Mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina

In sezonul fierbinte, cand nu stii cum sa te fofilezi pentru a sta cat mai putin prin bucatarie, folosind aragazul cat mai putin, mancaricile cu legume multe si carne mai putina sunt preferate de majoritatea gospodinelor. Combinatiile culinare (gen o fiertura de carne pentru 2 feluri – supa si mancare sau o singura prajeala pentru mai multe zile la felul 2 insotita de o garnitura pregatita rapid si/ sau pentru pachetelul de la serviciu, etc.) prin cratiti si tingiri care sa inlesneasca evitarea caldurii insuportabile sunt bine venite si aplicate mai mereu, tinand, nu in ultimul rand de experienta (se capata in timp) si initiativa gospodinei (nu ai incotro, de multe ori trebuie sa te adaptezi la ce ai prin camara si prin frigider).

Cum procedam pentru a ne usura munca si pentru a evita caldura pe cat posibil ? Cand se doreste pregatirea unei supe – supa de gaina cu taitei de casa sau supa cu galuste, a unei ciorbe acre – ciorba de curcan sau ciorba acra din aripi de curcan, se pune la fiert carne si pentru o mancarica de legume – mancare de vinete sau mancare din pastai de fasole grasa, chiar daca mancarea se va pregati ulterior, iar carnea fiarta o pastram intr-un vas acoperit, la rece,in frigider 1-2 zile. O metoda straveche, mostenita de la bunicul din partea tatei si una din surorile tatei este fierberea unei gaini grase, de curte – monstrul din ograda bunicii, proaspat taiate (eu cumpar pasarea din macelarie, refrigerata si o pastrez la congelator sau o cumpar congelata, din market), intreaga, intr-un tuci din fonta si obtinerea de fond lichid, concentrat, din pasare, cantitativ mai mult (se poate pastra in caserole cu capac, la congelator), din care se pregatesc mai multe feluri de supe – supa de gaina cu rosii si galuste sau supa de gaina cu scoici din grau dur si carne fiarta. Gaina fiarta, intreaga, se poate servi ca rasol de gaina sau, transata, ca si carne deja fiarta in diferite mancaruri – tocanita din piept de pui praz si pleorotus sau mancare de dovlecei. Din gaina intreaga, fiarta se pot obtine fripturi fragede – gaina la cuptor, in vasul roman, cu varza noua calita sau gaina coapta ca la test.

Mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina.
Mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina.

Ingrediente de trebuinta in reteta: castraveti murati, in saramura; marar verde, spinari de gaina, suc de rosii/ rosii proaspete, oparite si decojite; ceapa verde si/ sau ceapa uscata, usturoi verde, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de floarea soarelui/ ulei de rapita si/ sau untura de pasare.

Intr-un amestec de untura de pasare si ulei de rapita se caleste o ceapa rosie taiata rondele, o legatura de ceapa verde si 2 fire de usturoi verde.

Calire ceapa si usturoi verde in ulei de rapita.
Calire ceapa si usturoi verde in ulei de rapita.

Ingrediente

  • castraveti in saramura,
  • ceapa verde si usturoi verde,
  • suc de rosii,
  • spinari de gaina,
  • marar verde,
  • untura de pasare

Cand ceapa s-a inmuiat, se adauga castraveti in saramura, taiati in lung, in jumatati/ in 4 si spinarile de gaina, fierte. Se omogenizeaza amestecul folosind o lingura din lemn. Se inabuse castravetii/ se pune capacul pe cratita pentru a se inmuia putin.

Calire spinari de gaina, fierte impreuna cu ceapa, usturoi verde si castraveti in saramura, taiati, in lung, in sferturi.
Calire spinari de gaina, fierte impreuna cu ceapa, usturoi verde si castraveti in saramura, taiati, in lung, in sferturi.

Alternative culinare ! Daca gospodina nu a fost prevazatoare sa pastreze in camara un borcan cu castraveti in saramura, pregatiti in toamna, se pot utiliza castraveti ceva mai acri din muraturi taranesti de vara si chiar castraveti proaspeti. Cu castraveti proaspeti, preparatul isi pierde din calitatile gustative, iar gurmetii profesionisti pot fi dezamagiti. Daca nu aveti spinari de gaina fierte, se pot utiliza spinari/ aripi/ tartite nefierte de pasare care se calesc in amestecul de untura de pasare si ulei de rapita sau doar in ulei, inainte de a se cali ceapa si usturoiul. Se pot fierbe separat, anterior, spinari/ aripi/ tartite de pasare, urmand ca lichidul sa fie utilizat ulterior sau pentru aceeasi masa la o ciorba de legume, de vara.

In cratita se adauga mult marar verde, tocat marunt si se inabuse preparatul punand capacul pe cratita.

Adaugare mult marar verde, tocat marunt, in preparat si inabusire cratita cu capacul.
Adaugare mult marar verde, tocat marunt, in preparat si inabusire cratita cu capacul.

Reteta pas cu pas

  1. Calire ceapa si usturoi in amestec de untura de pasare si ulei de rapita.
  2. Adaugare in cratita, spinari de gaina, fierte si castraveti murati in saramura, taiati in 2/4.
  3. Adaugare in cratita mult marar verde tocat marunt.
  4. Formare sos prin adaugare in cratita de suc de rosii si/ sau rosii decojite.
  5. Amestecare ingrediente pentru definitivare fierbere.
  6. Asezonare preparat cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  7. Servire preparat cald cu paine calda.

Pentru a se forma sosul mancarii, se adauga in preparat suc de rosii si/ sau rosii proaspete, oparite si decojite, tocate marunt.

Adaugare suc de rosii si/ sau rosii decojite in mancare, fierbere amestec de ingrediente.
Adaugare suc de rosii si/ sau rosii decojite in mancare, fierbere amestec de ingrediente.

Preparatul se da in cateva clocote pentru omogenizarea gusturilor.

Se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat.

Mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina - preparatul este gata.
Mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina – preparatul este gata.

Preparatul se serveste cald, cu paine de casa, calda pentru a se muia in sos spre fericirea tuturor gurmanzilor care migreaza la repezeala in jurul mesei, atrasi de miroaznele tainice care se imprastie prin toata casa, chiar daca ai inchis usa la bucatarie si te lauzi ca hota ca a ta nu are nimeni. Pe toropeala aceasta, nici hota nu mai face fata, cu ventilatorul ei cu tot.

Mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina - preparatul este gata servit.
Mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina – preparatul este gata servit.

Servit la cina, preparatul poate fi insotit de o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca este canicula afara, cei care se aduna in jurul mesei, la un moment dat, tot trebuie sa manance ceva cald. Orice improvizatie (o fleica de porc trasa la iuteala la tigaie sau o tigaie cu legume trase in unt, la tigaie), pe moment, merge, dar pe la 3-a zi de servit cam acelasi lucru, parca ti se ia si doresti ceva cald, nu neaparat vreun preparat elaborat, dar care sa fie gustos, sanatos si de preparat la iuteala.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*