Macaroane in sos de rosii si ciuperci, cu biban prajit, icre prajite, creveti si lapti prajiti

Pastele fainoase sunt mai mereu o optiune culinara care salveaza gospodinele aflate in criza de timp. In plus, pastele fainoase sunt satioase, hranitoare si pot fi pregatite in fel si chip. In alimentatia sportivilor de performanta, pastele fainoase fac parte, de regula, din meniul de seara.

De-ale comertului ! Pe vremuri, cand cautam paste fainoase pe rafturile din alimentara, gaseam doar macaroane, spaghete si fidea. Se gaseau in 2 variante, cu ou sau fara ou. In prezent, pe rafturile din market gasim o mare varietate de paste fainoase. Au aparut paste fainoase cu diverse umpluturi, din carne, legume, peste sau fructe de mare. Si-au facut loc pastele fainoase colorate cu legume sau pastele fainoase din grau dur.

Amintiri, amintiri …. ! In retetele mostenite de la mama, un loc important ocupa macaroanele cu branza si macaroanele cu carne tocata. Cand nu aveau paste fainoase de cumparat, mama si bunica pregateau la iuteala taietei de casa pe care ii puneau in supa, dar pe care ii mai pregateau si cu branza, mai rar cu carne tocata. Noi copiii eram fericiti cand descopeream in farfurie fidea cu lapte care era servita cu dulceata de visine sau cu magiun de prune.

Macaroanele cu carne erau pregatite de mama dupa o reteta proprie cu mult bulion din rosii si oua proaspete inglobate in carnea de porc, tocata. Nu aveau egal cand se lansa “comanda de a face” a pofticiosilor familiei. Aceste macaroane erau de cele mai multe ori, scaparea de seara a gospodinei in fata celor asezati in jurul mesei. O cana cu lapte cald, la culcare, dupa macaroanele servite mai devreme si noi copiii ne retrageam impacati la culcare.

La nunta mea, mama a servit rudelor si prietenilor, sositi mai devreme, seara, macaroane cu carne. Au fost multi pofticiosi care servind pentru prima data acest preparat, nu mai conteneau cu laudele aduse mamei. Laudele au continuat si ulterior cu ocazia altor intruniri de familie.

Din retetarul familiei mele ! In familia mea, pastele fainoase sunt la mare cinste. Le pregatim pentru consum ca atare sau drept garnituri la carne, maruntaie, peste, fructe de mare.

Abordam unele retete mai deosebite, cand timpul nu ne preseaza, folosind pastele fainoase consacrate din retetele mostenite.

Folosim spaghete – spaghete cu sos de urzici si peste prajit, spaghete cu carne tocata si vinete cum face sora mea, spaghete integrale cu hribi si carnati proaspeti.

Nu neglijam macaroanele – macaroane cu carne, branza si cascaval; macaroane cu ciuperci in sos de rosii.

Fideaua o folosim cel mai des in supa de pasare – supa din tartite de curcan cu fidea.

Pregatim paste fainoase de toate felurile, din cele gasite prin rafturi in market – paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii, paste panzerotti umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana; paste paccheri giganti cu creveti, in sos de rosii; paste fusilloni giganti cu branza si stafide, tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana; tortelloni cu gorgonzola in sos de lamaie si busuioc.

Gatim paste fainoase integrale – paste integrale cu hribi si parmezan, paste integrale cu carne tocata de curcan, paste fainoase cu ansoa si sos de rosii.

Macaroane in sos de rosii si ciuperci cu biban prajit, icre prajite, creveti si lapti prajiti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: biban, icre si lapti de peste, macaroane cu ou, creveti prefierti, suc concentrat de rosii, ciuperci proaspete/ conservate, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, frunze de busuioc verde, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, lamaie, portocala, catei de usturoi, fulgi de ardei iute, ceapa si usturoi verde.

Curatare biban proaspat.

Pe la mijlocul lui decembrie am gasit in pescarie biban proaspat. Fiind pestele meu preferat, am cumparat 8 bucati, toate mai mari de 0,5 Kg.

Bibani curatati de branhii si la interior.

Secret bine pastrat de catre pescari ! Bibanul si linul nu se curata de solzi, ci doar de branhii si la interior. Bibanul si linul se pregatesc la tigaie, la gratar sau pe jar direct, cu solzi cu tot. Cand se serveste, pielea se scoate cu solzi cu tot si se serveste carnea alba de sub pielea indepartata.

Surpriza a fost mare cand, in bibani am gasit pungutele destul de mari, cu icre invelite in pielita (nu complet mature, nefiind sezonul de depunere a icrelor) si lapti. La pungutele cu icre nu se indeparteaza pielita, pentru a nu se imprastia bobitele de icre, incomplet maturizate. Laptii se curata de pielita.

Majoritatea pestilor curatati si sarati la interior i-am pus in pungi din plastic alimentar, la congelator. Se pot folosi cca. 6 luni de la congelare. Se decongeleaza rapid inainte de preparare. Se poate folosi cuptorul cu microunde pentru decongelare rapida sau se lasa la temperatura camerei cateva ore.

Ingrediente

  • biban

  • icre de biban

  • lapti de biban

  • creveti prefierti

  • unt proaspat

  • frunze de busuioc verde

  • lamaie

  • portocala

  • ardei iute

Gustare la botul calului !

Orice gustare nepregatita/ neanuntata anume, se serveste “la botul calului”, adica in picioare sau pe coltul mesei.

Bibanul mare, inainte de a depune icrele/ laptii are destula grasime si ficatul mare. Grasimea si ficatii de la bibani le-am tras la tigaie in unt proaspat. Am folosit reteta de la ficatei, lapti si grasime de stiuca pe paine prajita.

Imediat, dupa curatarea pestilor am servit preparatul pe paine prajita alaturi de un toi cu tuica de prune, rece. Pe ficatei se picura zeama de lamaie si sau zeama de portocala.

Ficatei si grasime de biban se trag la tigaie in unt si se servesc pe paine prajita.

Prajire peste, pungute cu icre si lapti.

Am pastrat pentru aceasta reteta 2 bibani, pungutele cu icre si laptii.

Bibanii, crevetii prefierti, laptii si pungutele cu icre i-am/ le-am prajit in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Secretul gospodinei ! Am condimentat amestecul de prajire cu catei de usturoi si fulgi de ardei iute. Bibanii se asezoneaza la interior cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. In timpul prajirii se stropeste pestele cu zeama de lamaie si zeama de portocala.

Biban care se prajeste in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Dupa ce s-au prajit pestii, am tras repede in amestecul lichid, fierbinte, pungutele cu icre, crevetii prefierti si laptii.

Se mai intampla si la case mai mari ?! Din viteza gatitului, pozele cu prajirea pungutelor cu icre, lapti si creveti prefierti au iesit neclare sau nu le-am facut si am uitat. Varsta si actiunea nemiloasa a acesteia se face simtita, ce sa-i faci ?!

Ordinea de desfasurare a activitatilor in bucatarie.

  • Curatare peste. Pastrare pungute cu icre, lapti, ficat, grasime de peste.
  • Prajire grasime de peste si ficatei. Servire pe paine prajita.
  • Prajire peste in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
  • Prajire pungute cu icre, lapti si creveti prefierti in lichidul fierbinte in care s-a prajit pestele.
  • Fierbere macaroane in apa cu sare grunjoasa.
  • Calire ciuperci in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
  • Adaugare macaroane fierte in tigaia cu ciuperci calite.
  • Adaugare in tigaie suc de rosii pentru formare sos si verdeata tocata marunt.
  • Montare si servire preparat pe farfurii intinse.

Am scos ingredientele prajite in boluri separate.

Ingrediente de trebuinta in reteta

Pregatire macaroane cu sos de rosii si ciuperci.

Fierbere macaroane. Macaroanele se fierb in apa clocotita in care s-a adaugat sare grunjoasa. Fierberea dureaza cat scrie pe pachet, la foc constant, cu capacul pus pe oala.

Secretul gospodinei ! Pentru a nu iesi apa fierbinte pe aragaz, capacul se aseaza pe coada unei linguri de lemn puse pe marginea cratitei.

Macaroane gata fierte.

Macaroanele se scurg de apa. Se pastreaza cateva linguri, la indemana pentru a le adauga ulterior in tigaie. Apa fierbinte va umfla macaroanele din tigaie, dupa amestecarea cu celelalte ingrediente.

De-ale gospodinelor ! Apa in care au fiert macaroanele nu se arunca. Se lasa sa se raceasca si se foloseste la udatul florilor de interior. Frunzele verzi vor straluci.

Calire ciuperci proaspete. In reteta se folosesc ciuperci proaspete, cu codita cu tot. Ciupercile mari se feliaza subtire, ciupercile mici se lasa intregi.

Alternativa. In reteta se pot folosi ciuperci conservate in saramura si tinute in apa rece 1 ora inainte de preparare.

Ciupercile se trag intr-o tigaie cu margini inalte, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Calire ciuperci feliate in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Ciupercile se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se picura zeama de lamaie.

Ceapa si usturoiul verde se toaca marunt si se adauga peste ciupercile calite.

In tigaia cu ciuperci calite se adauga ceapa si usturoi verde, taiate marunt.

Adaugare macaroane fierte in tigaia cu ciuperci calite. Macaroanele fierte se iau cu o lingura speciala pentru paste fainoase si se adauga in tigaie peste ciupercile calite.

In tigaie, peste ciupercile calite se adauga macaroanele fierte.

In tigaie se adauga cateva linguri din apa de fierbere a macaroanelor. Ingredientele se amesteca bine folosind o lingura de bucatarie sau clestele de bucatarie.

In timpul amestecarii, macaroanele se umfla si inglobeaza apa adaugata. Impreuna cu amestecul de calire apa fiarta ajuta ciupercile si bucatelele de ceapa si ardei verde sa adere la macaroane.

Formare sos de rosii. In tigaie se adauga o cantitate apreciabila de suc de rosii si ardei capia pentru a se forma sosul preparatului.

Se amesteca bine folosind clestele de bucatarie pentru omogenizarea preparatului.

In tigaie s-a adaugat suc concentrat de rosii si verdeata tocata marunt.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse.

Macaroane in sos de rosii si ciuperci, cu biban prajit, icre prajite, creveti si lapti prajiti.

Preparatul se serveste cald. Un pahar cu vinul casei din smochine nu poate fi refuzat de gurmanzii profesionisti. Gurmetii indrazneti pot cere putin cascaval afumat dat pe razatoarea mare pentru a presara pe macaroanele fierbinti.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati pastele fainoase. Servite moderat, dar nu in exces, nu ingrasa, chiar sunt sanatoase. Gatite diversificat, pastele fainoase fara a fi fierte excesiv pot intra in retetarul oricarei familii de 2-3 ori pe luna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*