Macaroane cu branza ca la mama acasa

Cum oferta de pe piata, de paste fainoase este bogata, ai de unde alege. Depinde de ce doresti sa gatesti. Pentru aceasta reteta eu cumpar macaroane cu ou, varsate (bete de marimea unui deget mic, cu gaura mare) sau la pachet, de Baneasa. Este si aici o smecherie, daca vrei sa fie macaroanele gustoase: data fabricatiei. La cele varsate e greu de apreciat, ce scrie pe cutie nu esti sigur ca este si autentic. Si ce daca avem protectia consumatorului, ca doar nu se vor agita ei sa-si caute de lucru, singuri. Ca sa nu iei totusi plasa, te uiti cu atentie ca macaroanele sa nu fie sfaramicioase, sa fie albe spre usor galbui, aproape insesizabil (daca macaroanele chiar au oua, de la gainile din rasa outoare – gaini rosii).

Pui o oala la fiert si cand apa clocoteste pui betele de macaroane in picioare si le lasi sa cada in evantai. Te ajuti cu un cleste special de bucatarie, sa le imprastii prin apa fiarta. Le fierbi cu capacul pus pe oala, la foc maricel. Nu pleci de langa oala, ca da apa pe afara si ai scandal cu consoarta, ca iar ai facut mizerie pe aragaz (asta daca nu-ti face cumva placere sa cureti aragazul !?).

Atentie ! Amesteca macaroanele, cu mila, daca nu vrei sa te arzi cu picaturi de apa fiarta. Pielea de pe maini e destul de sensibila si se inroseste imediat, in contact cu picaturile fiebinti de apa. Si aburii fierbinti care ies din apa clocotita inrosesc pielea si cam ustura apoi. Ai patit-o ? Treci mainile prin jet de apa rece si trece. Poti sa te ungi si cu niste ulei comestibil, daca nu ai la indemana vreun unguent pentru arsuri termice.

Nu lasi macaroanele prea mult la fiert. Te uiti ce zice si pe punga, mai scrie pe acolo cam cat timp sa le fierbi. Daca nu scrie, le verifici din 3 in 3 minute si cand sunt usor moi, inchizi focul si pui capacul la oala. Eu le las sa se umfle, imi plac mai moi. Daca vrei sa fie mai tari, scurgi apa fiarta printr-o sita si treci macaroanele prin jet de apa rece.

Pregatesti branza, amestecand branza dulce de vaca cu branza sarata de oaie sau de vaca sau amestec de oaie si vaca. Branza se rade pe razatoarea mare.  Proportia in amestec este in functie de cat de sarat iti place sa iasa macaroanele.

Branza rasa o amesteci cu 3-4 oua batute. Pui si niste stafide pe care le-ai tinut inainte vreo 15 minute in coniac sau rom. Mai pui niste zahar vanilat facut de tine.

Cum faci zahar vanilat ? Intr-un borcan pui 0,5 kg de zahar farin, in care ai bagat 2 batoane de vanilie, pe care le-ai taiat in lung si le-ai scos semintele, amestecand apoi zaharul cu vanilia. Lasi borcanul inchis vreo 2 luni si obtii cel mai bun zahar vanilat, din care nu gasesti prin comert. Sigur iesi si mai ieftin, per total.

Iei o tava termorezistenta sau o tava de Yena, pe care o ungi cu margarina, ulei sau unt (sau din toate). Pui un strat de macaroane, intinzi peste – branza si deasupra un alt strat de macaroane. Razi deasupra niste cascaval, bati 2 oua si le imprastii peste cascaval.

Pui vasul in cuptorul incins, la foc potrivit, pentru vreo ora. Macaroanele sunt gata, cand sunt usor rumenite deasupra.

macaroane-cu-branza

Se servesc fierbinti, sa arda buza. Sa te tii miasme ! Vanilia iti gadila atat de placut narile….

Cand se mai domoleste fierbinteala macaroanelor si vrei sa mai respiri putin, ia o gura de coniac sau de rom alb si dupa ce-l plimbi prin gura, da-l pe gat. Era o data niste rom cubanez – Cuba libre ii zicea, a disparut. Am gasit o data o “facatura” de-i zicea asa. Nici romul Jamaica nu era de lepadat, dar sa fie original, nu “pregatit” de necontrolatii si nesanctionatii nostrii comersanti.

Te visezi deja pe malul Pacificului.

Pofta buna, mai confrati, gurmanzi incurabili !

3 Comments

    • La un asa preparat deosebit poate servit un pahar cu vin alb sec, rece.
      La adresa respectiva nu sunt convins ca se gaseste minunatia de care aminteam in articol.

  1. cuba libre e un cocktail de rom cu cola

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.