mele este destul de variat cand ne vine pofta de a consuma peste. Rareori trece saptamana si nu am gatit peste cel putin o data.

Pregatim saramura din tot felul de peste – saramura din biban, saramura de lin, plachie – plachie de platica in sos de rosii si ardei capia, plachie de caras cu citrice, peste la gratar – platica cu porumb si sfecla rosie la gratar; scrumbie de Dunare cu legume, la gratar; trunchi de crap cu cartofi, la gratar; cotlet de ton rosu la gratar, cu piure de brocoli.

Mai pregatim peste la cuptor – peste proaspat cu legume la cuptor, scrumbie de Dunare cu legume in folie, la cuptor; avat cu citrice la cuptor, cu garnitura de ciuperci; dar si peste la tigaie – pastrav somonat pane’ cu pene si sos de rosii, pastrav cu sparanghel la tigaie, platica la tigaie cu cartofi prajiti si ou de rata.

Destul de des pregatim rasol din peste – rasol de stiuca cu sos de hrean si smantana, rasol de stiuca cu maioneza, rasol din cap de somn, ciorbe – ciorba de perisoare din peste, ciorba de peste, bors de peste sau supe – supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.

Delicateturile din peste ocupa un rol principal in retetarul familiei mele – salata orientala cu ton si oua de prepelita, chiftelute din peste cu ciuperci trase in unt, pilaf cu peste cum ii placea tatalui meu, chiftelute din peste, marinate, ardei umpluti cu peste, tarta cu peste, icre proaspat frecate, cu peste marinat, placinta cu peste.

Pregatim de multe ori, peste afumat – salata din scrumbie de Dunare afumata, cu ceapa si castraveti murati, macrou afumat frecat cu unt, peste marinat – scrumbie de Dunare cu ceapa, peste conservat pentru iarna – peste marinat pentru iarna, marinata din scrumbie de Dunare, platica marinata, conserva pentru iarna.

Lin copt pe pat de sare grunjoasa pentru saramura.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un lin mare (1-1,5 Kg), sare grunjoasa, ceapa, usturoi, ardei gras, ardei capia, gogosar, rosii (se poate folosi amestec de rosii si ardei pus de cu toamna la sticle inchise etans sau rosii intregi si ardei feliat pus in pungi la congelator), patrunjel si marar verde, boabe de piper, boabe de mustar, cimbru uscat, foi de dafin, ulei de masline extravirgin. fulgi de ardei iute si ardei dulce, lamaie.

Pregatire peste pentru coacere ! Linul proaspat cumparat are solzi mici care se pot curata rapid folosind o lingura sau cu lama unui cutit. Pestele se eviscereaza la interior, se scot branhiile, se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita, se tamponeaza cu hartie absorbanta si se asezoneaza la interior cu un praf de sare grunjoasa.

Lin proaspat, eviscerat si curatat pregatit pentru coacere pe pat de sare grunjoasa.

Ce tigaie folosim pentru coacerea pestelui ? Tigaia speciala pentru peste nu o folosim la alte prajeli/ coaceri pentru a nu influenta gustul final al preparatului din peste. De preferat, o tigaie emailata, teflonata la interior sau o tigaie din fonta, de forma alungita (pentru a se putea pregati pestele intreg). Se poate folosi si un gratar din fonta care se pune direct pe flacara.

Ingredients

  • lin mare de 1-1,5 Kg,
  • sare grunjoasa,
  • rosii,
  • ardei gras/ capia/ gogosar,
  • condimente.

Tigaia speciala pentru peste se incinge bine pe flacara mare a aragazului. In tigaia bine incinsa (dogoreste palma asezata deasupra tigaii) se pune o portie generoasa de sare grunjoasa. Se incinge bine si sarea grunjoasa adaugata in tigaie.

Pregatire tigaie de peste cu sare grunjoasa pentru coacere lin.

Pestele se aseaza pe sarea grunjoasa din tigaie. Se lasa sa se coaca pe o parte si apoi se intoarce folosind 2 clesti de bucatarie (de preferat din lemn) pentru a nu se rupe pestele.

Coacere peste pe pat de sare grunjoasa in tigaia speciala pentru peste.

Cum urmarim coacerea pestelui pe o parte ? Pestele copt pe o parte se intoarce o singura data pe cealalta parte. Vizualizam spinarea pestelui (in partea cea mai groasa) care se decoloreaza spre alb mat pe partea pe care se coace.

Directions

  1. Curatare peste de solzi, la interior si de branhii. Spalare, scurgere, uscare peste intreg.
  2. Tigaia speciala pentru peste se incinge pe flacara mare a aragtazului. In tigaie se adauga sare grunjoasa si se incinge si sarea.
  3. Se adauga pestele intreg pe patul fierbinte de sare grunjoasa. Pestele se coace pe ambele parti fara a se intoarce repetat.
  4. Pregatire amestec de legume pentru saramura intr-un vas de copt. Se fierbere apa rece intr-o oala.
  5. Pestele copt intreg se adauga in vasul cu legume. Apa fiarta se toarna pe legume si pe pestele copt. Se amesteca legumele cu lichidul si se adauga pe pestele copt, invelindu-l.
  6. Vasul de copt se acopera cu hartie de copt si se lasa la macerat 0,5-1 ora. Pestele se feliaza cu un cutit bine ascutit.
  7. Preparatul se serveste cu aspicul format din apa calda, legume, condimente si peste impreuna cu mamaliga.

In timpul coacerii pestelui pe patul de sare grunjoasa se pregateste saramura. Intr-un vas de copt se pun: ceapa taiata rondele, usturoi feliat subtire, amestec de ardei gras/ capia/ gogosar si rosii taiate rondele (din cele pregatite de cu toamna), patrunjel si marar verde, tocate marunt, ulei de masline extravirgin, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, coaja de lamaie, fulgi de ardei iute.

Pregatire legume care se pun in saramura de peste.

Se pune la fiert o oala cu apa rece.

Apa rece pusa la fiert.

Cand pestele este gata copt se bate usor cu o lingura sa cada surplusul de sare grunjoasa care s-a prins de peste.

Cum verificam daca pestele este gata copt ? Infigem varful cutitului in spinarea pestelui, in portiunea cea mai groasa si daca nu iese sange, iar carnea nu este sangerie, ci rozalie spre alb, pestele este copt.

Pestele copt se aseaza pe patul de legume din vasul de copt. Se adauga apa fiarta pe peste. Se inveleste pestele in amestecul de lichid si legume folosind o lingura de bucatarie.

Lin copt pus in saramura cu legume.

Vasul de copt se acopera cu hartie de copt si se lasa la macerat timp de 0,5-1 ore.

Macerare lin copt in saramura.

Pestele se intoarce in saramura de cateva ori folosind 2 clesti de bucatarie.

Cand pestele este macerat se poate portiona folosind un cutit bine ascutit.

Lin copt si macerat in saramura.

Preparatul portionat se serveste impreuna cu aspicul format in urma macerarii pestelui copt, pus in saramura.

Lin copt pe pat de sare grunjoasa, in saramura, gata pregatit.

Preparatul se serveste cu mamaliga calda/ rece/ feliata si pusa pe gratar si lamaie.

Merge de minune o cescuta cu tuica de prune, fiarta sau chiar o bere servita la temperatura camerei.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pestele daca doriti sa aveti o sanatate de fier. Organismul vostru va multumeste daca serviti peste de 2-3 ori pe saptamana. Gurmetii si gurmanzii de pretutindeni daca vor incerca aceasta reteta, cu siguranta nu vor regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*