Maduvioare scoase din oase de vita, pane’

Maduvioarele bine pregatite sunt adevarate delicatese culinare care servite in marile restaurante adauga consistent la pret. Fiind destul de rare prin galantare, bucatarii sefi prefera sa faca un sos din maduvioare si sa-l serveasca la fripturile pregatite la tava, in cuptor. Doar pe la aniversari, nunti si botezuri, se gandesc marii bucatari sa introduca in aperitivul consistent si 2 „guguloaie” din creier, mult mai rar din maduvioare, care de fapt, aproape ca dubleaza pretul aperitivului.

Nu este la indemana oricui ! Am incercat candva sa scot maduvioare din oase de porc, cand taiau parintii animalul crescut in curte, de Craciun, folosind un patent cu „ciocul” lung. Maduvioare mai lungi de un deget nu am reusit sa scot. Se extrag greu si de catre macelar – din oasele mari, folosind niste clesti speciali (cel putin asa am vazut eu in copilarie, la abatorul din oras, cand ma trimitea tata, la aranjament cu macelarul sa iau pachetul gata pregatit cu maruntaie, creier si maduvioare) in special din oasele cele mai lungi, de vita/ taur, pentru a iesi maduvioarele cat mai lungi. Rar se sparg oasele pentru a se scoate maduvioarele, pentru a nu ramane „tapligi” prin maduvioare.

Cum se face aprovizionarea ? Cu aranjament (un zambet/ o gluma, o vorba frumoasa plus o urare si un ghiocel fac minuni), reusesc sa ma aprovizionez, la comanda speciala, din partea fetelor de la macelarie direct la abator, de 1-2 ori pe an, de fiecare data o portie cam de 1,5 Kg de maduvioare. Fac pachetele pe care le pun in congelator si prelucrez doar la cererea copiilor si/ sau la aniversari.

Maduvioare de vita, pane'.
Maduvioare de vita, pane’.

Ingrediente de trebuinta in reteta: maduvioare de vita, faina de grau, oua de gaina, cascaval afumat, pesment, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de floarea soarelui.

Maduvioarele se curata de urmele de pielite, folosind varful unui cutit bine ascutit si/ sau unghiile de la maini. Se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Maduvioare de vita, curatate de pielite, spalate si scurse de apa, pregatite pentru oparire in apa fierbinte.
Maduvioare de vita, curatate de pielite, spalate si scurse de apa, pregatite pentru oparire in apa fierbinte.

Maduvioarele se oparesc 3-4 minute in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.

Maduvioare de vita care se oparesc in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa,
Maduvioare de vita care se oparesc in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa,

Cat timp se oparesc maduvioarele, se pregatesc, in boluri/ farfurii separate, ingredientele pentru pane-uri din maduvioare – faina de grau plus sare grunjoasa (se poate adauga si rozmarin, tocat foarte fin), oua plus sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat, pesmet plus cascaval afumat, dat pe razatoarea mare.

Ingrediente pregatite pentru a face pane-uri din maduvioare.
Ingrediente pregatite pentru a face pane-uri din maduvioare.

Maduvioarele oparite se scot pe o farfurie, folosind o spumiera. Se lasa sa se raceasca.

Maduvioare oparite, pregatite pentru gatire.
Maduvioare oparite, pregatite pentru gatire.

Maduvioarele, facute colacei, se dau pe rand, prin ingrediente, in ordinea: faina, ou batut, pesmet, ou batut.

Nu este obligatoriu !  Dupa pesmet poate sa nu se mai dea iarasi prin ou, daca se doreste o crusta mai consistenta din pesmet si cascaval afumat, topit. Dand maduvioarele prin ou, la final, crusta va fi formata majoritar din ou (ca o omleta pufoasa).

"Colacei"din maduvioare dati prin ingrediente pentru maduvioare de vita, pane'.
„Colacei”din maduvioare dati prin ingrediente pentru maduvioare de vita, pane’.

Maduvioarele tavalite prin ingredientele pentru pane-uri se prajesc in ulei de floarea soarelui, bine incins, la foc potrivit.

Prajire maduvioare pregatite ca pane-uri, in ulei de floarea soarelui.
Prajire maduvioare pregatite ca pane-uri, in ulei de floarea soarelui.

Colaceii prajiti, din maduvioare, se scot pe hartie absorbanta pentru indepartare surplus de grasime si se pun intr-un vas termorezistent, cu capac, sa se mentina calzi.

Maduvioare de vita, pane', gata prajite.
Maduvioare de vita, pane’, gata prajite.

Cum servim maduvioarele pane’ ? Maduvioare pane’ se servesc cu – ghiveci de legume sau mancare de vinete sau orice alta garnitura din legume trase la tigaie, in unt/ ulei de masline sau pregatite la abur sau pregatite pe gratar.

Maduvioare de vita, pane' servite cu garnitura din ghiveci de legume..
Maduvioare de vita, pane’ servite cu garnitura din ghiveci de legume..

Chiar daca nutritionistii ar putea stramba din nas, putin speriati de atata prajeala, servite cu cartofi prajiti, maduvioarele pane’ sunt o delicatesa adevarata. Gurmetii profesionisti stiu de ce.

Pentru bucuria culinara a celor la care servitul mesei este un adevarat cult ! Un mujdei din usturoi uscat, usturoi verde si iaurt  poate fi „cireasa de pe tort” a acestui preparat. Cu acest mujdei servit pe maduvioare si nutritionistii si-au mai revenit din sperietura.

Mujdei de usturoi pregatit cu iaurt pentru maduvioare de vita, pane'.
Mujdei de usturoi pregatit cu iaurt pentru maduvioare de vita, pane’.

Un pahar de vin alb, sec, rece, merge de minune la acest preparat.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Poftele noastre culinare trebuie sa ni le satisfacem ori de cate ori avem ocazia (ca sa putem dormi linistiti, noaptea), fara excese la masa (in special seara), combinand ingredientul plin de calorii, din preparat, cu legume si alaturand un paharel de tarie sau un pahar de vin.

2 comenterii

  1. Salut! E faina reteta, am incecrcat si eu mai demult la Zexe. Dar nu gasesc pe nicaieri. Tu de unde cumperi? Mersi.

  2. gigi popa

    Se gasesc foarte rar in macelarii care vand carne din ferma proprie. Restaurantele cu staif fac comenzi mari si cumpara tot ce se gaseste pe piata, la oferta. Pregatesc sosuri speciale pentru fripturi care tripleaza pretul preparatului din farfurie.
    Nu sunt nici usor de scos din oasele groase si lungi de vita. Se folosesc niste extractoare care scot bucati lungi de maduva sau se sparg/ se taie oasele in lung cu panze de ferastrau speciale.
    Am un aranjament la un abator care trimite comanda mea telefonica (rar, de 2-3 ori pe an, nu in sezon, adica in mai-septembrie) la un SRL al unei cunostinte apropiate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.