Macrou si creveti la tigaie cu pasta de naut

Primavara si-a intrat in drepturi. Privesc pe geam si mi se lumineaza sufletul la gandul ca pot sa-mi plimb nepotelul pe afara. Au aparut primele frunze prin tei si au inmugurit castanii pe terasa din mijlocul orasului. Zarzarii, caisii si ciresii au inflorit pe la marginea blocului. Magnoliile din curtea bisericii sunt in floare si chiar incep sa le cada primele petale. Albinutele au iesit vrednice la munca stupului. Pasarelele isi canta grabite, trilurile vesele prin parcuri.

Primavara aduce cu ea si dorinta culinara a gospodinelor de a pregati retete cat mai simple si mai usoare, cu verdeturi de sezon, cu peste si/ sau cu fructe de mare. Gurmetii si gurmanzii, laolalta, servesc preparate ceva mai usoare, doar rareori, micii mofturosi par nu fi prea incantati de ceea ce descopera in farfurie.

Ce retete pregatim in familie ? Pregatim separat peste si fructe de mare (in special creveti), dar de multe ori imi place sa cuplez cele doua ingrediente principale. Intotdeauna le asociez cu garnituri diferite.

Pregatim – cotlet de platica in sos de rosii cu paste fainoase si creveti, cotlet de crap prajit cu paste si creveti, biban cu creveti in sos de rosii, tocana din fructe de mare si peste.

Pregatim peste la gratar – platica cu porumb si sfecla rosie la gratar, trunchi de crap cu cartofi la gratar, cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli, cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici; peste la tigaie – pastrav cu sparanghel la tigaie, sardine cu ciuperci la tigaie, cozi de somon cu creveti, avocado si legume la tigaie, peste la cuptor – peste proaspat cu legume, la cuptor; scrumbie de Dunare cu legume in folie, la cuptor sau peste la abur – cod cu salata de legume facute la abur, cotlet de crap cu legume la abur.

Pregatim doar fructe de mare – calamari pane’ cu orez, creveti cu paste fainoase si legume; orez cu ciuperci, scoici si parmezan; crochete de calamar cu legume la tigaie, ciuperci umplute, pe pat de creveti, la cuptor.

De-ale comerciantilor si cumparatorilor ! Pestele cumparat proaspat, intreg, a fost intotdeauna prefaratul meu. Cateva pescarii curata pestele pe loc, contracost. Trebuie sa ai grija sa ceri icrele si/ sau laptii, iar la unii pesti (de regula la cei mai mari, peste 1 Kg), ficatul si grasimea de peste. Nu ezit sa cumpar peste congelat sau peste refrigerat daca nu gasesc peste proaspat, atunci cand programul culinar al familiei o cere.

Din ficat si grasime de peste pregatim adevarate delicatese – ficatei si grasime de crap cu paine prajita, ficatei, lapti si grasime de stiuca pe paine prajita.

Pastram icre de peste proaspete, curatate de pielite, uscate cu hartie absorbanta si apoi sarate (asa numitele icre tarama de catre pescari), sub un strat subtire de ulei, in borcane cu capac etans, in frigider sau icre nesarate in pungi din plastic alimentar, in congelator. Pregatim icre de peste, de obicei amestecand icre sarate cu icre congelate, deoarece icrele nesarate si congelate se bat foarte greu si risti sa se taie cand le freci cu ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui.

Cum macroul proaspat nu este mereu de gasit prin galantarele din pescarii, ori de cate ori am ocazia cumpar mai multe bucati si mai pastrez la congelator, gata curatat. Daca pestele are icre sau lapti am scos banii dati pe peste, in ideea ca pestele nu este tocmai ieftin. Cand vine vorba de a cumpara fructe de mare, de multe ori pretul afisat initial este prohibitiv. Dupa 2-3 zile pretul scade semnificativ si fara sa-ti faci un obicei iti pui intrebarea – care o fi pretul real ?!

Macrou si creveti la tigaie cu pasta de naut.

Ingrediente de trebuinta in reteta: macrou proaspat (se poate folosi si macrou congelat, decongelat la temperatura camerei si curatat), o conserva cu naut fiert, creveti prefierti/ creveti proaspeti (curatati de intestine), usturoi verde/ usturoi uscat, seminte de susan, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, lamaie/ portocala, zeama de lamaie/ zeama de portocale, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, marar verde.

Macroul proaspat se curata la interior si se taie capul pestelui (nu are carne mai deloc) si varful cozii. Pestele se spala bine sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Macrou curatat, creveti prefierti, lapti de peste, pusi la marinat.

Crevetii se spala sub jet de apa rece si daca sunt proaspeti se curata de intestine (un firisor negru aflat pe partea bombata). Se usuca cu hartie aborbanta.

Macerarea ingredientelor pentru un preparat delicios ! Pestele, crevetii si laptii de peste se pun la macerat intr-un amestec de ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, cimbru uscat, piper boabe proaspat macinat, zeama de lamaie. Se lasa sa se macereze minim 30 de minute, la rece, in frigider.

Ingredients

  • macrou proaspat,
  • creveti proaspeti sau creveti prefierti,
  • conserva de naut,
  • ulei de masline extravirgin,
  • unt proaspat,
  • usturoi verde,
  • seminte de susan,
  • lamaie/ portocala,
  • marar verde.

Nautul din conserva se spala sub jet de apa rece si se strecoara. Se pastreaza putina apa de spalare care se va adauga in pasta de naut pentru omogenizare si fluidizare.

In amestecul de pasta de naut se adauga zeama de lamaie si/ sau zeama de portocale. Nu este o greseala daca se adauga si coaja de lamaie/ coaja de portocale, data pe razatoarea mica.

Ingrediente epntru pregatit pasta de naut.

Susanul se prajeste intr-o tigaie bine incinsa pentru a spori savoarea preparatului.

Prajire susan intr-o tigaie bine incinsa.

Pentru prepararea pastei de naut se pun in bolul de mixare – susan prajit, boabe de naut, zeama de lamaie, coaja de lamaie, usturoi taiat marunt, marar tocat marunt, ulei de masline extravirgin, un praf de sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si/ sau boia de ardei iute (optional), putina apa de la spalarea nautului.

Ingrediente pentru pasta de naut pregatite epntru mixare.

Se mixeaza ingredientele, treptat, in functie de consistenta dorita a pastei de naut.

Directions

  1. Curatare macrou proaspat la interior. Spalare sub jet de apa rece.
  2. Curatare creveti proaspeti de intestinul aflat pe partea bombata.
  3. Macerare peste, creveti, lapti in amestec de ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
  4. Pregatire pasta de naut prin mixare amestec de seminte de susan prajit, boabe de naut, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, apa de la spalare naut din conserva, picaturi de zeama de lamaie.
  5. Prajire peste, creveti si lapti de peste in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
  6. Montare preparat pe farfurii intinse.

In finalul mixarii se gusta pasta de naut si se asezoneaza, dupa gust.

Pasta de naut gata pregatita.

In tigaia speciala pentru prajit peste si/ sau fructe de mare, bine incinsa, se pune un bot de unt proaspat si ulei de masline extravirgin, 2-3 catei de usturoi, fulgi de ardei iute.

Pregatire tigaie de peste pentru prajeala.

De ce tigaie speciala pentru peste ? Tigaile speciale pentru peste sunt ovale pentru a putea praji pestele intreg. Vrem tigaie speciala pentru peste si/ sau fructe de mare pentru a evita ca prajind alte ingrediente in aceeasi tigaie sa simtim si miros de peste.

Oarece secret culinar ! Cand tigaia este bine incinsa (dogoreste deasupa uleiului daca pui mana) se scot cateii de usturoi (sunt deja rumeniti), sa nu amareasca preparatul final. In tigaie se pune pestele macerat si se toarna deasupra lichidul de macerare.

Prajire peste, creveti si lapti de peste.

Cand pestele s-a prajit pe o parte si trebuie intors, in tigaie se adauga crevetii si laptii.

Preparatul este gata pregatit.

Nu este obligatoriu ! Cine doreste poate tavali pestele prin faina inainte de a-l praji (se formeaza o crusta protectoare la prajire si pestele nu se mai rupe), dar atunci macerarea pestelui nu se mai poate face pentru a nu ne trezi cu faina cocoloase.

Preparatul final se monteaza pe farfurii intinse. Alaturi, pe farfurie se pun ciuperci mici pregatite intregi, la cuptor.

Sosul in care s-au prajit ingredientele se picura peste pasta de naut.

Macrou si creveti la tigaie cu pasta de naut.

Preparatul final s eserveste cu felii de lamaie.

Cum pregatim ciupercile ? Ciupercile amestecate cu ulei de masline extravirgin, cimbru uscat, piper boabe proaspat macinat, masline intregi si un praf de sare grunjoasa se pun intr-o tava de copt.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Am folosit masline negre pastrate in ulei de masline extravirgin, in borcane cu capac etans, in frigider.

De retinut ! In frigider, uleiul de masline extravirgin, de calitate, devine vascos.

Hai sa ma laud putin ! Ciupercile mici, albe, intregi, sunt din cele culese de mine, din padure, anul trecut, cand am pregatit astfel de ciuperci si am facut pozele pentru acest preparat.

Ciuperci cu masline pregatite pentru coacere in cuptorul incins al aragazului.

Coacerea ciupercilor se face la foc potrivit si se amesteca periodic cu o lingura pentru omogenizarea coacerii.

Ciuperci cu masline gata pregatite.

Ciupercile astfel pregatite se pot pastra in borcane inchise etans, in frigider, timp de 2-3 saptamani. In borcane se pune si sosul in care s-au facut ciupercile si maslinele.

Ciuperci cu masline, la cuptor pastrate in borcane cu capac etans.

La un asa preparat se serveste un pahar cu vin alb, sec, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pestele si fructele de mare. Bine pregatite, fructele de mare sunt delicioase si sanatoase. Cei mai in varsta isi vor aminti un vechi slogan – nicio masa fara peste, chiar daca pe vremuri avea o cu totul alta semnificatie. Pestele este recomandat de nutritionisti in toate retetele de profil.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.